
Elecsum, empresa calderina adjudicatària de la gestió de la CEL
- 04/04/2023
- 0 comments
- redacció
- Categoria: Actualitat
- 1
L’empresa experta en serveis energètics fotovoltaics dins del Grup Electra Caldense, Elecsum, és l’actual adjudicatària dels serveis de gestió energètic de la Comunitat Energètica Local de Caldes
IMATGE | Xavi Bou, director d’unitat de negoci d’Elecsum (Electra Caldense). > CEDIDA
L’empresa experta en serveis energètics fotovoltaics dins del Grup Electra Caldense, Elecsum, és l’actual adjudicatària dels serveis de gestió energètic de la Comunitat Energètica Local de Caldes. “Per nosaltres va ser un orgull guanyar el concurs l’any passat, especialment sent una empresa arrelada en el territori i tractant-se d’un projecte impulsat des de Caldes de Montbui” explica Xavi Bou, director de la unitat de negoci d’Elecsum dedicada a les Comunitats Energètiques. Però al marge de la proximitat amb el projecte, Elecsum planteja un seguit de serveis i valors afegits “que són molt importants com a licitadors, com el fet de disposar d’un equip de 6 persones dedicat a les comunitats energètiques, o el nostre software pioner en tot l’Estat que integra les comunitats i ofereix un monitoratge exhaustiu del coeficient energètic assignat a cada membre”.
Actualment, l’empresa gestiona el lliurament d’energia fotovoltaica a prop de 400 habitatges, que és l’equivalent a 500 kW, “i molt aviat els ampliarem perquè hi ha molta demanda” apunta Bou, qui afegeix que “estan sorgint projectes molt interessants dins l’AMERC, com també un projecte pilot de comunitat energètica a l’Escola Bernat de Mogoda a Santa Perpètua”.
I és que, segons el directiu, “l’escenari que viu actualment el sector és l’ideal arran de la disminució del preu de les plaques i la pujada del preu de la llum, a més de la proliferació de subvencions”. Però també, i com a factor determinant, “la gent comença a entendre que les comunitats energètiques són factibles: és possible disposar d’energia des d’una teulada que està a 2 km de casa, tractant-se d’un estalvi real”.
En aquest sentit, i al marge de les comunitats energètiques, “existeix una molt potent iniciativa privada” la qual està descobrint que, a banda del seu negoci particular pot oferir serveis energètics a tercers: “Iniciatives com la CEL ens ajuden a fer entendre que no només els ajuntaments poden donar servei energètic sinó també qualsevol empresa o negoci que tingui panells solars a la teulada. Ells també poden llogar o cedir l’ús d’aquests panells a canvi d’un preu, incrementant els seus beneficis a més d’oferir estalvis per a l’autoconsum a qualsevol que visqui dins un radi de 2 km” continua Bou.
Segons el directiu de l’empresa local, existeix un primer esborrany en la directiva i reglaments en l’àmbit europeu que planteja la possibilitat de vendre l’excedent d’energia entre veïns, a més de poder-la compartir, “i això significa una molt gran oportunitat que obre un mercat energètic entre iguals” exclama Bou, qui fa constar que “per nosaltres això és fantàstic! En els últims tres anys estem vivint una evolució en la normativa d’autoconsum que no havíem experimentat en els darrers 20 anys, i nosaltres -com a Electra Caldense- hem abraçat tot aquest canvi obtenint-ne un bon posicionament. Crec que estem fent una bona feina!”.