La vetlla que restava pendent
- 09/11/2021
- 0 comments
- redacció
- Categoria: Actualitat
- 0
> Ivette Hijano
Any després, Caldes recupera la llibertat en el record als difunts, sense restriccions, al cementiri municipal
IMATGE | Fa un any, el confinament municipal obligava a una festivitat de Tots Sants marcada per fortes restriccions de mobilitat i controls d’aforament. Enguany, el cementiri ha recuperat la quasi normalitat. > Q. PASCUAL
Des de l’esclat de la pandèmia que la festivitat de Tots Sants és més present i sentida, probablement també més necessària. L’impacte de la crisi sanitària ha significat un dol massa sostingut i, en molts casos, amb escassetat d’espais i recursos on poder plorar i, sobretot, compartir el dolor de les pèrdues més recents.
Només a Catalunya, la Covid-19 s’ha cobrat més de 24.000 defuncions des del fatídic març del 2020. A la comarca del Vallès Oriental hi consten 1.140 defuncions acumulades, i en l’àmbit municipal, Caldes de Montbui va registrar l’índex més elevat de defuncions dels últims 45 anys el passat 2020. En l’històric any de la Covid-19, la vila termal va sumar 215 morts, una seixanta més respecte a l’any 2019.
Tot i encara conviure amb la nova realitat que va rompre aquell març del 2020, la situació epidemiològica actual -amb un risc de rebrot a Caldes de Montbui de 0 punts i de nivell moderat arreu de Catalunya- va permetre, enguany, una vetlla en companyia, el fet de poder recordar als difunts sense limitacions de mobilitat ni restriccions d’aforament.
Els dies de Tots Sants és l’època de l’any en què el cementiri municipal rep més visites, i gràcies al nou context sanitari respecte a l’any anterior, el recinte ha recuperat quasi tota la normalitat, amb llibertat d’entrada i sortida, sense senyalitzacions amb recorreguts obligats, ni controls d’accés; molt diferent del que es va viure en aquestes dates l’any 2020, marcat pel confinament municipal.
IMATGE | Un matrimoni té cura d’un nínxol en el cementiri municipal, el dia de Tots Sants. El ritual de culte als difunts ha tornat enguany sense gran part de les restriccions derivades de la pandèmia. > Q. Pascual
EL NOU ESPAI DE VETLLA AL CENTRE DE CALDES DE MONTBUI
La vila de Caldes de Montbui gaudirà d’un nou tanatori molt aviat. La Fundació Santa Susanna ha emprès el projecte de construcció del nou recinte funerari en un context que “no ha estat fàcil, però que amb persistència i valentia ens avancem a les dificultats, i encarem el futur amb un projecte que és una necessitat aclamada per la ciutadania” va expressar el president de la Fundació i alcalde de Caldes de Montbui, Isidre Pineda, el passat 25 d’octubre en l’acte de presentació del projecte.
“Encarem el futur sabent que el projecte de construcció del nou tanatori és una necessitat aclamada per la ciutadania”
Isidre Pineda
President de la Fundació Santa Susanna i la Fundació Sociosanitària Santa Susanna
i alcalde de Caldes de Montbui
El nou tanatori de Santa Susanna significarà la renovació d’unes sales de vetlles “que han quedat obsoletes, que no són adequades a les dimensions actuals de la vila, amb més de 18.000 habitants” seguia Pineda. I amb la voluntat de mantenir el servei de vetlla al centre del municipi, el nou edifici es construirà al Jardí de Santa Susanna, un terreny adjacent a l’aparcament del Centre-El Sindicat: “A Caldes sempre s’ha fet la vetlla al centre de la vila, quelcom molt diferent de la gran majoria de municipis d’arreu. I aquest concepte que és tan calderí acompanyarà a uns serveis funeraris que també són únics en tot l’Estat espanyol” afegia l’alcalde.
La Fundació Santa Susanna és l’única institució sense ànim de lucre que presta serveis funeraris en tot l’estat, i en els darrers cinc anys de funcionament -després de reprendre’s l’any 1953- “s’han prestat al voltant dels 1.000 serveis al municipi” seguia Pineda, president de la institució. Els guanys econòmics arran del servei funerari són reinvertits en la prestació de serveis assistencials de l’entitat, que amb la suma de les tres fundacions se superen els 260 treballadors i treballadores. I arran del nou tanatori local, “pretenem multiplicar la capacitat del servei funerari adreçat a la ciutadania calderina” detallava Pineda.
Actualment, l’entitat treballa en la redacció del projecte d’execució després de seleccionar la proposta guanyadora en el concurs d’idees, a càrrec de l’equip calderí Mangrana Arquitectes. El repte actual és el de superar la via de finançament per poder finalment emprendre les obres. “Som conscients que hem d’aconseguir-ho a partir de recursos externs a l’entitat, però som optimistes i creiem assolir-ho en un període de no més de sis mesos” va explicar Josep Maria Ventura, membre de la comissió d’obres del projecte de construcció del nou tanatori de Caldes de Montbui.