Repassem els últims 4 anys
- 07/05/2019
- 0 comments
- redacció
- Categoria: Actualitat
- 0
Els representants de les sis agrupacions polítiques que han format el consistori calderí durant el darrer mandat fan balanç dels últims quatre anys de política municipal a Caldes de Montbui.
Què i com ho han fet, i cap a on cal que anem?
QÜESTIONARI
01_Com valores la gestió política d’aquesta darrera legislatura?
02_Quina proposta important creus que queda per fer?
03_Quina opinió et mereixen les darreres intervencions públiques que s’han dut a terme a Caldes, com l’aparcament del Centre-El Sindicat o la remodelació de la plaça de la Font del Lleó?
04_Què trobes a faltar a la vila i que políticament s’hagi descuidat?
05_Com creus que caldria actuar en matèria d’habitatge i lloguer social?
06_Com creus que es podria fomentar la participació ciutadana, a banda dels processos participatius?
07_Quina opinió et mereix el lideratge de Jordi Solé al capdavant del govern local els darrers 12 anys a Caldes?
Jordi Solé Ferrando
Alcalde de Caldes de Montbui (ERC)
01_La valoro molt positivament. Hem seguit transformant el poble des d’una gestió eficient i responsable i des d’un lideratge polític fort i estable. Deixem un llegat evident, en obra de govern i en manera de governar.
02_En l’àmbit dels drets socials, hem de fer més per facilitar l’accés a l’habitatge en condicions assequibles. En l’àmbit de l’espai públic, cal fer la reforma de la principal artèria cívica i comercial, l’avinguda Pi i Margall. En l’àmbit de la promoció econòmica, cal seguir ampliant i diversificant l’oferta relacionada amb Caldes com a destinació termal de referència.
03_Totes elles necessàries i amb un resultat positiu des del punt de vista de la regeneració urbana, de la millora dels espais públics per a la ciutadania i de la imatge que és té de Caldes des de fora. I en bona part, finançades amb subvencions d’altres administracions; per tant, sense fer desquadrar cap pressupost municipal (que fa anys que tanquem amb números positius).
04_Políticament no s’ha descuidat res, tothom en aquest govern municipal s’hi ha dedicat amb cos i ànima. Una altra cosa és que en determinats àmbits hàgim pogut obtenir més resultats que en altres. Trobo a faltar més civisme o, dit d’una altra manera, em sobra l’excés d’incivisme que encara patim. Cada vegada que veig algun desperfecte a l’espai públic, o alguna conducta incívica, tinc ganes de passar-li la factura a algú.
05_Necessitem eines legislatives que ens permetin incidir en la regulació del preu del lloguer i, d’altra banda, necessitem fer actuacions per ampliar el parc públic d’habitatge adquirint-ne de buits, incorporant-ne a la borsa de lloguer o fent promocions públiques. Hem estat treballant en aquestes tres vessants, tot i que els resultats són insuficients.
06_Amb consells sectorials que impliquin persones que tinguin interès sobre temes concrets. Els que tenim en marxa (consell d’infants, taula de turisme, taula de comerç etc.) ens estan funcionant molt bé.
07_No faig autovaloracions en públic. La valoració que importa és la de la ciutadania. Només puc dir que ha estat un privilegi ser alcalde del meu poble durant 12 anys i que, en general, me’n vaig molt satisfet de tot el que hem fet i viscut.
Sandra Redondo Ibáñez
CUP – Som Caldes
01_Al nostre parer, ha estat una legislatura marcada pel desenvolupament urbanístic que ha deixat de banda les prioritats del municipi.
02_L’habitatge social que fa tant de temps que reclamem. Vivim en un municipi on els preus dels habitatges són desorbitats i les persones estan començant a marxar a municipis propers perquè hi ha més oferta i els preus són més baixos. Cal que des de l’Ajuntament es facin polítiques públiques per intentar revertir al màxim aquesta situació.
03_La intervenció de la plaça del Lleó ens sembla adequada quant a mobilitat, ja que s’hi ha facilitat l’accés i això és important. No obstant, el processos participatius que es van fer de la remodelació deixaven molt a desitjar.
