Noves exquisideses culinàries
- 22/05/2018
- 0 comments
- Jordi Rius
- Categoria: Actualitat
- 0
Aquest dijous comença la tercera edició de la ruta gastronòmica Via del Pintxo, que allarga la durada fins a 10 dies
IMATGE | Alguns dels restauradors amb el president de Mexcla’t, Carles Martín; el regidor de Turisme, Isidre Pineda, i el delegat de Creu Roja, Josep Massip. > CEDIDA
Pocs productes reuneixen en un format reduït tanta elaboració culinària com el pintxo, de fàcil degustació, destinat a menjar-se directament amb les mans i que permet, en ocasions, la utilització d’algun petit utensili que en faciliti la degustació, com un escuradents o una cullera japonesa.
Aquest dijous i fins al 2 de juny torna a Caldes de Montbui la tercera edició de la Via del Pintxo, la ruta gastronòmica organitzada per l’associació Projecte Mexcla’t, l’Ajuntament de Caldes de Montbui, la marca cervesera Damm i la Cooperativa Cítric en la qual participen 25 establiments, els mateixos que en l’edició passada, amb alguns que repeteixen però també amb la participació per primera vegada d’altres establiments, que competiran pel Premi Via del Pintxo 2018, que atorga el jurat, i el Premi Pintxo Popular 2018, que atorga el públic amb una votació popular. Com cada any tots els establiments oferiran un pintxo més una beguda (canya, quinto o similar) per 2,5 € i tothom en podrà valorar el sabor, la presentació i l’originalitat.
El regidor de Turisme i Patrimoni, Isidre Pineda, explicava en la presentació de la ruta gastronòmica que la Via del Pintxo “s’ha convertit en la fira gastronòmica de Caldes, que a més genera una competitivitat sana entre els establiments i és la manera que els calderins i calderines i la gent que ens ve a visitar puguem anar de bar en bar i de restaurant en restaurant provant aquestes diferents propostes i valorant-les”.
A més, aquest any, la Via del Pintxo té un caràcter marcadament solidari perquè una de les novetats d’aquesta edició és la targeta solidària. “La targeta que vam editar l’any passat, amb la qual s’havien de visitar cinc zones, tindrà un preu simbòlic d’1 €, que destinarem íntegrament a la delegació de la Creu Roja de Caldes, Palau-solità i Sant Feliu de Codines”, explica el president de Projecte Mexcla’t, Carles Martín, que ha afegit que “volíem que fos una entitat arrelada al municipi que dediqués els seus esforços a ajudar els altres”. Com l’any passat, si els clients el timbren en un establiment de cada zona, rebran un record de regal de la Via del Pintxo. Aquest any la targeta tindrà la mateixa funció, però amb aquest valor solidari afegit.
Josep Massip, delegat de Creu Roja de Caldes de Montbui, Palau-solità i Sant Feliu de Codines, ha volgut agrair a Projecte Mexcla’t i a l’Ajuntament de Caldes “que hagin pensat en nosaltres per poder vehicular aquest projecte”. Més enllà de l’èxit gastronòmic i turístic de la iniciativa, “crec en aquest valor afegit de la Via del Pintxo en què una part dels ingressos que es generin aniran a persones més necessitades de la societat. Jo voldria animar els calderins i les persones que ens visitin que sàpiguen que aquesta activitat té un vessant solidari”.
La targeta solidària és la culminació “d’un any de feina, ja que vam començar les reunions de valoració al setembre escoltant el que els establiments i l’Ajuntament creien que s’havia de millorar”, constata Martín. Pel president de Projecte Mexcla’t “la ruta d’enguany té molts reptes al davant: el primer i el més important, tenim més dies, uns 10, i molta més feina per a l’Ajuntament i l’organització”. Això suposa tenir gairebé dos caps de setmana sencers “i tenir molta més gent que es mogui per Caldes”. Aquest any s’ha fet èmfasi en la claredat de la zonificació del municipi, per identificar a quina zona pertany cada establiment. D’altra banda s’ha valorat molt positivament la nova i diversificada participació d’establiments, així com l’ampliació del radi de la Via a altres barris allunyats del centre de Caldes.
ESTABLIMENTS PARTICIPANTS
Els participants posen tot l’enginy per presentar creacions que donin a conèixer la gran qualitat de la gastronomia calderina. Any rere any, la ruta ha despertat l’interès dels calderins i visitants de la zona, cosa que ha consolidat el projecte impulsat per Mexcla’t i l’Ajuntament de Caldes. L’any passat, es van comptabilitzar 15.200 vots en només 10 dies, que en total van significar 38.000 euros de negoci. Tenint en compte un percentatge d’entre el 20 i 25% de pintxos no comptats, va suposar uns 18.000 pintxos servits en total.
Els locals participants enguany són els ja consolidats El Cafè Totote, el Caffè Iseo Gelateria, Restaurant Can J, Restaurant el Remei, Festuk Cafè, Frankfurt Caldes, Il Caffe di Romy, la Pizzeria il Lago, la Pelleria, Na Madrona Restaurant, Opció B Gastro Espai, el Pelliz-Kito, la Cuineta, el Club Regasol, Cafè Montbui, Restaurant Can Sisku, el Restaurant Robert de Nola –Premi Pintxo de Proximitat 2017–, el Winner –guanyador de la millor tapa en l’edició passada– i El Cafè del Centre i Can Fanga –que van obtenir el Premi Pintxo Popular l’any passat. D’altres hi participen per primer cop, com el Termes Victòria, el Bar Cafeteria de La Casa dels Mestres, el Yolo’s & Y, el Restaurant la Carbonera i el nou local de la plaça de l’Església, Ukiyo.
Arnau de Villasante, del Restaurant Ukiyo, Sushi Bar creu que participar en la iniciativa “ens anirà molt bé perquè obrirem un dia abans. Veurem com és l’experiència”. A la Via del Pintxo hi presenten el Thermaki, “un uramaki, una peça de sushi amb llagostí tempuritzat amb carn de cranc i espàrrecs”. També és el primer any per al Bar Cafeteria de La Casa dels Mestres. En aquest cas, “farem un americà, un entrepà típic dels que fem, però en versió mini amb chimichurri, carn i ceba caramel·litzada”, assegura una de les responsables de la cafeteria, Carolina Muño, que afegeix que s’han incorporat a la Via del Pintxo perquè “ens encanta involucrar-nos en tot el que sigui fer poble”.
Al Robert de Nola, “intentarem barrejar producte de foc, una croqueta de cua de bou amb carquinyolis, que seran com si fos l’arrebossat, i després hi farem una pols a l’oli d’ortigues”, explica el cap de sala, Josep Riu. Al restaurant Can Sisku han elaborat un tortica de camarón con su salsa. L’establiment és el tercer any que hi participa i “sempre ve molta gent d’altres poblacions i és un anar i venir de gent tot el dia”, explica Marcella Bulla. Igual de veterà és el Festuk Cafè, que proposen un pintxo moruno vegà fet amb verdures. La propietària, Marga Llopis, creu que any rere any “ha anat venint més gent i ve a conèixer el restaurant”.
RELACIÓ DE PLATS I PARTICIPANTS DE LA 3A VIA DEL PINTXO
Altres notícies
Autor
Ha treballat a mitjans comarcals, com ara El Punt, i també a Barcelona. Ara fa una aposta per descobrir els racons amagats de Caldes.