‘No eren bruixes, eren dones’. Divendres passat va celebrar-se la inauguració del nou Passatge de les Bruixes a Caldes de Montbui, un petit carreró situat a tocar de la plaça de la Font del Lleó que, des d’ara, ret homenatge a les dones calderines que fa més de 400 anys van ser assassinades, perseguides i titllades de ‘bruixes’ pel simple fet de ser dones.
L’emotiu acte d’inauguració va ser conduït per l’associació La Forca, entitat calderina que va proposar el nou nom de l’espai públic a l’Ajuntament de Caldes de Montbui. La proposta va ser aprovada per unanimitat en el Ple municipal en una moció presentada el passat mes de març.
L’acte inaugural també va comptar amb l’actuació de l’Associació TuSí(k) Circ i les intervencions de Norbert Froufre i Mercè Borràs, membres i professors de la Universitat Popular de Caldes (UPCM), i Ricard Jiménez, membre fundador de l’entitat Cooltour.
L’alcalde de la vila Isidre Pineda va ser l’encarregat de cloure l’acte, el qual va recordar al públic assistent que aquest és el tercer nom de dona assignat a un espai públic en poc temps (junt amb Neus Català -pendent d’inaugurar oficialment- i Elisabeth Eidenbenz). L’actuació de bateig amb noms en clau femenina respon, segons representants del consistori, a l’objectiu de feminitzar la via pública: “Donem encara més presència a les dones en l’espai públic”, va dir Pineda. I, concretament en aquest cas, també es persegueix revertir la història de desenes de dones calderines, víctimes de crims i persecucions patides al llarg de la història. “El sentit d’aquest bateig s’explica en un monòlit instal·lat al passatge” apunta el consistori calderí en un comunicat d’ahir.
Paral·lelament a aquests objectius, el reconeixement del carreró que homenatja a les ‘bruixes’ de Caldes significa la presència d’un element més dins de la plaça de la Font del Lleó, seu de la festa més popular i sentida per la ciutadania calderina. El nou passatge de Les Bruixes completa la plaça de la festa del Foc i de l’Aigua, juntament amb el passatge de La Godra i el nou mural de l’Escaldàrium, ubicat a una paret lateral del Museu Thermalia; i la seva inauguració dona el tret de sortida a l’edició alternativa d’enguany.