Pel que fa a l’aparcament de les Hortes, entenem que era lobra faraònica de l’equip de Govern, però van començar la casa per la teulada. Primer calia un pla de mobilitat actualitzat (i no fet a posteriori de l’aparcament), participatiu, que valorés la necessitat d’aparcament al municipi, possibles ubicacions… calia gastar-se 3.000.000 € en un aparcament? No hi ha altres temes prioritaris al nostre municipi? Per a nosaltres ha estat un error, sobretot per la manera forçada com s’han fet les coses.
04_La priorització de les polítiques. Crec que no s’han marcat les prioritats que realment necessitem com a vilatans i vilatanes de Caldes. Quin és el poble què volem? Per on comencem? L’agenda política del Govern hi ha passat per sobre.
05_Cal augmentar el parc d’habitatge, sigui amb el bloc de pisos que està projectat com amb la compra de pisos buits, com els 3 que s’han comprat l’última legislatura. També cal ser imaginatives i aplicar polítiques d’habitatge per augmentar el nombre d’habitatges de la borsa de lloguer de l’Ajuntament, sigui amb bonificacions fiscals, subvencions per reformes o potenciant la masoveria urbana, per exemple.
06_Fomentant l’associacionisme i en especial les associacions de veïnes. T’hi trobes persones que conviuen en un barri, amb diferents tendències polítiques, però alhora comparteixen la necessitat de millorar el municipi, volem un poble on viure i posar les vides al centre de la política. Sota aquesta premissa, crear les màximes taules de participació amb entitats i que els resultats que en surtin siguin executius, no merament consultius.
07_Com a oposició només ho som des de fa 4 anys, els altres 8 serien la meva opinió com a ciutadana, així que ho barrejaré. Penso que al Jordi li falta escoltar l’oposició, no només política sinó ciutadana, i una mica d’humilitat; aquesta legislatura ha tingut sortides de to que no m’han agradat gens, cal tenir esperit crític sempre i més quan t’ho diuen a la cara. En qualsevol cas, les coses bones o dolentes que s’han fet, al nostre parer van més enllà del lideratge d’una persona, entenem que ha estat tot l’equip de govern, qui aplica les polítiques, més enllà de la figura de l’alcalde. Han fet coses que ens agraden i fins i tot ens hem posat d’acord amb algunes de les nostres propostes; i altres coses que no ens han agradat i ho hem manifestat públicament. Diguem que el balanç seria “cal millorar”.
Pere Morcillo Pérez-Hita
JuntsxCat Caldes de Montbui
01_Governar no és fàcil. I fer oposició davant una majoria absoluta, tampoc.
Quan s’arriba a final de mandat es demana una valoració de l’acció del govern, però… i per què no es pregunta per l’acció de l’oposició? Des de Junts per Catalunya el caràcter, personalitat, principis i valors de les persones que conformem el grup polític han determinat la manera de fiscalitzar el dia a dia del govern. En aquesta línia, des de Junts per Catalunya hem optat per deixar ben lluny la demagògia i la crítica fàcil i hem preferit quedar-nos en la crítica constructiva, la idea alternativa, la pregunta pertinent, el sentit comú i, per sobre de tot, estar sempre al costat d’aquelles decisions i projectes que són avantatjoses per als calderins i calderines.
02_Moltíssimes. Caldes ha de seguir avançant i queden molts reptes per endegar, alguns exemples: oferir habitatge social, rehabilitar Can Rius per convertir-lo en un centre cultural, desplegar un pla d’envelliment actiu, donar resposta a les necessitats d’espai del CH Caldes i els clubs d’atletisme, celebrar els primers Pressupostos Participatius a Caldes, generar nous llocs de treball ampliant les zones industrials, etcètera.
03_Tots dos són projectes necessaris. Ara bé, haguéssim optat pel disseny d’una plaça que no hagués enterrat i tapat la història de Caldes sota les llambordes, com ha passat ara. No és la millor opció tapar un patrimoni tan singular com el que tenim, però les presses són males conselleres, diuen, i ERC n’ha tingut moltes. I el pàrquing… vam dir i seguim dient que està sobredimensionat, només cal veure l’ús que se’n fa i el cost que ha tingut (és la inversió més important que s’ha fet mai al poble, amb més de tres milions d’euros).
04_Trobo a faltar 64 projectes. Que són els que proposem en el Programa de Govern 2019-23 i que es poden llegir al web jxcatcdm.cat (Junts per Catalunya Caldes de Montbui).
