Saber reaccionar a temps, una qüestió vital que pot salvar moltes vides
- 27/10/2021
- 0 comments
- redacció
- Categoria: Actualitat
- 0
Per primera vegada a Caldes, alumnes de totes les escoles del municipi rebran formació en primers auxilis
IMATGE | Alumnes de l’Escola El Farell han rebut avui una de les sessions de formació en primers auxilis, a càrrec de Vreu Roja.> AJ.CALDES
Un total de 900 alumnes de Caldes de Montbui rebran formació en primers auxilis els pròxims dies, de la mà de Creu Roja. Es tracta d’una de les novetats d’aquest curs 2021-2022, en què la regidoria d’Educació ha apostat per incloure aquest contingut en la formació de tots els centres educatius de la vila, en concret en els alumnes de 5é i 6é de primària, i de 3r i 4t d’ESO.
Des d’un accident a la platja, a un altre a la muntanya, un cas d’identificació i reacció front un episodi d’Ictus o els possibles efectes secundaris després d’haver pres substàncies tòxiques. Són múltiples els escenaris on el fet de saber com actuar marquen diferències crucials en la vida de les persones, i en la formació adreçada als alumnes es tracten aquells casos que s’adeqüen a les circumstàncies i edats dels participants. En termes generals, “es vol dotar als alumnes dels coneixements necessaris per donar una resposta inicial i eficient que permeti mantenir la víctima en les millors condicions possibles fins a posar-lo en mans d’equips sanitaris” declaren fonts oficials del consistori local.
L’actual regidor d’Educació a Caldes, Pep Busquets, suma més de 20 anys dedicats al sector de les emergències, “i durant tots aquests anys de servei, sempre he tingut clar que la formació en primers auxilis s’ha de potenciar a la ciutadania, i això passa per promoure-ho des de les escoles” explica Busquets. Tot i que aquesta formació bàsica no forma part del currículum obligat escolar a Catalunya i Espanya, “aquesta era una de les meves prioritats com a regidor d’Educació, de manera que ens vam posar en contacte amb Creu Roja per establir un programa enfocat en aquests alumnes i que aquests obtinguessin els coneixements bàsics en primers auxilis”.
Segons estudis elaborats per Creu Roja, el nivell de coneixement en primers auxilis de la societat espanyola és altament deficient, més encara amb relació a la mitjana europea. Això significa que “quan un servei d’emergències arriba a un incident, gairebé mai trobem que algú hagi pogut fer una primera atenció, no només a l’accident sinó també a l’accidentat” explica Raül Marco, formador de la Creu Roja en primers auxilis a les escoles. “I si tenim en compte que els primers cinc minuts d’un accident són vitals és molt important que hi hagi un primer actuant que pugui intervenir de manera segura i eficient” afegeix Marco.
La formació s’estructura en 3 sessions diferents d’una hora de durada cada una i, a banda de la formació teòrica, les sessions també combinen la part pràctica en què els alumnes participaran en simulacres per posar a prova els coneixements adquirits. “El programa que presentem és una formació progressiva, i es du a terme de manera participativa, molt activa i posant casos de la realitat de cada franja d’edat per saber després com actuar, perquè el més valuós és prevenir i, en el cas d’accident, saber com actuar de manera eficient, amb la confiança en el que s’està fent” segueix Marco.