Dumba, l’elefanta que viu a Caldes
- 05/06/2018
- 0 comments
- Albert San Andrés
- Categoria: Actualitat
- 0
La família Kludsky conviu amb el mediàtic paquiderm al bosc de casa seva de la Font dels Enamorats, des de fa 32 anys
> Albert San Sndrés / Jordi Rius
IMATGES | A dalt, la Dumba menjant als arbres del bosc de casa seva prop de la Font dels Enamorats. A sota, George i Yvonne Kludsky amb la Dumba, al bosc de 7.700 metres quadrats de casa seva. > A. SAN ANDRÉS
No és gaire normal entrar en una casa de la Font dels Enamorats i trobar-se un elefant, però la Yvonne i el George Kludsky ho fan amb normalitat des de fa 32 anys. Ja cap veí s’estranya quan se’ls pregunta per l’elefanta de Caldes, la Dumba, un elefant asiàtic de 42 anys que s’estimen com un animal més de companyia.
“No és un elefant, és una elefanta! Una diva!”, explicava un veí del carrer del costat quan buscàvem l’adreça exacta, cosa que demostra que aquest animal de 3.000 quilos s’ha guanyat l’amor d’almenys una part dels veïns. I és cert. La Dumba és una diva. Una diva del món de la televisió, del cinema i del circ, on apareix amb regularitat. Un animal que s’ha acostumat a l’ésser humà i que s’ha convertit en la primera experiència “salvatge” de molts calderins que han passat a visitar-la al llarg dels anys: “gairebé tres generacions”, segons indica la Yvonne, la seva propietària.
La Dumba viu en una casa amb un terreny rústic afegit de 7.700 metres quadrats, segons els propietaris, on el paquiderm té una zona boscosa on sortir a menjar i passejar amb els seus amos. La normativa, però, l’obliga a romandre en un tancat d’uns 700 metres quadrats amb pastor elèctric, perquè està considerat un animal perillós, tot i que a Àsia, d’on prové, són considerats domèstics i emprats per a feines de transport o turístiques.
“Tota la vida que és amb nosaltres. Els elefants són animals molt sensibles i socials. Nosaltres, tot i no tenir trompa, som la seva manada. Això és el que ens reprotxen, que està sola, però és sabut que hi ha animals que s’adapten a qualsevol situació. Està molt equilibrada i feliç. Tot i el que puguin dir, no presenta quadres d’estereotípies o estrès. Sempre ha tingut bona relació amb les persones i està ben cuidada”, explica Kludsky.
Des de la denúncia de FAADA el 2014, la domadora afirma que la seva vida s’ha convertit en “un infern”, ja que veuen molta gent a les tanques del recinte de casa seva gravant o fent fotografies per denunciar la situació. “Mai hem tancat la porta de casa nostra a ningú. No volem amagar la situació de la Dumba, perquè ho tenim tot en ordre i deixem entrar a tothom perquè ho comprovi”, afegeix la cuidadora, que reconeix que han rebut “amenaces des de totes les parts del món” des de la publicació per part de FAADA d’aquesta denúncia. Una denúncia que Kludsky qualifica de falsa per les dades que conté: “ni està en 100 metres quadrats, ni les dades que donen són certes. Els veterinaris que han passat per aquí ens han dit que està ben cuidada i en bon estat. La gent es deixa influir per les dades falses que veuen a Internet i no comproven que siguin certes. S’hauria de reflexionar més abans de compartir tot el que es veu” i admet que “l’únic problema legal que tenim és amb l’Ajuntament, per un tancat perimetral que hem de construir i que evidentment estem disposats a solucionar”.
Els Kludsky reivindiquen que “ens acusen de maltractament perquè l’elefanta està sola, però això no és cert. S’ha criat amb nosaltres des de petita. Ens estan acusant d’un delicte que no és cert. La gent de Caldes que ens coneix ens donen molt suport, perquè saben quin és l’estat real de l’animal”.
“Cada vegada sortim menys a fer actuacions, ja que a la nostra edat el que volem és tranquil·litat i estar a casa nostra”, explica la Yvonne, i així justifica les cada vegada més llargues estades de l’elefant a Caldes de Montbui, on vol retirar-se en un futur pròxim, per viure una vida tranquil·la lluny de les càmeres de televisió o les pistes de circ.
L’OPINIÓ DE FAADA:
“És molt egoista humanitzar animals salvatges”
Segons la biòloga Andrea Torres, tècnica del Departament d’Animals Salvatges de FAADA, consultada pel Calderí, “la Dumba no està en les condicions que hauria d’estar. No volem que els animals treballin i creiem que és molt egoista humanitzar animals salvatges. Tenim proves en vídeo de les estereotípies que presenta l’animal”. Torres va afegir que “en un santuari es podria deshumanitzar. Potser costaria més que amb d’altres, però tenim casos d’èxit. Un elefant necessita animals de la seva espècie i el seu hàbitat. En aquest cas, passa moltes hores sola i això li produeix frustracions i estrès”.