05_Us plantejo tres propostes que tirarem endavant si governem:
Bonificació de l’Impost de Béns Immobles (IBI) als particulars que destinin el seu habitatge desocupat a lloguer assequible. A més, l’Ajuntament assumirà la contractació d’una pòlissa global d’assegurança de cobrament i cobertura de grans desperfectes per a tots els immobles que s’acullin al programa de lloguer assequible. Incorporació dels pisos d’entitats bancàries a la borsa local d’habitatge per tal de destinar-los a lloguer social. Construcció d’habitatge social de lloguer i compra en zones d’aprofitament municipal.
Promoció d’habitatges assistits dirigits a persones amb diversitat funcional, mobilitat reduïda i gent gran. La seva gestió anirà a càrrec de l’Ajuntament i cooperatives d’àmbit social del territori.
06_Sent un govern proper i dialogant a l’hora d’emprendre projectes importants; aprovant propostes dels grups de l’oposició encara que tinguis majoria absoluta; sent transparent i actuant èticament cada dia i en totes les àrees; organitzant Pressupostos Participatius. I també, si ets alcalde, passejar pel teu poble de dilluns a divendres per parlar amb els veïns i veïnes no estaria malament.
07_Un bon lideratge amb alguns matisos. Ser alcalde no és fàcil i ell ha exercit el càrrec amb dignitat i força coherència. Els primers quatre anys, ho va fer amb l’ajut d’altres persones experimentades dins l’equip de govern, i no del seu partit justament. Els següents vuit, amb menys dedicació perquè ha ocupat un càrrec europeu que no li ha permès estar-se al poble, però ha mantingut un lideratge necessari dins d’un equip de govern dispers. Caldes ha avançat en aquest període, indubtablement, i la seva marxa obre una nova etapa. Venen nous temps.
Carla Millán Peñaranda
PSC Caldes de Montbui
01_Crec que ha estat un mandat continuista, en què el govern no ha apostat per les persones i s’ha limitat a “la totxana” com a identificatiu de la seva obra. A més ha estat un mandat en què hem trobat un govern designat la majoria d’aquests 4 anys, l’alcalde ha combinat càrrecs, sempre desatenent la nostra vila. En definitiva hem vist un mandat acomodat i amb falta d’iniciativa o creativitat en un moment transcendent de recuperació econòmica, però alhora encara molt dur per la ciutadania.
02_Queda per reforçar l’oferta de serveis socials i buscar polítiques que posin al centre del focus les persones, buscant fer transversals àrees com el feminisme, la joventut, la gent gran o el medi ambient. Queda aproximar l’Ajuntament i el govern a la ciutadania, fent-los més accessible i apropant la vida política als barris.
03_Des del grup municipal socialista hem estat en desacord amb l’aparcament del Centre-El Sindicat des d’un inici, ja que entenem que un gran aparcament al centre no era el nostre model. Defensem més dispersió dels aparcaments per tot el municipi per fomentar la circulació de les persones i el comerç local, ja que entenem que tots els barris de Caldes són importants i cal fomentar-los.
04_S’han descuidat les ajudes a les persones, apostar per l’habitatge social, la socialització de llibres, ajudes al transport, beques per realitzar extraescolars o facilitar els tràmits per emprendre un negoci al nostre municipi. A més cal tractar de forma més igualitària els nostres barris, on creiem que hi ha hagut força desequilibri durant aquest mandat. S’ha descuidat en definitiva, la voluntat política de ser la institució de màxima proximitat.
05_Cal potenciar realment una borsa municipal d’habitatge, en què l’Ajuntament pugui oferir a qui ho necessiti habitatges en règim de lloguer social o per poder reubicar aquelles persones que ho necessitin per la seva situació. No ens acaben d’agradar els projectes de construcció d’habitatges socials municipals, ja que considerem que poden crear discriminació social. Preferim apostar per les ajudes a la rehabilitació, la compra d’habitatges de forma dispersa a la nostra vila o la cessió d’habitatges a la borsa municipal per a la gestió pública a canvi de serveis com l’atenció residencial. Així aconseguirem una diversificació dels habitatges socials i fomentarem la integració dels seus ocupants en els diferents barris.
