
Caldes estrenarà una Comunitat Energètica Local a inicis del 2022
- 20/10/2021
- 0 comments
- redacció
- Categoria: Actualitat
- 0
El projecte liderat pel consistori pretén fomentar l’ús de les energies renovables i democratitzar l’accés a aquestes cedint part de l’energia generada amb les instal·lacions municipals a la ciutadania calderina
IMATGE | Actualment, s’estan col·locant plaques fotovoltaiques en sis equipaments municipals, com la ja finalitzada a l’edifici d’habitatges cooperatius.> Q. PASCUAL
A inicis de l’any vinent, Caldes de Montbui veurà néixer la nova Comunitat Energètica Local del municipi, l’anomenada CEL de Caldes. “Crearem una comunitat amb consciència de grup on qualsevol calderí i calderina podrà adherir-s’hi i així comptabilitzar, entre tota la ciutadania local, la quantitat d’energia verda que injectem a la xarxa a partir d’instal·lacions fotovoltaiques, o el que ve a ser el mateix, d’emissions de gasos contaminants que estalviem al nostre ecosistema” va explicar Jordi Martín, regidor d’Acció Climàtica de Caldes.
L’aposta del consistori local en matèria de sostenibilitat i estalvi energètic va més enllà del guany mediambiental i econòmic, de tal manera que també es preten “transformar la manera com els calderins i calderines accedeixen a l’energia, fomentant la producció d’energia renovable i l’autoconsum eficient entre la ciutadania, a més ‘ establir mecanismes per lluitar contra la pobresa energètica, i també, molt important, baixar la factura elèctrica dels calderins i calderines” seguia Martín.
En el marc del nou projecte -del que es tenen poques referències d’altres municipis de Catalunya- l’Ajuntament de Caldes planteja dues grans actuacions emmarcades dins la CEL de Caldes: d’una banda, la cessió de pràcticament el 50% de l’energia renovable generada gràcies a les plaques fotovoltaiques instal·lades en els equipaments municipals a aquelles famílies amb dificultats per accedir a l’energia verda; i d’altra banda, subvencionar part de la col·locació de plaques fotovoltaiques als particulars que decideixin apostar per aquest model no contaminant.
Sota la mateixa modalitat d’autoconsum compartit i compensació d’excedents, l’Ajuntament local té previst cedir 100 kWp de poténcia de l’energia verda generada a partir de les instal·lacions fotovoltaiques municipals a 100 famílies calderines les quals siguin elegibles a partir d’un conncurs amb requisits encara per determinar. Per als participants de la denominada ‘modalitat A’, “es tractarà com si es tingués 1kWp de plaques fotovoltaiques al terrat de casa destinat a l’autoconsum propi” va concretar Martín. La taxa de participació en aquesta modalitat dins la CEL de Caldes és de 50 € anuals, i en cas de gestió eficient, la reducció de la factura elèctrica pot oscil·lar entre els 150 i 250 euros anuals.
En paral·lel, la CEL de Caldes contempla una ‘modalitat B’ de participació, que correspon a aquelles famílies i/o empreses locals que optin per la instal·lació de plaques fotovoltaiques a les cobertes dels seus habitatges/naus, beneficiant-se tant del servei de gestió energètica com de la gestió administrativa i d’accés a subvencions que produeixen una disminució del temps d’amortització de la instal·lació.
Des del passat 5 d’octubre que la ciutadania interessada en participar en la CEL de Caldes pot realitzar la preinscripció adreçant-se a l’Oficina d’Acció Climàtica, ubicada a l’edifici de l’Ajuntament. També és possible omplir el formulari de preinscripció publicat a caldesdemontbui.cat/lacel. Les inscripcions per accedir al servei energètic municipal no podran realitzar-se fins a la inauguració de la CEL de Caldes, prevista a inicis del 2022, en el marc de la celebració de la I Jornada d’Acció Climàtica de Caldes.