La muntanya, un espai per a la solidaritat
- 16/07/2019
- 0 comments
- Albert San Andrés
- Categoria: Esports
- 0
El Centre Excursionista Caldes de Montbui va organitzar la primera edició de la Caminada Nocturna, pels entorns històrics i naturals de la vila, a benefici de la Creu Roja
IMATGE | El Molí de l’Esclop, la muralla i el pont romànic van ser part del camí. A sota, els participants a la plaça U d’octubre, abans de la sortida. > Cedides CECMO
La muntanya sempre ha simbolitzat un món espiritual per als pobles al llarg de la història. Un centre diví que per a moltes tradicions ha significat el punt de trobada entre el cel i la terra i que s’eleva fins a la divinitat per aproximar-la als mortals. Avui, segueix envoltada d’una aura de misteri, tot i que amb un registre diferent, que ens serveix per escapar-nos de la rutina diària i establir un fort vincle amb la natura. Si a més d’això ho lliguem tot amb una causa solidària, farem de la muntanya una peça molt important –més encara– d’una societat moderna i eminentment urbana.
Segurament els motius més metafísics tenen poc a veure amb l’objectiu de la primera Caminada Nocturna de Caldes, organitzada pel Centre Excursionista (CECMO), però el noble objectiu de recollir fons per a la Creu Roja avui dia potser supera qualsevol causa anterior i més filosòfica, i té un impacte directe en les activitats d’aquesta associació.
El CECMO va posar a l’abast de la Creu Roja el seu savoir faire pel que fa a suport logístic i experiència per a una primera edició d’una marxa que va recórrer els entorns històrics i naturals de Caldes. Mantenir les activitats socials de l’organització va ser l’objectiu principal d’una caminada que aspira a convertir-se en tradició.
Un total de 132 participants, entre preinscripcions i inscripcions d’última hora, van citar-se a la plaça U d’octubre al voltant de les 20:30 h del vespre. El preu de la inscripció va ser simbòlic, amb només set euros de participació i el regal per part de l’organització d’un número per al sorteig de l’or de la Creu Roja –valorat en cinc euros– d’aquest 18 de juliol i un bidó d’aigua per als 100 primers inscrits.
Un xàfec a l’inici no va ser capaç de frenar la centena d’intrèpids inscrits en la prova, que va partir a l’hora convinguda, en un format de caminada grupal, que en tot moment va ser acompanyada pels membres del cos de protecció civil.
La calor de la jornada –revifada per la humitat després de la pluja– va ser la tònica durant els 10 km de recorregut, que en els seus primers compassos va pujar al poblat iber de la Torre Roja, per enfilar cap al Collet del Català, per senders de fàcil accés i encara amb la llum del dia. L’aigua i la fruita de l’avituallament del Collet van reposar les forces dels participants, que van tornar per pista forestal cap a la vila, on van trobar-se un nou avituallament preparat pels voluntaris de la Creu Roja i ofert per entitats col·laboradores, al mateix punt de sortida de tres hores abans.
“Tant des del CECMO com des de la Creu Roja valorem molt positivament aquesta primera experiència conjunta, amb ganes de millorar-la per a pròximes edicions, potser cercant dates menys caloroses i, evidentment, sempre buscant recorreguts que puguin satisfer més participants” ha explicat a aquest mitjà Joan Soler, secretari del Centre Excursionista, que també va valorar aquesta primera edició: “Tot i que sent el primer any considerem els 132 inscrits com a una bona participació, aspirem a augmentar-la el 2020”.
La muntanya, doncs, retorna una vegada més aquest misticisme en forma solidària i desinteressada a un esser humà que segueix necessitant els seus serveis, encara que la modernitat i la tecnologia vulguin acabar amb l’aura espiritual d’un dels pilars bàsics de la humanitat: la natura.
Autor
Addicte de l’esport i al món del motor. Llicenciat en periodisme per la UAB i màster esportiu per Blanquerna, col·laboro en diversos mitjans locals en ràdio i paper. Fotògraf accidental i amant de la velocitat. Enamorat de Caldes de Montbui.