Torna l’Escaldàrium en la seva versió més espectacular
- 27/06/2024
- 0 comments
- redacció
- Categoria: Actualitat
- 0
> Ivette Hijano
En la celebració dels 30 anys de la festa més singular i sentida de Caldes de Montbui, les entitats organitzadores preparen una edició amb múltiples novetats
IMATGE | Membres representants de les entitats organizadores de l’Escaldarium que, juntes, fan possible cada edició de la festa, la qual complex 30 anys.> Q. PASCUAL
D’aquí a dues setmanes, l’Escaldàrium complirà trenta anys a plaça, i amb motiu d’aquest 30è aniversari, les cinc entitats organitzadores estan preparant “un munt de novetats per tal que d’oferir una festa sonada” diu la regidora d’Escaldàrium i Cultura, Laia Cuscó, qui exclama: “Tenim moltes ganes que aquesta edició bulli al màxim!”
Dins l’univers Escaldàrium, i al marge de les activitats transversals llargament consolidades per al pas dels anys, la coordinadora d’enguany, Magda Creus, destaca el primer tret de sortida com a una de les novetats principals: “Aquest any, l’obertura de la botiga de l’Escaldàrium i l’exposició de fotografies no serà l’habitual, sinó que celebrarem un acte inaugural el dia 5 de juliol, a les 18 hores, amb una tabalada d’inici a la plaça de l’Àngel i un berenar musical al qual tothom hi està convidat”. També d’entre els actes previs, l’organització destaca el nou ‘Rebost de les Bruixes’; un petit mercat d’herbes remeieres que amplia l’homenatge a les 13 dones acusades de bruixeria, i que tindrà lloc el divendres 12, a partir de les 18 hores, a la plaça de l’U d’Octubre.
En paral·lel, i específicament adreçat al públic infantil i juvenil, el Templàrium arriba enguany a la seva tercera edició amb canvis destacats. “Es tracta d’una de les activitats més recents, però que comença a agafar molta embranzida dins l’univers Escaldàrium, que va començar amb la implicació de la secció infantil, però que ja requereix la participació de tota la colla”assenyalen des de Ball de Diables de Caldes de Montbui, mentre revelen que s’estrenarà banda sonora en tres danses d’aigua, les quals signifiquen canvis importants en l’estil musical que és habitual en la festa: “En una d’elles hi ha una clara evolució de l’estil musical, més pop i festiva, sobretot pensat per al públic al qual va destinat” explica Ramón Solé, músic i compositor de les danses Escaldàrium, tot afegint que “també s’hi introdueix una tradició sonora diferent, que en aquest cas beu de la Índia; hi posem veus per primera vegada i noves dinàmiques interactives que es viuran durant les danses” continua Solé. Dins l’àmbit musical, i més enllà del Templàrium, Solé assenyala un acte d’important transcendència que tindrà lloc en el marc d’aquest 30è aniversari: “El pròxim 11 de juliol lliurarem les partitures generals de l’Escaldàrium a l’Arxiu Municipal; un deure que tenim pendent, ja que fins ara cada músic tenia les seves pròpies partitures que anava actualitzant amb el pas dels anys”.D’aquesta manera, continua Solé, “posem a disposició de tothom qui les vulgui consultar i garantim la interpretació en directe d’aquesta música, en un futur”.
També el Judici de les bruixes -que es representarà el divendres 12, a 2/4 d’11 de la nit- es presenta amb novetats destacades, aquest 2024. La representació teatral que ret homenatge a les 13 dones calderines acusades de bruixeria al segle XVII viurà una de les seves edicions amb més volum de participació, més d’una vintena, a més de certs canvis en el guió i la introducció de nous personatges. També, l’espectacle a càrrec de l’Associació La Forca estrenarà noves músiques en la seva banda sonora, amb novetats en els vídeos que ajuden a explicar la història de la cacera de bruixes a Caldes de Montbui.
Finalment, la Festa del Foc i de l’Aigua, la multitudinària i singular festa que cada any es viu en la matinada del segon dissabte de juliol, amaga diverses sorpreses en l’edició en la qual bufarà les 30 espelmes. Foc i Aigua -acompanyats de l’orquestra Escaldàrium formada per a 14 intèrprets, que toquen en directe- tornaran a conquerir la plaça de la Font del Lleó des d’on explicar la llegenda de l’origen de l’aigua termal, però ho faran en la seva versió més espectacular. “Enguany, potenciarem encara més l’ús de la gran estructura metàl·lica on habitualment s’instal·len els dispositius de foc i aigua per oferir un espectacle pirotècnic encara més vistós i impactant” diuen des de l’organització, alhora que destaquen l’estrena de vestuari de les bruixes, gràcies a l’exitosa campanya de micromecenatge: “Estem molt contents amb aquesta novetat, ja que els vestits havien quedat obsolets i aquest any n’estrenarem de nous gràcies a la participació de la ciutadania” agraeix Gemma Badia, directora de l’Escaldàrium 2024.
L’espectacle també comptarà amb novetats en els tabalers, que afegiran un nou ritme –‘Orgia’- als que ja s’han convertit en tradició de la festa; una festa que, d’altra banda, que tampoc pot entendre’s sense la participació de l’aigua, a càrrec del Parc de Bombers Voluntaris de Caldes de Montbui: “Aquest any mantenim l’exercici de fer un bon ús de l’aigua, recuperant el model que ja vam instaurar l’any passat d’utilitzar aigua termal refredada” descriu Jordi Soler, cap del parc de Bombers Voluntaris de Caldes de Montbui. “Tot i suposar un sobreesforç -continua Soler- és una feina que fem amb molt de gust, i que replicarem per al Templàrium, l’Escumàrium i l’Escaldàrium”.
Com en l’any anterior, els responsables de l’ús de l’aigua durant l’Escaldàrium extrauran dipòsits d’aigua termal, la qual raja de manera natural des de la Font del Lleó, per deixar refredar durant un mínim de 48 hores i certificar la temperatura òptima per a la seva utilització amb totes les garanties de seguretat. En paral·lel, i pel que fa a l’escenificació durant la festa, “aquest any també recuperem les quatre harpies que baixaran del cel; oferirem una novetat en la Primera Tempesta que encara no podem desvetllar, i també incrementem la significació de l’Hidra, la nostra bèstia d’aigua, fent-la més propera al públic” continua Soler.