
Arrenca una nova temporada de la sardana, el ball nacional de Catalunya
- 01/04/2025
- 0 comments
- redacció
- Categoria: Cultura
- 0
> Mireia Clapers
L’Agrupació Sardanista Calderina ha iniciat la temporada 2025 amb la celebració del SardaCaldes, el 30 de març
IMATGE | l’aplec sardanista amb infants de les escoles calderines i les seves famílies, al parc de l’Estació, també va comptar amb l’actuació de la Colla Sardanista Riallera de Vic i la Cobla Conrad Saló.> Q. PASCUAL
Agrupació Sardanista Calderina ha iniciat la temporada de l’any 2025 amb la celebració del SardaCaldes, el passat diumenge 30 de març, al Parc de l’Estació.
Amb l’arribada de la primavera s’inicia una nova temporada de sardanes. La sardana és música, és tradició, és dansa i, a Caldes, l’Agrupació Sardanista Calderina és qui vetlla per mantenir viu aquest patrimoni cultural tan ric. En aquests moments, la junta de l’entitat calderina està formada per sis persones. La presidenta actual és la Mercè Plantada, la tresorera la Lurdes Esperabé, la Núria Viñas i l’Anna Viñas són les encarregades de la promoció, foto i vídeo i les xarxes socials, l’Anna Tantinyà principal organitzadora del SardaCaldes a les escoles i la Pilar Butjosa, que n’és membre des de la primavera del 1995, com a vocal de la junta, compartint les diferents tasques que s’han dut a terme durant aquests anys.
Caldes és una vila on les expressions de cultura popular formen un teixit associatiu fort, i l’Agrupació Sardanista també n’és un exemple: “considero que és una mostra més de la nostra cultura popular i imprescindible per a fer palesa la riquesa cultural de Catalunya en general. Potser fa temps era més popular i arrossegava més gent, ja que era una de les principals activitats del poble, però continuem treballant per continuar formant part d’aquest teixit social local”, explica la Pilar. Des de l’entitat calderina reconeixen que actualment es nota la falta de socis, fet que dificulta l’organització de l’activitat sardanista, perquè per edat es van reduint els socis i això fa que es noti una davallada en l’assistència de les diferents activitats, “també alguna vegada ens trobem que ens superposem amb altres activitats locals i això fa minvar la gent que hi participa. Evidentment, el tema econòmic fa que els darrers anys s’hagin reduït els actes organitzats, com pot ser l’audició de Sant Jordi o la doble audició de capvuitada. Com és lògic les cobles van ajustant els seus preus a l’alça i això ens limita” ens continua explicant la Pilar. Tot i que la pèrdua de balladors i balladores és una tònica general a tot Catalunya, des de l’Agrupació Sardanista Calderina continuen mantenint el seu compromís en continuar oferint una agenda anual amb activitats programades i buscant noves fórmules per seduir a la gent a què participi de les seves activitats. La novetat més destacada per aquesta temporada 2025 és “el nou curset de sardanes que estem duent a terme tots el dijous i que ha donat una mica d’aire nou a l’activitat sardanista” ens confirma la Pilar. Tots els dijous, de 20 h a 21. 30 h, les Cases dels Mestres, acullen el curs gratuït que ofereix l’entitat calderina per aprendre a ballar sardanes, tant per la gent que no ha ballat mai, com per aquelles persones que ja en saben i volen aprendre’n més: “la rebuda ha estat molt bona i continuem fent difusió perquè més gent s’animi a venir. Tenim un grup d’alumnes variat, de diferents edats i diferents interessos i això és bo, tot es complementa”, afegeix Butjosa.
Iniciatives com el SardaCaldes també ajuden a fer arribar la sardana al públic més jove: “els nens i nenes s’ho passen molt bé a les sessions de sardanes del SardaCaldes, i això els motiva a ballar i estimar aquesta dansa. El CotixCoti també ha ajudat a donar a conèixer la sardana entre els més joves. A més, a les ballades i aplecs que organitzem des de l’Agrupació, de tant en tant apareix algun dansaire del SardaCaldes, cosa que ens fa molta il·lusió. Alguna coseta estem fent bé! Feliç de veure com la sardana es manté viva entre els més petits”, ens explica l’Anna Tantinyà, organitzadora del SardaCaldes a les escoles. Un dels reptes de l’Agrupació Sardanista Calderina i del món sardanista en general és acostar el món sardanista a la gent més jove: “és un tema molt treballat en el món sardanista, sempre aportant noves idees, no anclar-nos en el passat. Les xarxes socials són un valor molt important, no deixar de visibilitzar el que fem i demostrar que ens ho passem bé ballant sardanes”, asegura Pilar Butjosa. Tanmateix, “començant per fer projectes com el SardaCaldes ja és el primer pas, peu, punteig i ja tens la teva primera vegada d’entrar dins el món sardanístic, ballant tot aprenent d’una manera molt dinàmica i divertida. Des de la meva experiencia com a Anna crec que és molt guai portar-ho dins el teu àmbit social i fer amics ballant sardanes, conèixer gent i gaudir ballant” declara Tantinyà.
El Parc de l’Estació acull el 8è SardaCaldes
El diumenge 30 de març, el Parc de l’Estació es va convertir en l’escenari on 120 alumnes de les escoles calderines van mostrar tot el que han après durant les sessions de sardanes a l’escola. Els alumnes de 4t de primària de l’Escola Pia, l’Escola El Calderí i l’Escola Montbui, i els alumnes de 3è de primària de l’Escola El Farell van gaudir d’una fantàstica festa de cloenda que, acompanyats per la Cobla Conrad Saló, van demostrar que la sardana és una dansa per tothom. La jornada, dinamitzada per l’Anna Tantinyà, responsable de tirar endavant el projecte d’acostar la sardana a les escoles, va culminar amb la sardana “Un Drac Ben Panxo” amb la participació de les famílies dels alumnes.
A més, també es va poder gaudir de l’actuació de la colla sardanista de competició, la Riallera de Vic. Per Anna Tantinyà, principal organitzadora del SardaCaldes, la valoració d’aquesta edició és molt positiva: “els infants s’ho han passat molt bé, i com a monitora no puc estar més contenta”. Recorda amb emoció que “un dels moments més bonics ha estat al final fent una gran sardana de germanor amb les famílies: pares, mares, tiets, veïns, germans, amics, coneguts… tots ballant sardanes!”