Marc Congost Martos, advocat
- 11/01/2022
- 0 comments
- redacció
- Categoria: Calderins
- 0
> Mireia Clapers
És un dels impulsors de la secció de Touch Rugby d’El Centre, Ateneu Democràtic i Progressista i d’aquí a poc temps farà pública la seva faceta literària gràcies a la publicació de ‘Sueños de fantasía’, una antologia de relats fantàstics on el calderí hi participa amb ‘La màgia de las mochilas’
· Ets advocat, entrenador de touch rugby, i ara fas pública una nova faceta, la literària. Com t’arriba la proposta de participar en el projecte ‘Sueños de fantasía’?
Fins ara els relats que havia fet es quedaven en un calaix, o els compartia amb el meu cercle d’amistats i no sortien d’aquí. Sí que he estat premiat amb algun relat en algun concurs, però no havia passat d’aquesta frontera. Ara amb la proposta que em van fer arribar des de Diversidad Literaria, faig pública aquesta faceta literària. La proposta neix d’una voluntat mútua, la de l’editorial, que no és altra que la de publicar llibres de diverses temàtiques i adreçat a públics diferents, i la meva pròpia de cercar una editorial que em vulgui publicar algun relat. I en aquest punt, és on es creuen els nostres camins.
· Sempre t’ha agradat escriure?
Sí, sempre m’ha agradat. De fet, en la meva professió d’advocat, ens en fem un tip d’escriure. Si bé és cert que les demandes jo no les considero literatura, sí que són una forma més d’expressió escrita. És molt difícil trobar un professional del dret a qui no li agradi escriure o parlar en públic.
· Què t’impulsa a fer-ho?
Doncs m’impulsa aquesta voluntat d’explorar un nou univers. No dic una professió, ja que la d’escriure és una feina molt sacrificada també i comporta una forta inversió de temps, i és molt difícil de compaginar dirigint un despatx. Ara bé, sí que fa temps que tenia unes ganes immenses de publicar un relat i que el públic em pogués llegir. Tinc moltes ganes que em puguin dir, ostres, això que has escrit realment m’ha resultat interessant o tot el contrari, això que has escrit no m’ha agradat gens. Vull sotmetre’m a la crítica i tenir un punt de referència per continuar impulsant i afrontant nous reptes literaris.També he de dir que, una de les persones que m’ha impulsat a fer el pas ha estat la meva mare, que ha publicat fins a cinc llibres conjuntament amb companyes de feina.
· ‘La magia de las mochilas’ és el relat amb el qual participes en aquesta antologia de relats fantàstics, com ha estat el procés de creació?
Realment molt complicat. És la primera vegada que escrivia sobre una temàtica fantàstica o màgica. Combinar elements fantasiosos que t’allunyen d’una descripció fidel d’una realitat propera, encara que inventada, m’ha costat força.
· Ens pots explicar de què tracta?
Ara no faré un espòiler, ja que vull que la gent compri el llibre. Però el que sí que puc dir és que surten quatre protagonistes, dos nois i dues noies. Tots ells estudiants de sisè de primària, que marxen d’excursió de final de curs, i que la connexió entre ells va més enllà de la seva amistat. Ah, i que evidentment surten motxilles, que sinò el títol no tindria massa sentit.
· Com et vas inspirar?
Doncs és complicat de dir. Crec que em baso, tant en experiències personals viscudes, com en algun mite japonès -no puc desvetllar més sobre el mite, ja que forma part de la trama-. Segurament algun amic o amiga se sentirà identificat en algun tret d’algun dels personatges, però ep! Que és a fi de bé i sempre en positiu.
· En aquest cas, els relats que es publiquin van dirigits a un públic infantil i juvenil, això ha dificultat el procés o ha estat fàcil?
Per a mi ha estat més difícil. Certament, és un públic que no és ni gran ni petit, i, per tant, s’ha de ser molt curós amb el llenguatge, els escenaris, les vivències dels protagonistes. No pots desenvolupar una trama molt extensa, tot i així no et pots quedar en la simplicitat d’un conte per a primers lectors. Tanmateix crec que me n’he sortit prou bé.
