Ser refugi per a totes les persones que ho necessitin, vinguin d’on vinguin
- 05/04/2022
- 0 comments
- redacció
- Categoria: Actualitat
- 5
PUBLIREPORTATGE DE L’AJUNTAMENT DE CALDES DE MONTBUI – PUBLICITAT
Caldes de Montbui ofereix un programa d’acollida que incideix en l’acompanyament i suport de persones voluntàries a infants i adolescents reagrupats nouvinguts de l’estranger
IMATGE | L’Anna i la Maylyn (Guatemala) consulten una app d’exercicis de gramàtica i matemàtiques en la seva última trobada setmanal. Veure-les juntes és palpar l’estreta relació de confiança i suport mutu que han construït gràcies a la mentoria, que van començar a l’estiu del 2020. > Q.PASCUAL
“Quan vaig arribar a Caldes, enyorava molt a la meva família. No sabia moltes coses d’aquí, com l’idioma i la cultura. Estava molt perduda. Però, a poc a poc, vaig anar aprenent gràcies a tu. Ara m’agrada molt viure aquí, no ha estat fàcil, però puc dir que soc feliç. Gràcies, de veritat, per tenir paciència i dedicar-me part del teu temps. Espero que siguis mentora d’altres nens i nenes, perquè ets una excel·lent persona i aprendran moltíssimes coses al teu costat”. Les paraules d’agraïment d’aquesta jove calderina d’origen estranger, que va dedicar a la seva mentora amb un català admirable, il·lustra el gran impacte del projecte Mentoria en la vida d’infants i joves arribats d’arreu del món.
Quantes vegades ens haurem trobat en una situació de vulnerabilitat, en un país estranger per exemple, sense conèixer l’idioma o sense referències per moure’ns amb confiança i llibertat. I com és d’important, en aquestes circumstàncies, comptar amb l’escalf d’una persona autòctona que, de manera desinteressada, doni un cop de mà. Sumem a aquest context tenir una edat primerenca, anys d’infància i adolescència, quan és imprescindible establir lligams, arrelaments sòlids, que facilitin el procés de construcció d’identitat i desenvolupament psicosocial.
Segons les dades del padró del gener del 2022, a Caldes de Montbui hi viuen 1.565 persones de nacionalitat estrangera, el que significa el 8,5% de la població local. D’entre aquestes persones, molts infants i joves reagrupats per les seves famílies –provinents de Mali, Colòmbia, Equador, Hondures, Pakistan o la Xina- aterren a la vila calderina sense pràcticament entendre l’idioma i amb l’enyorança d’haver deixat enrere els seus primers vincles afectius, les seves primeres vivències, i probablement, a molts membres de la seva família i càlides amistats.
La Shumalia i la Cinderella, per exemple, van arribar a Caldes de Montbui just tres dies abans de l’esclat de la pandèmia. El marit de la Shumalia, pare de la Cinderella, viu a la vila termal des de fa més d’una dècada, però fins ara no ha pogut establir-se i reagrupar a la seva família del Pakistan per retrobar-se i viure plegats. Mare i filla van trobar-se soles en un país estrany, sense entendre una paraula i amb mil tràmits administratius pendents. Però arran de l’empadronament a l’Ajuntament de Caldes de Montbui, la regidoria de Nova Ciutadania els va parlar del projecte Mentoria. “Es tracta d’un programa que s’ofereix a totes les famílies que acaben de reagrupar als seus fills i filles, amb l’estreta col·laboració de Caldes Solidària, gràcies al voluntariat dels mentors i mentores. Es va iniciar fa 9 anys amb l’objectiu d’oferir una acollida real, de qualitat, que redueixi el xoc cultural, prevenir l’aïllament i el risc d’exclusió social dels infants i joves nouvinguts; conèixer millor el poble, aprendre l’idioma, ajudar-los a desenvolupar el seu potencial i afavorir la seva inclusió social, cultural i lingüística” explica Angeles Llive, regidora d’Igualtat i Nova Ciutadania de Caldes.
Gràcies a la Mentoria, la Cinderella ha fet grans progressos amb el català, reduint l’afectació de no conèixer l’idioma vehicular a l’escola. També gràcies a la seva mentora i a les estones compartides amb ella, li ha estat més fàcil adaptar-se progressivament a una cultura que és molt diferent de la que coneixia fins aleshores. La seva mare, la Shumalia, també ha fet una amiga “per a tota la vida”: la Pilar, la seva mentora. Juntes han passat moltes estones: passejant per la vila, anant a comprar, fent gestions administratives, cuinant receptes d’aquí i d’allà… Però, sobretot, “rèiem molt”. I, amb el temps, “hem establert un vincle molt especial” diu la Pilar.
El programa d’acollida que ofereix l’Ajuntament emparella als infants i joves nouvinguts amb les persones voluntàries que s’adhereixen al projecte, i durant un mínim d’un any, es troben setmanalment per compartir experiències i coneixements en el marc d’activitats que els facilitin establir una relació de confiança i respecte mutu. “Quan arribes d’un país estranger, no coneixes res i has de començar de zero. Per mi, la meva mentora és una amiga més que m’ha ajudat a guanyar confiança en mi mateixa. Em recolza en tot i agraeixo molt l’oportunitat d’haver-la conegut gràcies a la mentoria” explica Maylyn (Guatemala, de 17 anys), que juntament amb l’Anna són una de les 10 parelles actives de l’edició d’enguany.
