Una comitiva calderina d’unes 30 persones van dirigir-se, el passat dissabte 16 de novembre, al Jutjat de Guàrdia de Granollers per presentar les seves autoinculpacions. De fet, “un del grup portava unes 10 autoinculpacions de persones que no van poder venir, i al jutjat ens van dir que només n’acceptaven 25 per dia, de manera que uns quants vam haver de tornar a l’endemà”, narrava Pepe Beunza, el primer objector de consciència polític de l’Estat espanyol, qui va formar part d’aquest grup calderí.
Òmnium Cultural i altres entitats socials han engegat la campanya d’autoinculpacions sota el nom ‘Ho tornarem a fer’ amb el propòsit de “deixar clar que l’exercici de drets fonamentals no hauria de ser cap delicte en una democràcia”, s’explica l’organització impulsora. “Si manifestar-se, fer ús de la llibertat d’expressió o votar és considerat un delicte per l’Estat espanyol, nosaltres també som autors d’aquest fals delicte. Omplim tots els jutjats de Catalunya d’autoinculpacions” afegeixen des del seu portal web.
Beunza calcula que a Caldes se n’han presentat unes cent i, en total, prop de deu mil, “el qual dona un balanç molt positiu, tot i les amenaces del ministre Marlaska”, seguia explicant. Segons el seu entendre, “l’autoinculpació és una acció no violenta que es basa en un principi de desobediència civil expressat per David Thoreau que diu que si un govern empresona a persones justes, el lloc de tota persona justa és la presó”. Aquesta campanya que neix com a resposta civil a la sentència condemnatòria del Tribunal Suprem pretén ser una acció massiva “d’una gran força política”, un acte de solidaritat amb els presos polítics i “de dignitat personal on cadascú firma la seva declaració vencent a la por”. “No només defensem a la República catalana, sinó a una societat millor per a tots”, acabava Pepe Beunza.