Poden ajudar les aigües termals a pacients post-Covid?
- 15/02/2022
- 0 comments
- redacció
- Categoria: Actualitat
- 0
> Ivette Hijano
Caldes de Montbui impulsa un estudi científic que pretén confirmar l’efecte terapèutic de les aigües mineromedicinals de la vila en pacients que presenten seqüeles després d’haver patit la malaltia
IMATGE | Persones usuàries de les renovades instal·lacions i tractaments termals del balneari Termes Victòria, l’Espai Cel, a Caldes de Montbui. > Q. PASCUAL
Des de l’època romana que les aigües termals de Caldes de Montbui són utilitzades com a recurs terapèutic per a la recuperació de certes malalties. “Sempre s’ha dit, i ha estat vox populi, que les aigües termals són bones per a la recuperació de certes patologies. Ara en volem indicadors científics que expliquin amb criteris clars i objectius el que s’ha dit durant tota la vida” explica Isidre Pineda, alcalde de Caldes de Montbui.
Sota aquest propòsit, Caldes de Montbui impulsa l’estudi anomenat “Efectes de la balneoteràpia en pacients amb Covid persistent” que persegueix comprovar l’efectivitat de les aigües mineromedicinals en la millora obtinguda a un grup de pacients que presenten seqüeles de la Covid-19. La recerca, que per primera vegada avaluaria amb rigor científic les propietats terapèutiques de les aigües termals de Caldes de Montbui, el portarà a terme el Grup de recerca musculoesquelètica de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques –IMIM, amb la doctora Natàlia García com a investigadora principal. “El projecte és un estudi pilot que pretén avaluar si les aigües termals són capaces de millorar la qualitat de vida en pacients que han patit la malaltia -molts d’ells de manera greu-, i que després del temps encara ara arrosseguen certs símptomes que anomenem ‘post-Covid’” descriu García. Aquesta simptomatologia respon a mals com la fatiga, dificultat respiratòria, tos, cefalea, dolor muscular i toràcic, erupcions, caiguda de cabell i debilitat a les ungles. També s’hi inclouen símptomes neurològics com la dificultat de concentració, parestèsies, trastorns de la son, ansietat i alteracions de l’estat d’ànim.
Arran de la hipòtesi que conduirà el pròxim estudi científic, Pineda exclamava que “ja ens agradaria que les aigües termals curessin la Covid! No serà tant. Però sí que estem convençuts que poden ser bones per a la recuperació d’aquelles persones que l’hagin patit”.
INICI DE L’ESTUDI AMB LA FASE DE RECLUTAMENT
La primera fase de l’estudi científic consisteix en la crida a la participació que començarà el mes de febrer i que es mantindrà per un període aproximat de dos mesos. Els pacients han de ser majors de 18 anys amb seqüeles Covid-19 les quals afectin la qualitat de vida d’aquestes persones. “Fem la crida a pacients que presentin aquesta simptomatologia i vulguin participar en l’estudi” segueix la doctora i investigadora en cap del projecte.
L’estudi inclourà un grup de 48 pacients amb Covid-19 persistent els quals rebran, a banda del tractament simptomatològic determinat a cada cas, una balneoteràpia programada. Els resultats obtinguts seran comparats amb un segon grup de pacients també amb Covid-19 persistent, els quals rebran únicament el tractament habitual. “Seran dos grups de pacients idèntics que rebran tractament simptomatològic, és a dir el que estigui indicat per al metge, i un d’aquests grups rebrà, a més, la teràpia de les aigües termals per valorar, finalment, si el component de la balneoteràpia és positiu” apunta García.
BALNEOTERÀPIA AL TERMES VICTÒRIA
Passada la fase de reclutament, l’estudi preveu cap a mitjans de març començar amb les sessions de tractament termal, el qual es durà a terme al Termes Victòria de Caldes de Montbui. “Dins del projecte, nosaltres durem a terme els tractaments termals combinant dos elements: la fisioteràpia i les aigües mineromedicinals de la vila termal” explica Joan Anglí, director de l’hotel-balneari Termes Victòria, qui agraeix “posar sobre el paper allò que es fa a aquesta casa des de fa 300 anys, i a Caldes des de l’època romana, que són els tractaments termals per millorar la qualitat de vida de les persones que ens vénen a visitar”.
No obstant això, Anglí també va incidir en les particularitats de les aigües mineromedicinals de Caldes, recordant que no totes les aigües termals són beneficioses per a les mateixes patologies: “El tipus d’aigua que brolla a Caldes és clorur-sòdica, resultant beneficiosa per a l’aparell locomotor i per a la relaxació”, afirma Anglí. A grans trets, les aigües clorurades són estimulants de les funcions orgàniques i metabòliques; faciliten la recuperació d’intervencions quirúrgiques sobre l’aparell locomotor i són indicades per afectacions reumàtiques i processos crònics de vies respiratòries.
L’INFORME PREVI A L’ESTUDI
L’estudi impulsat per l’Ajuntament de Caldes de Montbui parteix d’una recerca prèvia que va analitzar la viabilitat de l’estudi pilot, a càrrec de l’investigador calderí Daniel López i altres companys investigadors de l’UPC. L’objecte de l’informe era determinar si les aigües termals de Caldes de Montbui podien ser útils per a la recuperació de pacients de Covid-19. I en aquest, els investigadors van concloure que les aigües clorurades i hipertermals de Caldes poden ajudar en la recuperació de pacients que pateixen seqüeles musculoesquelètiques, neurològiques i/o psicològiques derivades de la malaltia i de la llarga estada en centres hospitalaris.