El reconegut fotògraf Ramon Masats torna a Caldes, el seu poble natal
- 22/11/2021
- 0 comments
- redacció
- Categoria: ActualitatCultura
- 2
> Quim Pascual
Masats va visitar la vila termal diumenge passat amb motiu d’una trobada familiar
IMATGE | Masats i la seva família van recorre el nucli històric de la vila, passant per l’emblemàtica plaça de la Font del Lleó, diumenge passat. > Q. PASCUAL
El reconegut fotògraf Ramon Masats (Caldes de Montbui, 1931) va visitar ahir diumenge el seu poble natal en el marc d’una trobada familiar, en la qual va aprofitar per fer una breu visita al nucli antic i, de pas, recordar espais de la seva infantesa. Masats manté un vincle estret amb la vila de Caldes on viu gran part de la seva família, i on sempre troba una bona i acollidora rebuda. El guardonat Premi Nacional 2004 entre molts d’altres, va poder fins i tot gaudir d’una estona assegut davant de la Font del Lleó, on també va recordar l’exposició que li va organitzar l’Ajuntament de Caldes de Montbui al Museu Thermalia l’any 2009.
La seva visita a Catalunya coincidia amb la inauguració d’una altra exposició: “On va començar tot”, que se celebrà un dia abans a la ciutat de Terrassa i on varen començar els seus inicis a través del grup fotogràfic Casino del Comerç, per seguidament formar part de la barcelonina Societat Fotogràfica de Catalunya. En aquell temps coincidí amb altres prestigiosos fotògrafs com Maspons, Català i Roca i Miserachs. Aquest últim digué que “mai he trobat ningú que tan ràpidament sabés perquè servia una càmera”.
IMATGE | Familiars i amics van acompanyar a Ramon Masats a l’exposició que va inaugurar aquest dissabte a Terrassa.> Cristóbal Castro
Ramon Masats amb 26 anys es traslladà a Madrid per assegurar-se seguir exercint com a fotògraf on rebé la proposta de la revista Gaceta Ilustrada la qual va acceptar. Maspons que ocupava la plaça de la revista a Barcelona, el convidà a posar-se en contacte amb l’editorial a Madrid com d’altres fotògrafs i fotògrafes de la generació acabaren fent. També la terrassenca Joana Biarnés es traslladà a la capital espanyola per treballar en el Diari Pueblo, amb qui Masats unia una bona amistat professional.
Sense cap mena de dubte, Masats ha estat un dels millors de la història de la fotografia a l’estat espanyol. Per circumstàncies econòmiques no va poder fer el pas cap a la mundialment coneguda agència Magnum, la qual convidava a participar-hi a molt pocs afortunats. Aleshores el seu pare no va voler finançar-li les despeses d’un any que suposava el reportatge amb el qual havia d’ingressar dins d’aquesta societat. En cas d’haver estat així, possiblement haguera acabat rebent l’apel·latiu de millor fotògraf estatal de la història.
Actualment, Ramon Masats -juntament amb els seus fills Ramon i Sònia- treballen en l’arxiu i el llegat de la seva obra, així com en l’estudi de pròximes exposicions.