La cafeteria de la Cooperativa 70 donarà feina a persones amb discapacitat
- 19/02/2019
- 0 comments
- Jordi Rius
- Categoria: Actualitat
- 0
APINDEP Ronçana gestiona el local que vol generar places de treball abans de l’estiu
IMATGE | Foto de família amb l’escriptor Màrius Serra, el president de la Cooperativa 70 Joseba Polanco, el conseller de Treball, Chakir el Homrani, i la presidenta d’Apindep, Mercè Llauradó entre d’altres. > J. Serra
La cooperativa APINDEP Ronçana s’ha fet càrrec de la cafeteria Àgora de la Cooperativa, 70 al carrer Font i Boet, 7 amb un intent de donar ocupació i treball real a persones amb discapacitat. La cafeteria es va inaugurar dissabte amb la presència del conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, els alcaldes de Caldes de Montbui i Santa Eulàlia de Ronçana, els responsables de les cooperatives APINDEP i Cooperativa 70 i l’escriptor Màrius Serra.
Joseba Polanco, president de Cooperativa 70, va explicar que, un cop acabada la concessió amb l’empresa que portava la cafeteria fins aleshores, van decidir apostar per unir forces amb APINDEP perquè “teníem ganes de cercar un projecte que fos més afí amb la nostra filosofia social i cooperativa, i vam considerar que aquesta proposta encaixava perfectament amb el nostre tarannà social”. En aquest sentit, “el projecte és ambiciós, i a més vol aconseguir que hi hagi un grup de persones d’APINDEP que es puguin formar en diferents tasques laborals i que la nostra cafeteria alhora serveixi perquè la gent pugui saber com treballen i animar-se a proposar nous llocs de feina a aquest col·lectiu”. El president de Coop70 es mostra molt content per la unió amb APINDEP, perquè “és un col·lectiu que ens esperona i en qui ens agrada emmirallar-nos perquè ens donen molts exemples de vida i definitivament és això el que volem mostrar al nostre poble i als nostres socis i sòcies”. Per això, Polanco apunta que “en aquest intercanvi guanyem molt més que un bon servei a la cafeteria, guanyem un cop d’aire fresc i d’il·lusió cada dia”.
De la seva banda, Mercè Llauradó, presidenta d’APINDEP SCCL, va mostrar-se esperançada perquè “la gent valori aquestes capacitats i potser no és tant el preu del cafè sinó esperar que aquest cafè potser tarda 30 segons més però té un valor afegit”. Els nois i noies d’APINDEP “es barallen per venir, tenen torns de 15 dies i no volen que s’acabin”, reconeix Llauradó. A la cafeteria, batejada ara amb el nom de l’Àgora Apindep, treballaran 18 membres del Servei d’Orientació i Integració Laboral que hi ha dins del Centre Ocupacional d’APINDEP. D’aquests, una vegada hagi entrat en rodatge la cafeteria es valorarà quants llocs de treball pot generar. “Els llocs de treballs estan pensats en dos torns de quatre hores –dues persones per torn-. Si poden ser 4 o 6, tot ho dirà el rendiment de la cooperativa i el temps d’incorporació. Evidentment, la intenció és continuar donant el major nombre de llocs de treball. De fet, ja ha generat un lloc de treball que és la persona que els està formant a la cafeteria però a l’estiu ja hauria d’haver donat un contracte com a mínim”, assegura Llauradó.
IMATGE |L’Àgora, de la Cooperativa 70, és la primera cafeteria de Caldes de Montbui gestionada per a persones amb discapacitat.> J.SERRA
Tot i la formació dins del món laboral als usuaris d’APINDEP se’ls continuarà donant el que és formació en autonomia personal. Aquest projecte laboral i d’inserció “ajuda a creure als pares que els nostres fills puguin viure sense nosaltres i ells a separar-se dels pares, que també ho necessiten”, reivindica Llauradó.
La presidenta d’APINDEP assegura que engeguen aquest nou projecte amb dos objectius principals: “La inserció laboral i donar visibilitat a les capacitats que tenen els nostres usuaris”.
IMATGE | El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, amb Jordi Solé, l’alcalde de Caldes de Montbui, saludant als nous responsables de la cafeteria de la Cooperativa 70.> J. SERRA
L’ECONOMIA SOCIAL
L’alcalde de Caldes de Montbui, Jordi Solé, va fer dos agraïments durant la inauguració de la nova cafeteria. “El primer per portar a Caldes aquest gran projecte de solidaritat, esperança i economia social d’humanitat i fraternitat i de col·laboració. Com a municipi estem molt agraïts del fet que a partir d’avui amb aquest projecte ens ajudeu a ser una mica més allò que sempre hem treballat i sempre seguirem per ser, un poble integrador i acollidor de la diversitat i de la diferència”. Solé també va voler agrair el treball d’Apindep i Cooperativa 70 “que cooperen per tal de reforçar a través d’aquest projecte l’aspecte social de la nostra economia, que molta falta ens fa. Aquí el que no es busca és el rendiment o que hi hagi un benefici net, el que es busca és el benefici de la societat, de l’entorn, de la comunitat i de sentir-nos una societat millor”.
