Una desena de municipis vallesans impulsen la creació de la DOP ‘Oli de Vera del Vallès’
- 14/02/2022
- 0 comments
- redacció
- Categoria: Actualitat
- 0
La Finca Mas Curró, entre Caldes de Montbui i Sentmenat, va acollir l’acte de constitució de la taula de municipis vallesans, divendres passat, que treballaran plegats per fer valdre el producte de la zona
IMATGES | Taula de treball constituida entre una desena de municipis per dur a terme la iniciativa. Seguidament, la visita de les autoritats locals al terreny de Mas Curró, finca de Caldes de Montbui que va acollir la trobada, i algunes de les seves oliveres centenàries de la variant ‘oli de vera’.> CEDIDA
Una desena d’alcaldes i alcaldesses de municipis del Vallès Oriental i Occidental van reunir-se divendres passat, 11 de febrer, amb motiu d’impulsar el naixement d’una nova DOP protegida a Catalunya, la variant ‘Oli de Vera del Vallès’.
“És una iniciativa que ens il·lusiona i que posa de manifest un sector primari emblemàtic del nostre territori” va reconèixer Isidre Pineda, alcalde de Caldes de Montbui, en l’acte de constitució del nou espai de treball col·lectiu entre municipis.
La zona del Vallès té una llarga tradició en la producció d’aquesta variant, un oli de gran qualitat i de reconegut prestigi, que el converteix en un producte de gran potencial gastronòmic i culinari. “L’oli d’oliva amb la variant tradicional del nostre territori sempre ha estat molt present en els nostres pobles, però calia posar-lo més de manifest, encara força desconegut per al gran públic” seguia Pineda.
Tot i ser la variant que es troba més a prop de la capital catalana, la producció de l’Oli de Vera s’ha mantingut fins a l’actualitat a partir de petits productors, i en aquests moments es té constància d’una quarantena de productors, amb aproximadament 13 oliveres de la variant dins d’una superfície de 170 hectàrees.
Fins a 12 municipis del Vallès Oriental i Occidental disposen de plantacions d’oliveres. En concret, la Garriga, Bigues i Riells del fai, Caldes de Montbui, Sentmenat, les Franqueses del Vallès, Cànoves i Samalús, Sant Feliu de Codines, Canovelles, l’Ametlla del Vallès, Sabadell, Palau-solità i Plegamans i Castellar del Vallès. Però la Garriga, Caldes de Montbui i Bigues i Riells del Fai concentren la gran majoria de les oliveres (més de 8.000 exemplars) i aproximadament el 64% de les hectàrees amb aquesta varietat.
La reunió de les autoritats de la desena de municipis vallesans va tenir lloc a Mas Curró, una de les finques que actualment produeixen oli d’aquesta varietat, situada entre els termes municipals de Caldes de Montbui i Sentmenat. En l’acte, els alcaldes i alcaldesses van valorar diferents alternatives per reconèixer aquesta variant d’oli i van acordar la necessitat d’escollir uns portaveus d’aquesta nova taula de municipis per tal de dur a terme les converses amb els organismes responsables i amb els productors. Tot seguit, els assistents van degustar la variant d’oli vallesana produïda a Mas Curró, i també van visitar els terrenys de la finca on viuen oliveres centenàries i algunes de mil·lenàries.