· Quins són els teus referents literaris?
Realment he tingut la gran sort que a casa meva, tant la meva mare, mestra, com el meu pare, llicenciat en història, són uns grans lectors. Això m’ha fet tenir molts referents literaris. Fent-t’ho per etapes, dels primers llibres que vaig llegir recordo un del Ricardo Alcántara titulat ‘Qui recull les caques del gos?’, passant per un clàssic com el ‘Zoo d’en Pitus’ d’en Sebastià Sorribas, o els abundants llibres del Jordi Sierra i Fabra. Ja en edat més adolescent un altre clàssic com el ‘Mecanoscrit del Segon Orígen’ de Manuel de Pedrolo. De la meva etapa universitària només recordo feixucs llibres de dret, i ara recentment, que estic estudiant el Grau d’Història, tinc sobre la taula un llibre del medievalista Marc Bloch titulat ‘Los reyes taumaturgos’.
· ‘Sueños de fantasía’ és un llibre col·laboratiu, on hi participen 5 autors més, que serà realitat amb el micromecenatge, com funciona?
Doncs l’editorial Diversidad Literaria, a través de la seva pàgina web, ha obert un site on cada mecenes pot adquirir el llibre donant suport a un dels sis autors que participem en el llibre. La pàgina web per donar-me suport a mi personalment és aquesta: https://www.diversidadliteraria.com/tienda/Sueños-de-Fantasía-Marc-Congost-Martos-p418101537. Per dir-ho d’alguna manera, el que fa l’editorial és posar en venda anticipada el llibre, oferint una sèrie de recompenses a mesura que es van venent més llibres. Cal dir en aquest punt que el llibre i un cop tancat el micromecenatge ja no estarà disponible per a la seva adquisició, i, per tant, o bé s’entra a la web i es compra abans del 17 de gener o, si es dona el cas que alguna llibreria adquireix llibres, doncs anar-lo a cercar en aquella llibreria. De forma conjunta amb l’editorial estem treballant perquè alguna de les llibreries de Caldes adquireixi alguns exemplars per a la seva venda posterior. M’agradaria fer un agraïment a totes les persones que han donat suport i donaran suport a aquest projecte. Doncs sense elles aquest projecte que ja és una realitat, no hagués estat possible.
· Com ha estat la relació amb l’editorial? I amb la resta d’autors, us coneixeu?
La relació amb l’editorial està sent molt fluida. De fet, encara estem treballant en els textos per acabar-los de rematar. Ens han assignat un coordinador de l’obra, en Javier, i realment el tracte amb ell està sent excepcional. Ens manté al dia dels mecenes que ens donen suport, treballa conjuntament amb nosaltres en la difusió del projecte, en definitiva, que és un luxe el fet de tenir un suport editorial per tirar endavant el meu primer projecte literari.
Amb la resta d’autors doncs ens coneixem a través d’un grup de WhatsApp. Jo en ser l’última incorporació al projecte, no vaig poder participar de la ronda de presentació que es va fer per videoconferència perquè tenia un assumpte professional que no podia canviar, malgrat que m’hagués agradat molt ser-hi present. El tracte personal i directe és molt complicat perquè som de diversos punts de la geografia peninsular. Ara bé, cada dos o tres dies anem intercanviant sensacions pel grup, ens seguim a través de les nostres pàgines personals de facebook, …
· Com definiries l’experiència, t’agradaria repetir?
Sí, sense cap mena de dubte, m’agradaria repetir. Malgrat les dificultats que he assenyalat, és una bona experiència i molt enriquidora. El relat m’ha permès agafar confiança per continuar escrivint i veure que puc afrontar el repte d’escriure en qualsevol gènere literari. Si es vol, amb més o menys esforç, sempre es pot.
· Com veus el teu futur literari?
Tinc un conte infantil al forn, pendent d’acabar les il·lustracions, que són obra de la també calderina Carolina Bensler. Un cop acabat caldrà trobar un editor que vulgui apostar pel projecte. Si no l’aconseguim, doncs optarem per finançar-lo per mitjà d’una plataforma com Verkami o GoFundMe. Com diuen en anglès “To be continued…”