“Serem una família de famílies; una comunitat molt diversa on ajudar-nos, compartir i intercanviar”
- 18/12/2023
- 0 comments
- redacció
- Categoria: Actualitat
- 0
> Ivette Hijano
El Consell Rector de la cooperativa Matís explica en quin punt es troba el projecte de construcció d’habitatge cooperatiu
IMATGE | Sòcies de la cooperativa en el terreny on construiran l’edifici de cohabitatge, en el centre històric de Caldes. > CEDIDA
Una trentena de persones, entre socis de dret d’ús, col·laboradors i expectants, d’una molt àmplia diversitat de circumstàncies i perfils personals, treballen intensament aquests dies per fer realitat el primer projecte d’habitatge cooperatiu en el centre històric de Caldes de Montbui. Tots ells i elles donen vida a la cooperativa Matís i, en aproximadament un parell d’anys, tindran enllestit l’edifici on conviurà una trentena de persones en els 19 habitatges nous.
– Anem a pams: què és Matís?
És una cooperativa d’habitatge que té un component particular: la inclusió. APINDEP n’és sòcia i serà qui gestionarà tres dels habitatges amb suport per persones amb diversitat funcional (intel·lectual).
– Com sorgeix la iniciativa?
L’any 2017, en una trobada de l’Eix de la Riera de Caldes (on va participar Cooperativa 70, El Centre Democràtic i Progressista, APINDEP i la Fundació Santa Susanna), es va detectar la necessitat de fomentar habitatge alternatiu. En aquesta trobada es va decidir treballar plegats en aquesta direcció i tres de les entitats (Cooperativa 70, l’Ateneu Centre Democràtic i Progressista i APINDEP Ronçan) es van constituir com a cooperativa de segon grau. Coobert és una cooperativa de cooperatives que va impulsar la creació de la primera cooperativa d’habitatge a Caldes de Montbui, és a dir, Matís.
– Heu guanyat la licitació per a la construcció d’un edifici cooperatiu en un solar de dret d’ús de titularitat municipal…
Sí. Ja hem signat la cessió de superfície d’aquest terreny públic -situat darrere de l’Ajuntament- per a un període de 75 anys (més 15 de pròrroga), on construir el projecte d’habitatge cooperatiu.
– En què consisteix el projecte?
Volem crear una comunitat molt diversa on ajudar-nos, compartir i intercanviar; una família de famílies que conviurem en un mateix edifici, més enllà de la intimitat que oferirà cada habitatge particular. També el projecte procura incentivar el cooperativisme, no en el sentit empresarial, sinó en l’àmbit social.
– Però no és habitatge social, sinó cooperatiu…
Exacte. No es tracta d’un edifici d’habitatges de titularitat pública amb un lloguer assequible. És un model híbrid entre aquest i el convencional, on els socis de la cooperativa decideixen sobre la construcció i gestió de l’edifici on viuran durant molts anys (si ho volen!), amb una aportació inicial més modesta que en el model privat, i una quota mensual estable, pactada per a la mateixa cooperativa. A més, si en algun moment vols deixar l’habitatge, la cooperativa et torna l’import de l’aportació, sense arrossegar deutes.
– I en quin punt es troba el projecte de construcció de l’edifici?
Ara estem resolent el disseny arquitectònic, després del concurs d’idees que va guanyar el despatx Mangrana Arquitectes. Presentat l’avantprojecte, podem dir que l’edifici comptarà amb tres plantes (més un soterrat, el qual encara estem valorant) i 19 habitatges de diferent distribució en funció de la unitat de convivència. També tindrà espais comuns a la planta baixa, com una cuina-menjador, biblioteca, terrassa…, i un hort urbà a la coberta, que tindrà unes vistes espectaculars!
– Sona molt bé, però imagino que el cost també serà important!
Sí… serà una passada d’edifici, súper sostenible, i això costa un dineral! Cal tenir en compte que les persones que hi viurem hem de reunir la qualificació HPO (habitatges de protecció oficial). Per tant, d’on surten els números? Doncs, del finançament que, en aquest cas, serà de fins al 80% del cost total.
– I heu calculat la xifra total?
Encara no, només en tenim una estimació. Val a dir que resta pendent resoldre molts interrogants i dur a terme altres estudis, com l’arqueològic al qual estem obligats. Fins que no tinguem el projecte executiu no el podrem determinar, tampoc l’import que haurà d’abonar cada soci amb dret d’ús. Aquesta quantitat pot canviar en funció del nombre d’habitacions. Tot dependrà, també, del volum d’aportacions inicials, de les subvencions i altres aportacions financeres que s’hagin pogut obtenir.
-Per tant, com més persones socies, millor?
Sense dubte! Necessitem que s’hi sumi el màxim de gent possible, i que s’hi impliquin!, perquè entre tots i totes decidim l’edifici que volem construir per viure-hi. I els que quedin fora de la llista, podran optar a altres projectes de cohabitatge que sorgiran, segur, a través de Coobert.
– L’aportació econòmica inicial serà la mateixa per a tothom?
És una qüestió que encara hem de decidir en Assemblea, com els criteris d’adjudicació dels habitatges. Probablement, cada model d’habitatge requerirà una aportació econòmica diferent que, en qualsevol cas, s’establirà entre els 10.000 i els 35.000 €. Tot plegat ha de quedar recollit en el reglament de règim intern que estem elaborant aquests dies.