Més de 70 infants i joves reagrupats han participat al llarg de les nou edicions del programa Mentoria i una seixantena de persones voluntàries s’han sumat al programa d’acollida, que en molts casos han repetit l’experiència per seguir sent mentores, actuant d’enllaç i obrint les portes a una bona inclusió social. “Vull agrair molt especialment a les persones voluntàries que fan de mentores, perquè sense elles aquest projecte no seria possible. I ho dic com a persona que també va arribar a Caldes fa molts anys. Conec la dificultat de començar de zero en un altre país, per això valoro moltíssim aquest projecte” afegeix Llive.
Segons la tècnica de Nova Ciutadania, Àngels Oliveras, és realment curiós com les persones mentores se sorprenen de l’impacte que causen en els seus mentorats. “En molts casos, les persones voluntàries senten que no han servit de massa ajuda, perquè no han fet coses excepcionals. Passat el temps, arran de l’evolució dels infants i joves, s’adonen que el simple fet d’acompanyar-los, de ser al seu costat, d’adaptar-se a les seves necessitats –que potser és sortir a passejar, tenir un lloc d’escolta o aprendre a fer servir l’ordinador – ha estat un regal impagable, una experiència que els canvia la vida” diu Oliveras.
I és que l’oportunitat que brinda la mentoria, la de poder créixer, trencar prejudicis i enriquir-se cultural i personalment parlant, avança sempre en dues direccions que es retro-alimenten. “La relació amb el meu mentorat ha estat reveladora. Ell i la seva família m‘han ensenyat més del que jo hagi pogut ensenyar-los. Ens entenem i ens respectem. Hem establert un gran vincle on ell m’explica i jo l’escolto, i els dos aprenem. No només he tingut la sort de compartir moments amb el meu amic d’origen pakistanès, sinó també amb el seu germà i un munt d’amistats seves” explica una persona voluntària en la seva valoració després de finalitzar la mentoria en edicions anteriors.
En el decurs de l’acompanyament que realitzen les persones voluntàries, mentre esdevenen persones referents per als infants i joves d’origen estranger, “t’adones de l’enorme dificultat a la qual s’enfronten, ells i les seves famílies” diu Eva Calvo, mentora de la Cinderella. “Empatitzes molt i trenques veritables prejudicis, tot i pensar que no els tenies, perquè vius des de dins la problemàtica real que tenen les persones nouvingudes” afegeix la Pilar, qui va ser mentora de la Shumalia. “Jo em quedo amb l‘enriquiment personal arran de la mentoria. Pot semblar que estàs oferint un servei, però en realitat es tracta d’un intercanvi, perquè la Maylyn em dona moltes lliçons de vida, de com fer front a situacions francament difícils” reconeix l’Anna, una de les persones voluntàries.
UNA QUINZENA D’INFANTS I JOVES ESPEREN PODER SER MENTORATS
Fins a 15 infants i joves reagrupats que han arribat recentment a la vila de Caldes esperen poder ser emparellats amb persones voluntàries que vulguin participar en el projecte solidari. “Programes com el Mentoria o el de Servei de Primera Acollida vetllen per garantir una vida digna i en condicions d’igualtat per a totes les persones” apunta Llive. “I en moments com els que estem vivint, es fa encara més palesa la necessitat de seguir demostrant que Caldes és un municipi compromès amb l’acollida” afegeix la regidora.
Per tal de complir amb el propòsit, i seguir reforçant aquests programes que contribueixen a fer de Caldes un poble cada dia més solidari, acollidor i divers, l’Ajuntament de Caldes de Montbui fa una crida a la ciutadania a sumar-se al programa de voluntariat: “Us animo que en formeu part per tal de garantir que a la nostra vila no deixem a ningú enrere i puguem ser refugi per a totes les persones que ho necessitin, siguin d’on siguin, vinguin d’on vinguin” demana Llive.
MENTORIA, UN PROGRAMA REFERENT EN L’ACOLLIDA DE QUALITAT
Caldes de Montbui és l’únic municipi de la comarca que ofereix un projecte específic d’acollida i inclusió social adreçat a tots els infants i joves reagrupats que acaben d’arribar de països de l’estranger. “Aquesta és una de les particularitats del programa, a més del vincle que s’estableix entre els participants i les famílies. El programa que oferim a Caldes és específic per a les famílies nouvingudes d’altres països, adreçat a als infants i joves reagrupats, amb el propòsit de facilitar-los una acollida de qualitat” diu Àngels Oliveras, tècnica de Nova Ciutadania.
Existeixen altres programes de mentoria sobre els quals va inspirar-se el format calderí, com el programa Rossinyol -establert en diverses ciutats europees-, però en aquests casos, el projecte es restringeix a l’àmbit educatiu. A Caldes, en canvi, el programa s’ofereix des de l’Ajuntament amb la col·laboració de l’entitat Caldes Solidària, des de l’any 2013. “En l’àmbit formal, les persones voluntàries depenen de l’entitat. Abans d’iniciar la mentoria s’imparteix una formació que els dona eines per comunicar-se amb persones d’altres cultures. Es familiaritzen amb el concepte d’ ’identitat fluida’ i se’ls guia per partir d’una mirada tolerant i sense prejudicis” apunta Oliveras.