Cada 28 de juny es commemora arreu del món els aldarulls i protestes de Stonewall que van tenir lloc a Nova York l’any 1969 i que es considera que van marcar l’inici de l’alliberament homosexual. Una rebel·lió per plantar cara a la violència històrica i institucional patida, liderada per dones trans racialitzades que ara fa 52 anys va significar l’inici del moviment LGTBIQ+.
En el Dia per l’alliberament Lesbià, Gai, Transexual, Bisexual, i Intersexual, la regidoria d’Igualtat, Feminisme i Polítiques LGTBIQ+ de l’Ajuntament de Caldes de Montbui va organitzar un seguit d’actes “amb l’objectiu de donar a conèixer la realitat del col·lectiu LGTBIQ+” explica el consistori en un comunicat, “i reivindicar els drets humans de les persones LGTBIQ+ arreu del món” afegeix.
Enguany, tots aquests actes s’han recollit amb el lema ‘El poble que bull amb orgull’, campanya de conscienciació i lluita protagonitzada pel lleó de la Font del Lleó que, per aquesta ocasió, va pintar-se les ungles amb la bandera del col·lectiu.
“Com a vila pertanyent a la Xarxa SAI de municipis, ens hem adherit a la campanya ‘Fem el cim pels drets del col·lectiu LGTBIQ+, on ens demanaven penjar la bandera en un lloc o icona emblemàtica del poble, i en aquest cas, el lleó de la plaça – l’icona més emblemàtica de Caldes- treu les urpes pel col·lectiu LGTBIQ+”. Així ho explicava Ángeles Llive, regidora de Polítiques LGTBIQ+, minuts abans de la lectura del manifest, l’acte central en la commemoració a la vila que va tenir lloc el mateix dilluns 28, al vespre. Poques hores abans, l’Espai Jove el Toc va inaugurar la jornada reivindicativa amb diverses activitats, entre les quals, va celebrar-se la pintada del banc del jardí de l’equipament amb els colors de la bandera LGTBIQ+.
Un dia després continuaven els actes amb la celebració d’un cinefòrum que es va acollir a la Sala Noble de l’Espai Can Rius. En aquest cas, el documental ‘EnFemme’ dirigit per Alba Barbé i Serra va ser la peça central sobre la qual va girar l’acte. La projecció del documental, que va comptar amb l’assistència de la seva directora, va anar seguida d’un interessant col·loqui entre els assistents a la sala.
Finalment, dijous passat va tenir lloc la projecció de la pel·lícula ‘Pride’, dins del marc de la programació cultural ‘Bombolles d’Estiu’. En aquest cas, la pel·lícula se centra en històries reals sobre el col·lectiu, que van tenir lloc al Regne Unit en els anys 80.