La cultura i l’aturada obligada
- 16/05/2020
- 0 comments
- redacció
- Categoria: Cultura
- 0
Representants d’entitats culturals de Caldes expliquen com resisteixen en temps de confinament arran la Covid-19
CASINO DE CALDES | Junta directiva
“Estem vivint aquesta situació amb certa calma per no perdre els ànims de seguir fent activitats i serveis culturals al nostre poble”
En compliment de les indicacions de les autoritats sanitàries el tancament de l’entitat calderina ha suposat l’anul·lació de tota la programació i també ha impossibilitat crear-ne una de nova. Han hagut de substituir les reunions presencials per les trobades virtuals i les activitats internes de l’entitat estan totes aturades. La pèrdua d’ingressos està generant dèficit econòmic per poder fer front a les despeses fixes de l’entitat. La situació actual repercutirà molt al món de la cultura “haurem d’adaptar-nos a la nova situació per tal de continuar fent les nostres activitats i aquelles que siguin necessàries per a la dinamització de la cultura i de la cohesió social del futur” però confien en tenir els recursos necessaris per assolir els seus objectius a curt termini.
CASTELLERS | Dídac Mayol I Marta Castilla
“Els castells no es poden fer amb distanciament social. D’entrada no plantegem l’opció de fer-los amb guants i mascareta”
L’entitat ha procurat no perdre el contacte i per això han fet algunes reunions telemàtiques, per poder avançar en el funcionament intern i de la preparació dels actes del 25è aniversari de l’entitat, que se celebrarà l’any vinent.
També han fet altres accions per seguir mantenint el contacte amb la gent de la colla. On hi ha més participació “és en les trobades amb la canalla, on cada divendres a l’hora d’assaig es connecten per xerrar una estona, comentar com estan i com se senten i aprofiten per fer una mica d’esport, jocs i experiments”.
La colla es comunica a través del seu canal de whatsapp i correu electrònic, on també reben les informacions que van arribant de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya.
EL CENTRE | JAUME PIERES
“La cultura, tant la professional com l’associativa, sempre està en crisi, estem habituats a gestionar escenaris complicats”
La Universitat Popular, el concurs de teatre, diversos cursos, reunions…, tota l’activitat del Centre, Ateneu Democràtic i Progressista s’ha paralitzat a causa de la pandèmia del coronavirus. Internament, intenten aplicar el teletreball i utilitzar noves eines per no aturar el seu teixit associatiu amb el suport de les xarxes i la realització de contingut propi mitjançant videoconferències. Tot i que les execucions de rehabilitació segons el projecte marcat no s’han hagut d’aturar, preveuen que la manera de treballar potser serà diferent. L’entitat constata que ”segurament tots haurem d’aprendre a fer les coses d’una altre manera” aquesta crisi portarà un canvi de realitats, tant en l’àmbit associatiu com individual, que arribaran en poc temps.
ACCIÓ CÍVICA CALDERINA | VICENTA PALLARÈS
“Aquest any farà 25 anys que vam recuperar aquesta tradició a Caldes i ens feia molta il·lisió celebrar-ho”
L’entitat Acció Cívica Calderina està vivint la situació actual amb una mica d’angoixa, ja que el confinament va paralitzar tota activitat i no han pogut preparar els materials que utilitzen per confeccionar les catifes. L’entitat, com la majoria, han substituit la vida associativa per les trobades virtuals. La pandèmia ha provocat l’anul·lació de totes les activitats programades: no s’ha pogut celebrar Sant Jordi i tampoc es podran fer les catifes per la festa del Corpus, l’activitat estrella de l’entitat. La celebració del 25è aniversari de l’entitat haurà d’esperar com tot el programa de Caldesflor. S’haurà d’esperar mentre “ens prepararem per fer les activitats de la millor manera possible segons les circumstàncies”.
BALL DE DIABLES | ORIOL DEL CASTILLO
“Aquest any hem vist com molta feina que havíem fet no podrà veure la llum, però tot i això, tenim ganes de cremar”
La crisi global del coronavirus ha saccejat l’entitat calderina que ha hagut de suspendre la festa de l’Escaldàrium. També s’han vist afectats tots els actes i sortides i, també, la seva participació al concurs nacional d’enceses on participen diverses colles de Catalunya. L’entitat també s’ha familiaritzat amb les assamblees virtuals on tots els membres han respost positivament. Els ingressos econòmics s’han vist perjudicats amb l’anul·lació de festes com la Trobada de les Bèsties, l’Escadàrium i la impossibilitat de vendre marxandatge. L’impacte de la pandèmia a l’entitat encara és incert “però fins que no hi hagi una normalitat i ens podem tornar a agrupar els balls de diables quedaran parats”.
AGRUPACIÓ SARDANISTA | Pilar Butjosa
“Aquesta epidèmia ha significat un pas més enrere per la nostra entitat”
Com a passat arreu, han anul·lat totes les ballades que teníen previstes fins el moment i, molt possiblement, se’n hagin de cancel·lar força més. Per contrarestar l’efecte negatiu l’Agrupació Sardanista està planejant noves maneres de fer arribar la Sardana. “És precisament en aquest moment que la tecnologia digital juga un paper molt important per mantenir vives les nostres tradicions”. Han fet un pac de vídeos que serveix com a curset digital de Sardanes i del qual ja s’ha fet el primer lliurament a nivell municipal, així com a través de les xarxes de Facebook i Instagram i per correu electrònic a socis, amics sardanistes i mitjans de comunicació. “I seguirem buscant opcions dins de les nostres possibilitats”.