El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, va apuntar que la inauguració de la cafeteria “representa el treball comunitari i conjunt de dues cooperatives, és a dir, del teixit d’economia social per tal de donar resposta a elements d’inclusió social, d’integració laboral de persones amb diferents capacitats dins d’un àmbit de l’empresa ordinària, no un centre especial de treball”.
El Homrani va destacar que una de les prioritats del seu Departament “és ajudar a crear xarxa en l’economia social i en el teixit cooperatiu. Hem creat 13 ateneus cooperatius al territori, que és una manera de posar en relació les pròpies cooperatives i d’aprofitar i de generar sinèrgies entre elles, tant sigui cooperatives de consumidors com de treball associat”. De cara al futur, el conseller va assegurar que “continuarem col·laborant en la creació dels ateneus cooperatius per reforçar aquesta economia que té en el centre la persona i els valors democràtics per sobre de l’economia que és únicament especulativa”. De fet, Apindep Ronçana i Cooperativa 70 col·laboren amb l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental des dels seus inicis.
IMATGES | A dalt, l’alcalde de Caldes, Jordi Solé, amb el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, saludant a Màrius Serra, qui ca conduir l’acte d’inauguració de l’Àgora Aspident de la Cooperativa 70. Seguidament, diferents moments durant els parlaments. Per últim, Màrius Serra rebent un obsequi en mans d’un dels nous treballadors de la cafeteria. > J. SERRA
El conseller de Treball signa el Llibre d’Honor del consistori
Abans de la inauguració, el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, va visitar l’Ajuntament, on va ser rebut per l’alcalde Jordi Solé. El Homrani va signar el Llibre d’Honor i va rebre el regal institucional, una obra de l’artista calderina Rosa Ferreres. Va anar acompanyat del director general d’Economia Social, Tercer Sector, Cooperatives i Autoempresa, Josep Vidal.
De la distribució comercial al consum responsable
Cooperativa 70 va néixer l’any 1970 a Caldes de Montbui com a cooperativa de consum i amb l’objectiu de crear una oferta comercial més avantatjosa per als consumidors.
El dia 25 de juny de 1971 es va obrir la primera botiga d’alimentació al carrer d’Espartero. Va tenir fins a tres botigues més i presència a Sant Feliu de Codines. 20 anys més tard, l’any 1991, la cooperativa obria a Caldes el Maxi, el primer gran centre comercial creat per una cooperativa a Catalunya, amb una superfície de 4.000 m2. Finalment, l’any 1999 la Cooperativa va comprar 21 establiments a HD Covalco Coaliment per aconseguir una dimensió més competitiva.
“La gran competència dins del sector de l’alimentació i les fusions entre grans cadenes van provocar que finalment, el 15 de febrer de 2001, segons acord d’assemblea, es decidís vendre el Fons de Comerç de la Cooperativa per tal de poder conservar-ne el patrimoni i assegurar-nos la continuïtat de l’entitat”, assegura Anna Melguizo, una de les conselleres de la cooperativa.
L’objectiu de la Cooperativa en l’actualitat és procurar béns i serveis per al consum o l’ús de les seves persones sòcies i familiars i desenvolupar les activitats necessàries per aconseguir millor informació i defensa dels interessos legítims de les persones consumidores i les usuàries. “La Cooperativa desenvolupa la seva activitat en els àmbits assistencial, cultural i del lleure mitjançant la realització d’activitats, el subministrament de béns i la prestació de serveis de caràcter residencial, sanitari, cultural, educatiu i social, sense afany de lucre i anteposant l’interès col·lectiu de les persones associades a tota idea de benefici particular”, assegura Melguizo.
En energia, Cooperativa 70 té dues instal·lacions de plaques fotovoltaiques que produeixen energia neta, i el primer punt de càrrega per a vehicles elèctrics a la benzinera del Caprabo. També està tancant un altre projecte intercooperatiu amb Som Mobilitat per posar en marxa un cotxe elèctric d’ús compartit a Caldes de Montbui. Pel que fa a consum, des de l’any 2007 Coop70 gestiona l’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor de Caldes de Montbui a través d’un conveni amb l’Ajuntament. Una altra línia d’actuació de la cooperativa és la programació de cursos i tallers que puguin ser d’interès per a les persones sòcies, així com les classes de reforç i suport escolar amb CoopEduca.
IMATGE | Un dels locals que la Cooperativa 70 tenia a Caldes als anys 70. > CEDIDA
Autor
Ha treballat a mitjans comarcals, com ara El Punt, i també a Barcelona. Ara fa una aposta per descobrir els racons amagats de Caldes.