ERC recorda les primeres electes femenines
- 12/03/2020
- 0 comments
- Jordi Rius
- Categoria: Cultura
- 0
L’exposició ‘Pioneres del municipalismes feminista’ s’ha pogut veure entre 9 i el 12 de març a la Biblioteca
IMATGE |Jaume Mauri, president de la secció local d’ERC, presenta al públic la mostra, exposada a la biblioteca de Caldes de Montbui.> M. CLAPERS
Entre el 9 i el 12 de març, la Biblioteca de Caldes de Montbui va acollir l’exposició: “1934-1939 Pioneres del municipalisme feminista”, fruit de la col·laboració entre la secció local d’Esquerra Republicana a Caldes de Montbui i la Fundació Josep Irla, en el marc dels actes del Dia Internacional de la Dona 2020.
L’exposició recupera el llegat de les primeres dones escollides democràticament a les institucions municipals catalanes en les eleccions del 1934; posa en valor el compromís polític i social d’aquestes pioneres, la seva tasca com a regidores durant la República i part de la Guerra Civil, i les dificultats que van patir amb la repressió franquista. La Secretària de la Dona de la Secció Local d’ERC, Elisenda Pujades, va apuntar que “ha estat un tema molt interessant i apassionant introduir el tema de les dones republicanes, valentes i d’exercir càrrecs polítics en institucions”
Josep Vall, historiador i director executiu de la Fundació Josep Irla, va explicar que a l’exposició “hem rescatat i desenterrat algunes biografies de dones dels anys 30 que pràcticament no apareixien els llibres d’història”.
Les eleccions municipals del 14 de gener de 1934 representen l’entrada, per primer cop en democràcia, d’electes femenines a les institucions locals. La primera alcaldessa de Catalunya, Nativitat Yarza -del poble de Bellprat- i les primeres regidores de Catalunya, Fidela Renom –la primera regidora de Sabadell- , Justa Goicoechea –la primera regidora de l’Hospitalet-, Consol Nogueras –la primera regidora de Mataró- i Caterina Casas –la primera regidora de Mataró-, juntament amb Magdalena Jonch –primera regidora de Cerdanyola- Esperança Martí –primera regidora d’Esplugues-, Francesca Monné –primera regidora d’Esparraguera-, representen una generació de dones lluitadores i compromeses amb el feminisme i els valors republicans, que van accedir als càrrecs de regidores després de les eleccions municipals de gener de 1934.
Aquestes dones que arribaren a ocupar diferents càrrecs de la política municipal durant el període de Guerra Civil, van representar menys de l’1% de tots els regidors-es dels ajuntaments catalans. Marta Vilaret, regidora de Mollet i Vicesecretària General de Drets, Llibertats i Lluita Antirepressiva d’ERC, va voler incidir que “en una època en que hem avançat molt en els drets de les dones però encara estem molt lluny d’aquesta igualtat efectiva entre homes i dones, creiem que és més important que mai reivindicar aquests referents. Tothom sap que som el partit de Macià i Companys, però que també ho som de Natividad Yarza”.
La Fundació Josep Irla, va publicar el 2019, 85 anys després de les primeres eleccions municipals a Catalunya en què les dones van poder votar en igualtat de condicions que els homes i en les quals hi va haver electes femenines, una col·lecció d’opuscles biogràfics, “Pioneres del municipalisme feminista”, per recuperar aquestes figures i el seu llegat.
Autor
Ha treballat a mitjans comarcals, com ara El Punt, i també a Barcelona. Ara fa una aposta per descobrir els racons amagats de Caldes.