Carerac Verd insta a l’Ajuntament iniciar un procediment judicial per presumptes delictes urbanístics a la Borda
- 28/03/2022
- 0 comments
- redacció
- Categoria: Actualitat
- 0
El grup ecologista va organitzar un debat i xerrada informativa a l’Ateneu Democràtic, la setmana passada
IMATGE | Dos membres del col·lectiu Carerac Verd durant l’exposició celebrada dimarts passat, 22 de març.> CEDIDA
Dimarts 22 de març, l’Ateneu Democràtic i Progressista va acollir la sessió de debat públic i exposició d’informació amb relació als abocaments irregulars de terres que denuncien des de fa dos anys el col·lectiu local, Carerac Verd.
En l’acte, el grup ecologista va exposar de manera cronològica l’avenç dels fets pel que fa a actuacions presumptament irregulars, amb abocaments de terres i realització de construccions, en terrenys qualificats de no urbanitzables, dins del terme municipal, al polígon industrial La Borda. “S’ha donat un seguit de requisits que fan pensar en l’existència d’un possible delicte urbanístic, edificant alguna cosa allà on no era autoritzable” va explicar Oriol Valls, membre de Carerac Verd.
A partir dels coneixements de l’entitat i de l’assessorament jurídic extern, el col·lectiu demana a l’Ajuntament de Caldes de Montbui que traslladi la denúncia a instàncies superiors, acollint-se al contingut de diversos articles del codi penal. “Des de Carerac Verd presentarem un escrit al consistori, qui havia d’haver denunciat els fets des que van saber que es construïa en sòl no urbanitzable, com a mínim des de l’any 2018. No sabem què farà ara l’Ajuntament, ni tampoc què farem nosaltres si el consistori no fa res al respecte” va advertir Valls.
Carerac Verd va néixer amb l’objectiu de protegir la zona de Can Carerac on, segons el grup, s’hi estaven acomplint tasques irregulars d’abocaments de terres. “Volíem aconseguir que el terreny es restaurés de forma natural, i quan aquests abocaments s’han traslladat al polígon de La Borda, hem seguit el mateix camí: aturar els abocaments” explicaven dimarts passat. Després d’anades i vingudes amb relació a la denúncia d’expedients de disciplina urbanística en aquests terrenys de la zona, el col·lectiu diu haver necessitat recórrer al Síndic de Greuges, així com, finalment, l’Oficina Antifrau i el Servei de Protecció de la Legalitat Urbanística -a través de la plataforma ADENC- per pressionar a l’Ajuntament de Caldes a prendre mesures “eficients”: “Veiem que l’Ajuntament no es mou del seu lloc. Hem anat a totes les instàncies no coercitives, però aquestes no l’afecten gaire. I vam recordar unes paraules de l’alcalde: ‘Si vostè creu que hi ha alguna cosa il·legal ha d’anar a la Fiscalia’. Vam buscar assessorament legal i veure la incidència penal de l’assumpte” explicava Valls.
I per què pot existir un presumpte delicte urbanístic en les actuacions a terrenys de La Borda?, es pregunten Carerac Verd. “Doncs perquè s’han fet construccions en sòl no urbanitzable i el fet que s’hagin eliminat aquestes construccions no eximeix la responsabilitat penal de qui ho hagi realitzat” afegien els membres de l’entitat.
Segons Carerac Verd, els terrenys afectats signifiquen parcel·les que prèviament havien estat reservades pel Quart Cinturó, tot i que finalment es va desestimar aquesta reserva inicial, l’any 2010. “Quatre anys més tard, l’Ajuntament de Caldes va aprovar per unanimitat el canvi del POUM per modificar la qualificació del sòl a urbanitzable, però la Generalitat va tombar-ho l’any 2016” va apuntar Valls, en l’acte. “Algú devia pensar que el Govern ho aprovaria, perquè l’any 2015 es va vendre part d’aquests terrenys a empreses privades”, va afegir.