Fatiga, somnolència, confusió i inclús irritabilitat. El que hauria de començar com unes vacances aviat es converteix en un suplici amb el jet lag, un síndrome que apareix al canviar de franja horària en poc temps. T’has parat a pensar quina és l’explicació biològica darrere aquesta afectació?
El principal responsable de la descompensació horària rau en l’alteració del nostre rellotge biològic, que queda sincronitzat amb la zona horària en la que habitualment vivim i descompassat respecte l’horari de la nova ubicació. Però, què és i com funciona aquest rellotge biològic?
S’anomena rellotge biològic al mecanisme intern d’un ésser viu que li permet orientar-se temporalment. D’aquesta manera, el rellotge biològic ens avisa quan és la hora de menjar a través la sensació de gana (sovint acompanyat per sorolls a la panxa) o quan és l’hora d’anar a dormir a través la son i els badalls.
El responsable del jet lag és l’alteració del nostre rellotge biològic
Generalment, aquests canvis físics i conductuals experimentats al llarg del dia responen a la influència de la llum solar o, més aviat, a la repetició del mateix patró de 24 hores dia rere dia. Són el cas de la melatonina i el cortisol, dues hormones mediadores del cicle son–vigília i responsables del ja anomenat jet lag.
Pel vespre-nit, i en resposta a la foscor, s’allibera i s’augmenta els nivells de melatonina en sang, hormona responsable de fer conciliar el son i fer-nos entrar en una sensació de cansament, mentre que el cortisol –hormona activadora responsable de proporcionar energia al cos– disminueix la seva acció.
A mesura que avança la nit i s’acosta el dia, es produeix el procés invers: els nivells de melatonina es redueixen alhora que s’augmenten els nivells de cortisol, fet que facilita el despertar. D’aquesta manera, a primera hora del matí coincideixen els mínims de melatonina (mínima sensació somnolenta) i els màxims de cortisol, fent augmentar la disponibilitat de recursos energètics per iniciar el dia.
Per mala sort, no es pot evitar el jet lag, i s’experimentarà fins que el nostre rellotge intern s’adapti al nou patró solar i quedi sincronitzat amb l’hora del destí final del viatge