S’inaugura una nova etapa política a Espanya
- 21/01/2020
- 0 comments
- redacció
- Categoria: Actualitat
- 1
Les forces polítiques locals fan balanç de la investidura de Pedro Sánchez i del seu govern de coalició amb Unides Podem
IMATGE | Sánchez, en una imatge recent, durant una compareixença al Congrés. > CEDIDA
Dues eleccions generals i una investidura fallida després, el dimarts 7 de gener Espanya encetava una nova etapa política amb un govern de coalició entre partits d’esquerra.
Tot i una votació extremadament ajustada, el candidat socialista Pedro Sánchez aconseguia ser investit com a president gràcies a 167 vots a favor (PSOE, Unides Podem, PNV, Más País, Nueva Canaria, BNG i Teruel Existe), 165 vots en contra (PP, Cs, Vox, Coalición Canaria, Partido Regionalista Cántabro, Navarra Suma, JxCAT, CUP i Foro Asturias) i 18 abstencions (ERC i EH Bildu).
El PSC de Caldes, liderat per Carla Millán, ha celebrat la formació de govern: “És un moment d’il·lusió i progrés”. Els socialistes calderins veuen en el nou govern “l’oportunitat per poder aconseguir una estabilitat política al nostre país; una porta oberta a seguir lluitant per pilars fonamentals del nostre estat del benestar com són la igualtat, la transició ecològica, la justícia social o la lluita contra la pobresa”.
Quelcom força qüestionat a Catalunya –i fora d’aquesta– ha estat l’abstenció d’ERC, que ha facilitat la formació del nou govern de coalició entre PSOE i Unides Podem.
L’agrupació republicana calderina, que governa amb majoria absoluta a la vila termal, considera que l’acord amb el PSOE “farà que l’estat espanyol segui en una taula de negociació amb el govern català. És el diàleg, l’Spain sit and talk que tant hem reclamat”. Segons el partit liderat per Isidre Pineda, “s’ha aconseguit una taula de negociació entre governs, el reconeixement del conflicte polític i l’activació de la via política per resoldre’l, superant la judicialització a través del diàleg”.
La resta de forces polítiques que formen el grup de l’oposició a Caldes estan en desacord amb la nova coalició d’esquerres a Espanya.
La CUP Caldes, d’una banda, diu estar-hi en contra “perquè no existeix cap proposta per a Catalunya més enllà de la retòrica”. I en relació amb l’acord d’ERC, consideren que “el diàleg sense sortir del marc constitucional provocarà que finalment no tingui cap recorregut”.
En aquesta mateixa línia se situen Junts per Catalunya – Caldes de Montbui, que recupera la frase “No podem votar en contra de Catalunya i a favor de la repressió” de la diputada Laura Borràs en relació al vot en contra del seu grup al Congrés. El JxCat calderí desconfia del recorregut d’aquesta legislatura, que estarà “tensada per la gestió d’un govern de coalició amb visions polítiques molt diverses, i per la més que segura guerra oberta plantejada per una oposició que no sap exercir com a tal dins del respecte a les normes de convivència democràtica”.
Pel que fa al PP, el grup de Caldes posa el focus en les primeres mesures preses per l’executiu: “Han augmentat ministeris, i una despesa molt considerable”. A Catalunya, “la tensió ja no és amb Espanya, sinó entre els grups independentistes catalans. Les seves desavinences són cada vegada més evidents”.