De contenidors marítims a mòduls prefabricats per a la contrucció d’habitatges públics
- 15/03/2022
- 0 comments
- redacció
- Categoria: Actualitat
- 0
Des de fa tres setmanes que avancen els treballs de construcció de l’Habitatge Jove des d’una fàbrica situada al terme municipal
IMATGE | Operaris treballen en els contenidors marítims que van arribar de Barcelona fa tres setmanes, i que actualment s’estan habilitant en una fàbrica situada al polígon industrial La Borda, de Caldes.> AJ.CALDES
Fa menys d’un mes que una nau situada al polígon industrial La Borda treballa en la conversió de contenidors marítims de mercaderies en futurs mòduls prefabricats lleugers, els quals serviran per a la construcció de l’edifici d’Habitatge Jove.“Són fins a nou contenidors que s’han fet servir per transportar mercaderies arreu del món al llarg dels darrers 15-20 anys” explicava Jordi Martín, regidor d’Habitatge. Habitualment, una vegada s’acaba el termini d’ús d’aquest material “es procedeix a la seva destrucció i, per tant, el que arran del projecte de construcció és la reutilització d’un material que no acaba a l’abocador, tancant el seu cicle de vida i procedint a la seva rehabilitació”, afegia Martín.
A la fàbrica, els contenidors estan rebent un tractament previ que, essencialment, consisteix a realitzar obertures i reforços, col·locar envans i portar a terme les instal·lacions. Un prefabricat on també s’hi col·loquen els tancaments d’alumini a la façana i una primera capa de pintura. Es tracta, doncs, d’un inici d’obra francament inusual que no se situa en el terreny d’edificació, sinó en un taller que, en aquest cas, també s’ha situat a la vila calderina: “Des d’aquesta nau podrem anar veient, fins i tot, com es puja un pis. Més enllà de ser un model de construcció molt diferent de tot el fet fins ara, ens interessa situar aquesta fase també dins del municipi per fer-ne el seguiment, per la seva repercussió en l’activitat econòmica i també perquè pot significar un model a replicar de cara a futurs edificis, no només a Caldes sinó d’arreu del país” va dir l’alcalde de Caldes de Montbui, Isidre Pineda.
Segons l’Ajuntament de Caldes, impulsor del projecte de construcció de l’edifici d’habitatges socials per a joves, les tasques de prefabricació i l’obra in situ durarà aproximadament uns 9 mesos, i un cop finalitzada l’habilitació dels contenidors, els mòduls es col·locaran al solar i continuarà l’obra amb la part de l’estructura de fusta. “Gràcies als processos innovadors de prefabricació del projecte, el període de construcció és més curt del que podríem trobar amb el sistema tradicional” va explicar Jordi Martín, regidor d’Habitatge.
El nou edifici situat a una zona enjardinada de l’avinguda Josep Fontcuberta constarà de vuit habitatges de 36m2 cada un, els quals disposaran d’una sala oberta amb cuina i menjador, un dormitori doble, un vestidor i un bany. L’edifici tindrà tres plantes i oferirà allotjament disponible per a un total de 16 persones joves de 16 a 30 anys, residents a Caldes de Montbui. “Arran d’aquest projecte d’habitatge esperem donar accés a molts i moltes joves que en puguin gaudir o usar aquest nou equipament que esperem que a finals d’any ja estigui acabat” va apuntar Pineda.
TARANNÀ TRANSFORMADOR EN MÚLTIPLES ASPECTES
A banda de la rapidesa en els procediments gràcies als materials emprats, més sostenibles que els sistemes convencionals, el projecte d’Habitatge Jove significa “un model arquitectònic amb un elevat nivell de sostenibilitat energètica i màxima eficàcia” exposen fonts oficials del consistori calderí. Els habitatges han estat dissenyats “per generar un consum d’energia gairebé nul” gràcies a la mida i la situació de les finestres, els aïllaments i el sistema de ventilació i climatització.
Un altre dels trets diferenciadors d’aquest projecte impulsat pel consistori ha estat el “procés participatiu al qual ha estat sotmès, absolutament exemplar i singular” explicava Martín. Arran les 5 sessions de participació ciutadana -algunes de les quals es van celebrar telemàticament en ple confinament del 2020- es van generar aportacions “que han enriquit moltíssim el projecte i l’han dotat d’una nova dimensió que l’adequa encara més a l’entorn on s’ubica” seguia el regidor d’Habitatge. N’és un exemple la conversió del jardí comú de la planta baixa que en un inici havia de ser d’ús privat, a un espai obert a l’abast de tota la ciutadania. Aquest canvi en el projecte inicial ha fet que part de la zona verda on es construirà l’edifici continuï sent un espai públic i, per tant, doni resposta a una de les peticions derivades dels veïns i veïnes de la zona.