Ser ulls i saber detectar i posar en marxar el procediment d’actuació adequat en cas de violència a infants i/o adolescents. Aquesta ha estat la principal finalitat que ha guiat la primera jornada de formació sobre la protecció pública de la infància i l’adolescència i sobre la implementació de llei LOPIVI, que va tenir lloc ahir, dimarts 17 de setembre, a Caldes de Montbui.
L’acte, celebrat a la Sala Noble de Can Rius, va comptar amb l’assistència de representants del consistori, però també dels múltiples i diversos equipaments o àmbits de treball en relació amb la infància i l’adolescència: des del sector de la salut, a l’educació, l’administració, espais de joventut, seguretat ciutadana i les entitats culturals i esportives locals. “És important que tota la xarxa entengui que hi ha aquesta llei -LOPIVI- i saber com s’ha d’actuar. Perquè els infants -ja abans de néixer- són subjectes de dret; tenen uns drets que s’han de respectar”, va apuntar la regidora d’Atenció Social de Caldes de Montbui, Núria Carné.
En concret, l’objectiu de la jornada formativa ha estat abordar els efectes i la implementació de la Llei Orgànica 8/2021, de 4 de juny, referent a la Protecció Integral a la Infància i l’Adolescència davant la Violència (LOPIVI). Aquesta normativa defineix diferents encàrrecs dirigits a l’administració pública i als agents socials que treballen en contacte amb infants i/o adolescents i requereix el treball en xarxa de tots aquests agents i serveis del territori per col·locar el centre d’atenció aquests col·lectius vulnerables. “Al final es tracta que totes les persones, o entitats, que hi estan implicades i que treballen en la infància i l’adolescència siguin ulls que puguin veure i avaluar què està passant amb l’infant o adolescent, i en cas de patir alguna forma de violència, saber com s’ha d’actuar”, continuava Carné.
En compliment de l’objectiu, aquesta primera jornada -organitzada pel departament de Serveis Socials de l’Ajuntament de Caldes de Montbui- va estructurar-se en tres blocs: una sessió formativa expositiva sobre el marc jurídic de la llei i les seves implicacions en el desenvolupament de les tasques dels i les professionals que treballen en aquest sector; grups de treball amb casos pràctics i la presentació del servei comarcal d’atenció a infants i adolescents víctimes d’abús sexual Barnahus. La ponència va ser impartida per la jurista especialitzada en infància, Almudena González, actualment assessora jurídica d’infància del Consell Comarcal del Vallès Oriental.
Després d’aquesta primera trobada, “organitzarem una segona jornada especialment adreçada a les entitats locals”, anunciava la regidora.