Una edició magistral que suma valor i qualitat en una festa única a Catalunya
- 06/09/2022
- 0 comments
- redacció
- Categoria: ActualitatCultura
- 0
L’Escaldàrium 2022 va concentrar unes 6.000 persones al bell mig de la plaça de la Font del Lleó per rememorar la llegenda de l’origen mitològic de l’aigua termal
IMATGE | Milers de persones segueixen de prop l’espectacle coreografiat de l’Escaldàrium, participant activament en les seves danses de foc i aigua. A baix, el músic i impulsor de la festa, Ramón Solé. > J.SERRA
Les ganes de festa i celebració eren palpables a cada passa durant el cap de setmana del 8 i 9 de juliol. Feia mesos que Caldes de Montbui assajava amb rigor per acollir l’esperada edició d’una de les cites anuals ineludibles del panorama cultural català. I el públic general, una vegada més, no només va respondre amb èxit d’assistència i participació en la gran festa, sinó que va ovacionar un Escaldàrium “executat de manera impecable” apunta l’Ajuntament de Caldes.
Segons la comissió organitzadora, prop de 6.000 persones van concentrar-se al bell mig de la plaça de la Font del Lleó per viure, en primera persona i després de dos anys d’absència a causa de la pandèmia, l’espectacle que ret homenatge -en clau mitològic- la llegenda que explica l’origen de l’aigua termal que brolla a Caldes de Montbui. “Aquest ha estat un Escaldàrium rodó, en el qual l’aigua, el foc, les figures, la música i la Godra i l’Hidra van fluir per la plaça a la perfecció” assenyalaven veus responsables de la festa més singular de la vila de Caldes.
“La Festa del Foc i de l’Aigua va ser l’èxit que tothom esperava” hi afegia el consistori calderí. La gran massa de públic que va seguir les danses -de més o menys a prop, amb més o menys participació- va resultar ser una multitud amb ganes de viure i gaudir, així com respectar un espectacle altament pensat i coreografiat, on hi participen diverses entitats locals i desenes de calderins i calderines, des del Ball de Diables, el parc de Bombers Voluntaris i l’Associació La Forca, a més de l’orquestra de músics locals que van tocar en directe, dirigits pel calderí impulsor de la festa, el músic calderí Ramón Solé.
L’interès per la festa de persones d’arreu va ser tal que, segons apuntava l’Ajuntament de Caldes, a les 12:30 hores de la nit es van tallar bona part dels accessos a la plaça central, i així continuar garantint un espai i festa segura per a totes les persones assistents i participants. En paral·lel, i per a totes aquelles persones que van optar per viure la festa amb certa distància, el parc de Can Rius va disposar de pantalles gegants des d’on seguir en directe l’espectacle. L’espai que va servir d’acompanyament a la festa, amb diverses propostes d’oci, extensa programació musical post-Escaldàrium i oferta gastronòmica, “també va tenir molt bona acceptació per part del públic” reconeixia l’organització.
PUNT LILA PER A UNA FESTA LLIURE D’AGRESSIONS
Així com en altres festes locals, l’Escaldàrium d’enguany va comptar amb la instal·lació d’un Punt Lila, que va ubicar-se al parc de Can Rius durant els dies 8 i 9 de juliol. L’informe de valoració del servei, elaborat per la fundació AGI (Assistència i Gestió Integral), detalla que al llarg de les dues nits es va atendre un total de 350 consultes, entre el personal de la carpa i la parella itinerant.
També conclou que no es va atendre ni es va tenir constància de cap agressió o assetjament, i que es van gestionar els punts foscos (tancant l’accés i alertant al servei de seguretat).
Segons l’organització de la festa, el Punt Lila es va instal·lar a cada nit “amb el doble objectiu d’informar i sensibilitzar a la ciutadania i assessorar, acompanyar, assistir i activar el protocol de violència masclista i/o lgtbifòbica, en cas que hagués estat necessari”. Aquesta funció es va dur a terme des de la carpa i també a través de la parella itinerant que, entre altres, repartia material de sensibilització, detectava punts foscos de la festa i voltants i parava atenció a actituds relacionades amb qualsevol mena de violència.
L’informe també revela alguns aspectes de millora de cara a futures edicions, com ara revisar la ubicació (amb la carpa situada en un lloc molt visible i de fàcil accés, però massa a prop de la música dels concerts com per a poder comunicar-se amb facilitat). També alerta sobre les concentracions de persones a la zona de l’aparcament de Les Cremades durant les hores de festa nocturna sobre la qual cal intensificar les actuacions de seguretat i vigilància.