Posar en valor els fruits i productes cultivats en la nostra terra
- 18/01/2023
- 0 comments
- redacció
- Categoria: Actualitat
- 0
Caldes de Montbui publica la 1a Guia d’Agricultura, Horticultura i Ramaderia del municipi per donar a conèixer la vintena d’explotacions locals i els seus productes de proximitat
IMATGE | Tomàquets de l’horta de Sebastià Pigdueta, producció agrícola situada dins del terme municipal de Caldes de Montbui.> CEDIDA
Oli d’oliva verge extra; cultiu de cereals; productes d’horta i fruita; granges d’equí, boví, avícola i cabrum; producció i comercialització de llet; venda de planters; cultius ecològics,… A Caldes de Montbui coexisteixen més d’una vintena d’explotacions més enllà dels entrebancs i el progressiu declivi del sector primari arreu del territori. El pas dels anys i la proliferació d’altres activitats, especialment del sector terciari, han debilitat una agricultura i ramaderia local cada vegada més reduïda o, si més no, menys coneguda entre la població. “En el nostre poble disposem d’un gran producte de proximitat, de qualitat i de temporada, altament saludable per a nosaltres i pel medi ambient; tenim molt de valor a Caldes de Montbui que hem de saber aprofitar” destacava la regidora d’Agricultura, Ramaderia i Horts Domèstics, Núria Carné, ahir al matí.
En aquest context, neix la 1a Guia d’Agricultura, Horticultura i Ramaderia de Caldes de Montbui; un directori que recull els contactes de fins a 23 explotacions calderines amb el propòsit de donar a conèixer els seus productes entre la ciutadania i altres sectors, a més d’enfortir els lligams i teixits entre els diferents productors del municipi. “Es tracta d’una nova eina que permet fer valdre una feina a vegades poc reconeguda, però especialment rellevant a Caldes de Montbui; una vila que, d’altra banda, compta amb una economia ben diversificada, per la qual cosa ha de cuidar als seus horticultors, pagesos i ramaders” apuntava l’alcalde, Isidre Pineda.
El nou directori també ha servit d’excusa per fer xarxa entre els diferents productors locals i donar les primeres passes cap a la possible creació d’una associació i, així, “guanyar força a l’hora de transmetre la importància i la feina que fem en el medi natural” deia Enric Ullà, d’El Prat de Dalt. “Avui dia, els problemes que patim en el sector primari són comuns entre tots nosaltres” hi afegia Andreu Puigdueta, d’HortiPlant Caldes, “i si entre nosaltres no ens posem d’acord o no ens sabem entendre, no ens escoltarà ningú”. En aquest sentit, Puigdueta també incidia en la importància “que l’administració et vulgui escoltar i prengui consciència del problema real del pagès -quan en quedem molt pocs-, de la realitat del poble, de com ens guanyem la vida i de la importància que tenim els pagesos”.
La nova guia, doncs, també ha actuat d’enllaç per “transmetre els neguits i necessitats que tenim a l’Ajuntament” continuava Ullà; una interlocució amb l’administració local que podrà ser més intensa a patir d’ara, “quelcom molt positiu” valorava l’alcalde, Isidre Pineda.