El Club Atlètic Calderí, una entitat en fase de creixement
- 18/07/2017
- 0 comments
- Albert San Andrés
- Categoria: Esports
- 0
L’entitat s’ha consolidat en només cinc anys i reclama unes pistes a la mida del poble
IMATGES| De dalt a baix, part dels atletes del Club Atlètic Calderí, partidet de futbol a la Torre Marimon entre petits i grans per acomiadar la temporada i pujada al Pic del Vent d’atletes de l’entitat. > CLUB ATLÈTIC CALDERÍ
El Club Atlètic Calderí neix el 2012 amb la finalitat de promoure la pràctica de l’esport i tots els seus valors, amb sis atletes que van aixecar amb feina i insistència un club des de zero. En l’actualitat, l’entitat organitza diferents curses durant l’any, té 164 socis i 40 nens a l’Escola d’Atletisme, tot i no tenir cap instal·lació adequada per a la pràctica d’aquest esport. És per això que l’atletisme en pista ha arribat a un punt en què s’ha plantejat desaparèixer o estancar-se, vessant que ha abocat el club a demanar la creació d’una infraestructura ciutadana d’ús públic.
Tot i ser una demanda ja detectada al Pla Director d’Instal·lacions i Equipaments Esportius de Catalunya (PIEC) en l’informe del 2005, emès pel Consell General de l’Esport de la Generalitat de Catalunya, aquest tipus d’instal·lació es va rebutjar al seu moment pel baix nombre de practicants associats d’aquest esport, que llavors rondava la vintena. Ara, 12 anys després, amb 200 socis, el Club Atlètic torna a revifar aquesta reclamació històrica de fa uns quants anys, ja que situa Caldes com a centre estratègic de la zona –Sant Feliu, Sentmenat o Palau no tenen pista– per a la pràctica pública d’aquest esport.
“No volem un centre exclusiu per a nosaltres, reclamem un espai públic per a la pràctica de l’atletisme, on no necessitem ni tan sols tanques per al recinte i on tothom pugui venir a fer el que li agrada”, explica al Calderí Santi Cijes, president del Club Atlètic. Els nens del club entrenen al pati de l’Escola Montbui, després de la mediació de l’Ajuntament “perquè l’escola cedís un espai que donés una resposta mínima a la ciutadania interessada en la pràctica d’aquest esport”, segons es destaca en una nota de premsa enviada per l’Ajuntament a aquest mitjà.
Segons Cijes, a banda de no tenir unes instal·lacions amb mides oficials al pati de l’escola, no poden especialitzar-se en cap disciplina, perquè no tenen accés a especialitats com el salt de longitud, de perxa o els llançaments de javelina o pes. A més, només el poden fer servir durant el calendari escolar. Arribat el moment, els infants han de deixar la pràctica d’aquest esport o passar-se al trail de muntanya, única sortida per als integrants del club i on els adults entrenen diàriament a causa d’aquesta mancança. “El nostre club no pot créixer més per la falta d’instal·lacions. Els entrenadors no volen venir al club, ja que no tenen garanties per ensenyar l’esport i practicar-lo”, afegeix Cijes, que diu haver reclamat en diverses ocasions la creació d’una instal·lació d’aquest tipus a l’Ajuntament.
L’entitat va proposar els terrenys requalificats com a zona esportiva a Les Cremadesen diferents trobades les regidories d’Esports i Urbanisme, però els Serveis Territorials de l’Ajuntament van descartar aquesta ubicació al constatar “l’existència d’una línia d’alta tensió de 220kW per la qual es veu condicionat l’ús d’aquest terreny” i perquè hauria d’iniciar “un procés d’expropiació de sòl privat”. Aquesta opció va ser rebatuda pel club, ja que segons els informes de l’entitat, “només cal desplaçar la pista deu metres per no entrar a la zona de seguretat de la instal·lació elèctrica”.
PROPOSTA A CAN VALLS
L’Ajuntament de Caldes afegeix en el comunicat que “el govern considera altres opcions que s’han proposat al Club Atlètic Calderí, com ara l’adequació d’una zona esportiva del barri de Can Valls. L’Ajuntament està estudiant el cost que aquesta actuació suposaria en inversió i manteniment”, una proposta que no agrada al club, donada la llunyania del nucli esportiu –uns sis quilòmetres–, la qual cosa condemnaria, segons expliquen des de l’entitat, l’ús de les instal·lacions des del seu naixement per la dificultat d’accés per als més petits.
“Demanem unes instal·lacions senzilles, obertes a tothom, on les escoles de la vila i els altres clubs com els de futbol, bàsquet o hoquei hi tinguin accés, evitant la sortida al carrer per haver de sortir a córrer. No és només una pista per venir a córrer, sinó un espai esportiu i de lleure per aprofitar-lo”, sentencia el president, que veu en perill la continuïtat de l’Escola d’Atletisme: “portem quatre anys de lluita i d’il·lusió, amb l’esperança de ser reconeguts, però resulta frustrant veure que el nivell de compromís és escàs”.
El Club Atlètic Calderí no descarta mobilitzacions per seguir en la lluita per les seves reivindicacions i explica que no descansarà fins a aconseguir el que anomena un “bé comú per al poble”.
Autor
Addicte de l’esport i al món del motor. Llicenciat en periodisme per la UAB i màster esportiu per Blanquerna, col·laboro en diversos mitjans locals en ràdio i paper. Fotògraf accidental i amant de la velocitat. Enamorat de Caldes de Montbui.