S’acosten les festes de Nadal, dates en què les xifres de consum es disparen i què se solen gastar molts diners de mitjana, tot i que, com sempre, les mitjanes són aquell punt irreal entre els que tenen molt i els que tenen poc.
Plantejar unes festes i un any més sostenible i responsable passa per decidir conscientment com i on gastem els nostres diners.
Les respostes a aquestes preguntes ens fa una mica més conscients per canviar algunes dinàmiques i aconseguir que els nostres petits gestos puguin tenir una gran repercussió.
Proposem apostar per la cultura, les experiències compartides i educar els nostres petits amb l’exemple evitant l’excès de regals. No comprem joguines en què es fomenti el sexisme. Els infants han d’aprendre i compartir mentre gaudeixen. Dediquem-los temps de qualitat i potser no els caldran, tantes joguines.
Recordem que els animals no són un capritx. Són una responsabilitat que cal consensuar amb la unitat familiar i en cas de tenir-ho clar, us animem a adoptar. Les protectores són plenes de peluts esperant una nova oportunitat.
Comprem als petits comerços i donem vida als nostres pobles i barris. Donem-los aire per poder sobreviure a la competència de les grans superfícies. Evitem els centres comercials i les seves poderoses campanyes i “facilitats”. Evitem també la “comoditat” de grans plataformes online. Comprant a prop de casa evitarem desplaçaments innecessaris i la càrrega ambiental que comporten.
Assegurem-nos que els productes que comprem siguin de qualitat i de comerç just. Potenciem aquelles iniciatives que fan valer la qualitat del producte i que respecten les condicions laborals de les persones que hi treballen.
Canviant els nostres hàbits de consum podem ajudar a canviar algunes peces de l’engranatge que ens ha dut fins la situació de desgast econòmic i ambiental actual i regenerar, també, les relacions humanes i socials, tornant al més proper i personal, creant vincles més reals.