Tradició, cultura i festa
- 04/09/2017
- 0 comments
- redacció
- Categoria: Actualitat
- 0
Diversos actes a Caldes i tot Catalunya omplen una diada marcada per la proximitat de l’1 d’octubre
IMATGE | Ofrenes florals a la plaça de l’11 de setembre l’any 2016. > Q. Dasquens
Com cada setembre Ajuntament i ciutadania col·laboren en l’organització d’actes commemoratius de la Diada Nacional de Catalunya. A Caldes de Montbui és tradició celebrar l’11 de Setembre a les 11 hores, a la plaça de l’Onze de Setembre. Allà hi deixen les ofrenes florals partits i entitats i s’aixeca el Pilar de la Senyera (una actuació castellera en la qual es construeix un pilar i l’enxaneta desplega la bandera catalana). Segons els anys, unes o altres entitats proposen diferents activitats commemoratives en aquesta data històrica tan assenyalada.
Enguany, els actes al voltant de la diada començaran divendres, 8 de setembre, amb una ballada de sardanes a càrrec de la Cobla Ciutat de Terrassa, en un acte organitzat per l’Agrupació Sardanista Calderina. Diumenge, 10 de setembre, se celebrarà una cercavila castellera que començarà al Parc de l’Estació i que acabarà amb una actuació castellera a la Font del Lleó amb les colles: Castellers de Sant Feliu de Llobregat, Castellers de Mollet del Vallès i Castellers de Caldes de Montbui. A la nit es farà una marxa de torxes per a la independència que s’iniciarà a la plaça de Catalunya a les 21.30 h.
IMATGE | Moment en que es va aixecar el Pilar de la Senyera l’11 de setembre de 2015. > Q. Dasquens
EL NAIXEMENT DE LA DIADA
A començaments del segle XVIII, va morir sense successió el rei Carles II. Aquest fet va ser l’origen d’un conflicte internacional al voltant de la successió a la monarquia hispànica.
L’11 de Setembre commemora 14 mesos de resistència al setge que va patir la ciutat de Barcelona a la fi de la Guerra de Successió per part de la corona hispànica i a mans de les tropes de Felip V de Castella. L’11 de setembre de 1714 la ciutat es va rendir, i així es va iniciar la submissió de Catalunya a la monarquia castellana i els catalans van perdre les estructures d’Estat i les institucions que havia anat configurant des de l’edat mitjana.
El Parlament de Catalunya va declarar l’11 de setembre com a Diada Nacional de Catalunya l’any 1980.
DIADA A BARCELONA
De nou Barcelona centralitzarà una mobilització ciutadana que preveu superar la xifra d’1,5 milions d’assistents. Una creu gegant dibuixada pels manifestants a l’encreuament entre passeig de Gràcia i carrer Aragó serà l’acte d’aquest 2017 organitzat per l’ANC i Òmnium Cultural. La manifestació per la independència anirà acompanyada d’un “esclat de colors que representi el camí recorregut fins ara”, segons fonts de l’organització. Es preveu que nombrosos calderins es desplacin en autocar per participar en aquest acte que se celebrarà quan falten poques setmanes per l’1 d’octubre, data que el Govern de la Generalitat té previst celebrar el referèndum d’autodeterminació de Catalunya.
AGENDA DELS ACTES PREVISTOS ENGUANY
8 de setembre
Ballada de sardanes amb la Cobla Ciutat de Terrassa
Pl. de l’Onze de Setembre, 22 h
10 de setembre
Cercavila castellera
Parc de l’Estació, 11.30 h
Actuació castellera
Pl. de la Font del Lleó, 12 h
Marxa de torxes per la independència
Pl. de Catalunya, 21.30 h
Dilluns, 11 de setembre
Acte institucional
Pilar de la Senyera i ofrenes i homenatges de l’Ajuntament i la ciutadania
Pl. de l’Onze de Setembre, 11 h