06_Cal analitzar la qualitat dels processos participatius que hem fet, ja que no sempre un procés per ser obert a la ciutadania n’acaba sent representatiu. Els consells temàtics són formes de fer participar la ciutadania i el teixit associatiu del nostre municipi i cal reactivar-ne alguns que fa anys que no es convoquen. També cal buscar referents que fomentin la participació i col·laborin amb les diferents regidories, com poden ser persones associades o actives en àmbits específics. A més cal tornar a fomentar les associacions de veïns i veïnes per retornar el dinamisme als barris de Caldes i com a espai de participació ciutadana. Des del PSC proposem fer trobades dels diferents membres del govern obertes a la ciutadania de forma rotativa pels diferents barris del nostre municipi, com a espai per a la participació i per informar de la gestió municipal.
07_No podem negar que ha estat un lideratge fort, així ho ha demostrat fins que ha decidit marxar. Cal reconèixer que ha fet coses positives per a la nostra vila, però ha estat una llàstima veure com la política municipal no ha estat la seva prioritat, ja que ha preferit dedicar temps i esforços a càrrecs allunyats de Caldes en diverses ocasions, sempre mantenint-ne la dualitat. Una pena, quan considerem que l’alcalde ha de ser la persona més implicada en la política del seu poble, cosa difícil de fer des del Parlament de Catalunya o la Conselleria d’Exteriors, i molt menys des del Parlament Europeu.
M. Àngels Pou Garcia
UP Caldes de Montbui
01_En aquesta darrera legislatura i en l’anterior, l’equip de govern ha tingut majoria abso luta. Però no oblidem que majoria absoluta vol dir poder absolut, i això sempre fa fressa, pel que té de obscurantisme i de decisions unilaterals. Per molt que l’equip de govern tingués un programa electoral que van subscriure la majoria de ciutadans que van votar, les aportacions de l’oposició, tan legítimes com les del govern, no han estat prou escoltades. La grandesa d’un govern amb majoria absoluta és fer partícip l’oposició i consensuar la majoria de coses possibles. I aixó no ho ha sabut fer l’equip de govern d’ERC.
02_Les propostes sempre són relatives. Depèn de les prioritats de cadascú. Tan important és rentar-li la cara al poble, com ser sensible al tema de l’habitatge social, com canviar les actuacions en matèria de participació (començant per fer-ho palès als plens municipals), com les grans actuacions i també les petites.
03_L’aparcament del Centre-El Sindicat (el tercer canvi de nom) pot resoldre el tema de l’aparcament, però no resol la circulació dins del casc urbà de Caldes. Segurament calia fer un aparcament, però no creiem que aquesta fos la millor ubicació. I caldrà veure amb el temps les dades d’ocupació, fora de dies assenyalats. Hagués estat necessari haver tingut un debat sense presses sobre mobilitat (més del que s’ha fet) i avaluar diferents solucions.
La remodelació de la plaça de la Font del Lleó? Un aprovat justet. Ni ha resultat un canvi substancial del que ja hi havia, ni hem posat en valor l’herència romana, que segurament hagués estat la millor alternativa.
04_Enlloc de pensar només en pedres, potser caldria preguntar-se com es gestiona l’aigua termal, qui n’és el propietari i qui es beneficia de la seva explotació comercial. I, per tant, com reverteix al poble aquesta explotació comercial. Aquest és un tema que anys enrere ja va estar tímidament sobre la taula. Potser fora hora que es visibilitzi i s’emprenguin les accions pertinents perquè l’explotació comercial de l’aigua termal també sigui un benefici per a tots els ciutadans.
05_L’equip de govern no ha actuat de fet fins el darrer any. S’han començat a fer coses interessants, però sempre ha semblat que el tema habitatge i lloguer social és un afegit d’aquells que “no hi ha altre remei”. És cert que ha funcionat l’Oficina d’Habitatge, que ha fet molt bé la seva feina, peró en cap cas hem detectat gaire sensibilitat en aquest tema per part del govern. Sort de la regidora, que ha fet mans i mànigues, però al govern en conjunt en cap cas li ha semblat que a Caldes això fos un problema.
06_La participació ciutadana és un tema que cal reformular. Ara la llei obliga que els projectes comptin amb un procés participatiu. Recordem quan un exregidor comentava en un ple que, de 30 persones presents en una taula de participació, descomptant els polítics, els tècnics i els militants del partit del govern, quedaven 6 ciutadans “nets” per expressar la seva opinió. O quan, sobre el nou complex termal a les Cremades, a l’altra banda de la riera (això de l’altra banda de la riera, no recorda una catàstrofe d’un govern de fa uns anys?) en les preguntes del díptic de participació que es va passar a les llars calderines no figurava el “no”. O quan el govern va perdre la consulta sobre la remodelació de Pi i Margall, entenent que van votar els contraris, especialment. La participació dels ciutadans és una assignatura pendent que cal resoldre, i per això es necessita imaginació, voluntat, crear complicitats, i, sobretot, actuar de bona fe.
