L’alcalde està fent aquest viatge en qualitat de president del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i ha pogut reportar també l’estat dels projectes als quals s’han destinat els 10.000 € que va aportar Caldes de Montbui en el moment de l’esclat del conflicte. Entre altres, l’aportació municipal convertir centres escolars en punts d’acollida de persones desplaçades dins el mateix país, als pobles del sud; també s’està destinant a l’atenció de col·lectius vulnerables desplaçats a la frontera i a Polònia.
Aquests projectes ofereixen: assistència en les rutes de fugida i la cobertura de les necessitats bàsiques de les persones desplaçades a països de primera acollida (Polònia, Hongria, Romania, Moldàvia i/o Eslovàquia); assistència humanitària en territori ucraïnès; accions de suport a municipis afectats dels països de primera acollida, amb un enfocament de cooperació de municipi a municipi.
Caldes de Montbui, al març 2022, va realitzar una aportació de 10.000€ a la campanya d’ajuda humanitària a la població víctima del conflicte armat a Ucraïna. Es va realitzar aquesta aportació amb l’objectiu de facilitar l’atenció als refugiats que han fugit del conflicte, així com també articular la resposta humanitària a les persones víctimes del conflicte.
L’aportació, que ha estat gestionada a través del Fons Català de Cooperació, s’emmarca en la campanya d’emergència de suport i atenció a la població víctima del conflicte armat.
El Fons Català ha organitzat aquesta missió a Polònia i Ucraïna per conèixer i avaluar l’ajut humanitari a les persones refugiades. Aquesta setmana la missió s’ha dedicat a avaluar i gestionar on es duran a terme els projectes i a coordinar les entitats i organitzacions presents als territoris.
Al llarg del conflicte les necessitats han anat canviat, fet que fa necessari un seguiment i una revisió constant dels projectes d’emergència impulsats amb les aportacions municipals.
El Fons valora que la incertesa d’un possible estancament de la guerra d’Ucraïna, a l’est del país, ha modificat els fluxos migratoris que es van donar a l’esclat del conflicte. Això es tradueix en el retorn persones refugiades, des de tercers països cap a Polònia, amb l’objectiu de ser més a prop de casa.
En conseqüència, les prioritats de l’ajuda humanitària també estan canviant i, superada la primera assistència, es treballa ara en projectes d’impacte “estructural” amb l’objectiu de dignificar la vida dels ucraïnesos a Polònia.