LA DIFICULTAT DE TENIR UN ANIMAL SALVATGE FORA DEL SEU ECOSISTEMA HABITUAL
> Jordi Rius
L’Ajuntament ha requerit als propietaris que regularitzin les condicions de seguretat de la finca on viu el paquiderm
Un elefant no és un animal de companyia ni tampoc un cavall, “té unes necessitats específiques per estar adaptat a un ecosistema concret i no el pots deslocalitzar”, admet el veterinari i etòleg Jaume Fatjó, de la Càtedra Fundació Affinity Animals i Salut, adscrita al Departament de Psiquiatria i Medicina Legal de la Universitat Autònoma de Barcelona. En tot cas, quan de vegades aquesta adaptació no s’ha fet bé, poden aparèixer les estereotípies, uns moviments repetitius o rituals de postures o expressions sense una finalitat determinada –cosa que passa a la Dumba– que denoten “que hi ha hagut un fracàs en l’adaptació a l’entorn”, assenyala Fatjó. El veterinari afegeix que els propietaris d’animals salvatges que “et diuen que és com un membre més de la família, creuen que el que li proveïm és el correcte i de vegades no ho és, i no són capaços d’identificar les necessitats de l’animal i cobrir-les de manera adequada”.
Respecte a l’elefanta Dumba, l’Ajuntament ha notificat als propietaris la impossibilitat de regularitzar les condicions de seguretat que imposa la normativa sobre tinença d’animals potencialment perillosos a la finca que l’acull actualment.
Segons una nota de premsa de l’Ajuntament, la normativa exigeix condicionants de seguretat per poder acollir un elefant, “entre els quals es troba l’obligatorietat de construir una tanca perimetral del recinte d’entre 1,8 i 2,4 metres”. En el cas de Caldes de Montbui, l’elefanta fa estades en una finca qualificada com a sòl rústic no urbanitzable, “fet que fa impossible la construcció del tancat perimetral exigit pel planejament urbanístic actual”.
És per això que el consistori va requerir el passat abril als propietaris la necessitat de regularitzar la situació, ja que es troben encara dins del termini estipulat per donar-hi compliment.
L’actuació municipal ha anat acompanyada també de reunions amb l’entitat FAADA i amb la Direcció General de Medi Natural i Biodiversitat de la Generalitat de Catalunya, per tal d’actuar amb el màxim rigor en compliment de la legislació vigent quant a tinença i cura de l’animal. També ha proposat a FAADA i als propietaris de l’elefanta la intervenció de la mediadora municipal per establir un diàleg al voltant del futur de l’animal.
Segons ens explica l’advocat especialitzat en dret animal Carles-Joan Lorente, de la firma DL Advocats, la solució per a la Dumba és “la readaptació a un medi semblant al seu, com pot ser un santuari d’elefants, un retir digne per a animals que han estat utilitzats en circs o espectacles”, semblant al que fa la Fundació Mona amb els primats que han estat utilitzats en circs, espectacles o al cinema. Lorente creu que, després de més de 35 anys amb un animal salvatge que està fora del seu hàbitat, desacostumat al tracte amb altres elefants, “la família hauria de procurar un final digne si s’estimen aquest animal”.
L’ELEFANT ASIÀTIC, UNA ESPÈCIE EN PERILL D’EXTINCIÓ
> Albert San Andrés
La Dumba pertany a la família de l’elefant asiàtic (Elephas maximus), un animal situat a la zona de Sri Lanka, l’Índia, Bangladesh i la Indoxina, principalment. A diferència de l’elefant africà, aquest és molt més pacífic, motiu pel qual s’aconsegueix una domesticació més fàcilment. Ha estat venerat com a animal sagrat, i s’ha utilitzat per al transport de mercaderies per la selva, per a l’agricultura i per a altres activitats. La seva dieta es nodreix de branques tendres d’arbres o herba fresca, i també es pot alimentar de fruits i arbustos. Pot arribar a pesar fins a cinc tones i el seu període de gestació és de 22 mesos, amb un resultat d’una sola cria. Normalment, viu en manades compostes per femelles i cries, tot i que el mascle és un animal més solitari.
La principal amenaça d’aquesta espècie és la falta d’hàbitat per culpa de la desforestació de les zones del sud asiàtic. L’home, però, és l’amenaça més important per culpa de la caça furtiva indiscriminada, per la venda il·legal de dents i ullals.
IMATGE | La Dumba, un exemplar d’elefant asiàtic. > A. SAN ANDRÉS
Autor
Addicte de l’esport i al món del motor. Llicenciat en periodisme per la UAB i màster esportiu per Blanquerna, col·laboro en diversos mitjans locals en ràdio i paper. Fotògraf accidental i amant de la velocitat. Enamorat de Caldes de Montbui.