07_Evidentment estem parlant de lideratges en democràcia, no pas d’aquells de “por la gracia de Dios”. Al marge que es va contradir amb el seu compromís i enlloc de deixar-ho als 8 anys, finalment n’han sigut 12, creiem que no ha sabut o potser no ha pogut envoltar-se del millor equip. Hi ha regidors que han fet molt bé la seva feina, però per algun peatge que desconeixem, altres persones del seu equip no han estat a l’alçada. I aixó li ha provocat i, creiem, li provocarà problemes. Segurament el Sr. Jordi Solé no ha pogut gestionar bé la coincidència de ser alcalde amb els altres càrrecs que hagut de dur a terme, d’altra banda, cosa perfectament lògica. Personalment la valoració és bona; políticament, molt justa.
Montse Romano Bosch
PPC Caldes de Montbui
01_La tasca del govern municipal ha estat simplement continuista. El nostre poble necessita un canvi de gestió, un model d’Ajuntament que no sigui concebut com la seu política del partit que governa. Durant aquests quatre anys hem comprovat que la participació ciutadana i la transparència no han estat prioritàries en la gestió municipal. En definitiva, volem un poble més obert, modern, inclusiu, transparent i compromès amb tots els calderins i calderines. No podem aprovar un govern que gestiona per inèrcia. A més, les inversions s’han concentrat al final del mandat amb plena campanya electoral, cosa que ha provocat problemes de mobilitat i molèsties als veïns.
02_Cal que siguem un poble viu , on els joves no se sentin expulsats i el comerç de proximitat se senti ajudat. Hem d’incrementar l’autoestima local per tal de fer front a un dels principals reptes que tenim com a poble: l’incivisme.
Cal fer polítiques per resoldre els problemes reals de tots els calderins.
03_Sense entrar en detall de cadascuna de les obres, nosaltres ja hem manifestat durant tot el mandat que no estem gens d’acord amb el lloc que s’ha buscat per a la construcció del aparcament i hem trobat una gran falta de participació ciutadana en els dos projectes.
04_Trobem a faltar polítiques per millorar el dia a dia dels calderins, no volem que el nostre poble es converteixi en un poble dormitori, calen polítiques atractives per als joves i que no marxin a viure a poblacions veïnes, també cal baixar la pressió fiscal, el ciutadà es mereix molt més que la congelació d’impostos municipals.
05_Aquesta ha de ser la prioritat del nou govern local que surti de les eleccions municipals. En aquesta legislatura entenem que el govern no ha fet prou, el març de l’any 2017 el govern va anunciar un nou pla per a la compra d’immobles per a lloguer social, ara per ara no s’ha augmentat ni el nombre de pisos de lloguer (per falta d’incentius atractius cap a propietaris de habitatges tancats) ni s’ha iniciat cap projecte d’obra nova per a la construcció de lloguer social.
06_Per fomentar la participació ho has de fer amb totes les eines possibles, entenent que la finalitat ha de ser la de donar màxima veu al ciutadà enfront de nous reptes i projectes del poble. Aquesta legislatura s’han fet alguns semiprocessos participatius, és a dir, que s’ha donat veu al ciutadà sobre projectes ja escollits pel govern sense poder entrar a debatre des de un inici, ni el què, ni el com, ni el perquè dels projectes, és a dir, que només es buscava la confirmació del que ja s’havia escollit, i això per a nosaltres no es participació real.
07_Com a lideratge cap al seu equip entenc que ha estat positiu, tot i que moltes vegades en qüestions conflictives entre regidors de govern i regidors de l’oposició no ha estat gens resolutiu. Pel que fa al tracte amb la resta de partits ha estat sempre cordial per les dues parts. Compaginar ser eurodiputat i alcalde li ha comportat tenir poc contacte amb la ciutadania, i no està el dia de situacions internes del consistori.
Des de el nostre grup li desitgem molta sort en el seu nou camí polític.