Es considera termal aquella aigua que brolla a una temperatura de surgència superior a la temperatura mitjana anual de la zona d’on neix. En el seu ascens a l’exterior, s’hi barregen altres aigües superficials, més fredes, que donen com a resultat un conjunt de propietats mineromedicinals que les fan especials, úniques. Però la falta d’aquesta aigua superficial, per manca de pluja, pot estar causant variacions, no només en la temperatura, sinó també en la seva composició química.
Aquesta és la base a partir de la qual s’ha iniciat un nou estudi d’abast europeu, el ThermoEcoWat, que pretén determinar els possibles efectes del canvi climàtic en les propietats de les aigües termals i, com a conseqüència, en l’aprofitament d’aquestes aigües com a recurs turístic i econòmic.
Caldes de Montbui és una de les viles termals participants en el projecte que engega ara i que s’estendrà fins al 2026, a partir de fons europeus. En concret, el projecte té un pressupost de 2 milions d’euros, procedents del programa Interreg SUDOE, amb vuit beneficiaris, entre ells, l’Institut Cartogràfic i Geogràfic de Catalunya i l’Ajuntament de Caldes de Montbui. “En els pròxims 3 anys sentireu a parlar del projecte ThermoEcoWat, un projecte amb finançament europeu on estudiarem l’impacte del canvi climàtic en els jaciments de l’aigua termal” explica Isidre Pineda, alcalde de Caldes, membre representant de l’Associació de Viles Termals de Catalunya. “També promourem l’ús de la geotèrmia com a recurs natural, del qual disposem a Caldes” continua l’alcalde, tot afegint que es tracta “d’un projecte pioner que aportarà molta informació necessària en relació al canvi climàtic”.
Actualment, no existeix cap estudi científic sobre els efectes concrets del canvi climàtic en les aigües termals i quina repercussió pot suposar per als municipis o els sectors econòmics la base dels quals és el seu aprofitament. El projecte ThermEcoWat vol impulsar aquests estudis com a manera de prevenir i avançar-se a possibles problemes futurs i incrementar la resiliència dels ecosistemes termals. A més, també s’estudiaran nous usos de les aigües termals com a font energètica renovable, per exemple, per calefactar edificis.