Caldes tornarà a respirar l’ambient de l’Escaldàrium
- 22/06/2021
- 0 comments
- redacció
- Categoria: Cultura
- 0
Tot i que la festa principal no es farà per la pandèmia, Caldes viurà, un any més, l’ambient de la Festa del Foc i l’Aigua amb un extens programa d’actes
La pandèmia impedirà, per segon any consecutiu, que el segon dissabte de juliol la plaça de la Font del Lleó de Caldes de Montbui s’ompli de gent, foc, aigua i música. L’Escaldàrium pròpiament dit no es farà, però els diables locals s’han proposat que la població respiri ambient d’Escaldàrium com cada any en aquestes dates des de fa 27 anys. D’aquesta manera, s’ha preparat un extens programa d’activitats per a tots els públics durant els dies previs que culminaran el 10 de juliol a les 10 de la nit amb l’acte central: el Concertàrium, un espectacle escènic amb la música de la festa acompanyada d’elements teatrals que tindrà lloc a l’aparcament de les Cremades, i al qual hi podran assistir unes 800 persones amb reserva prèvia.
Representants del Ball de Diables de Caldes de Montbui i de l’Ajuntament van presentar el programa, ahir dilluns al vespre en roda de premsa. El Concertàrium seguirà l’estructura de l’Escaldàrium de Cambra, espectacle que es fa cada any uns dies abans de la festa principal, en el qual s’interpreten versions acústiques de les 10 danses, intercalades amb la llegenda de l’Escaldàrium explicada per un narrador. La principal novetat és que, per primera vegada, s’aplegaran a l’escenari les formacions musicals de l’Escaldàrium de Cambra i de l’Escaldàrium principal, formant-ne una de sola de prop de 20 músics. Per l’ocasió, els directors musicals Ramon Solé (també compositor de les músiques) i Andreu Brunat, han adaptat les instrumentacions per a la nova formació. Les danses es complementaran amb les habituals intervencions dels tabalers del Ball de Diables de Caldes i d’elements pirotècnics I “representacions de l’aigua”, tal i com ho va explicar a la roda de premsa Jordi Soler, un dels responsables de la part aqüàtica de la festa. Amb tot, no es van voler donar gaires detalls d’aquestes intervencions per preservar la sorpresa.
Les bruixes agafen volada
Les bruixes, uns dels personatges principals de la llegenda de l’Escaldàrium, tindran força protagonisme en un programa d’actes que arrencarà el 28 de juny amb la inauguració del nou mural de l’Escaldàrium, pintat per l’artista Roc Blackblock en un dels edificis darrere de les Termes Romanes. El 2 de juliol s’inaugurarà el Passatge de les Bruixes, un carreró que dóna a la plaça de La Font del Lleó i que fins ara no tenia nom. D’aquesta manera, i juntament amb el Passatge de la Godra, un altre carreró adjacent, la plaça tindrà tres elements referencials de la festa més emblemàtica que hi té lloc. “Volem que tothom que vingui a la plaça vegi que aquest és el lloc on es fa l’Escaldàrium”, va comentar el regidor d’Escaldàrium, Pep Busquets.
El 4 de juliol està prevista una xerrada, encara per confirmar, a càrrec de la Universitat Popular de Caldes de Montbui, sobre la persecució de la bruixeria a Caldes des d’un punt de vista historiogràfic. Aquells fets, que van tenir lloc el 1619 i van acabar amb la mort de 13 dones innocents, s’estan convertint en els darrers en un element important de Caldes a efectes culturals i de projecció turística i han estat objecte d’exposicions, produccions audiovisuals i, enguany, un joc de pistes impulsat pel Museu Thermalia. El 9 de juliol al matí hi haura un altre d’aquests projectes, que es fa des de fa anys amb molt d’èxit de públic: les visites guiades “Camins de bruixes” a càrrec de l’empresa de turisme cultural Cooltur, que repassen els fets de 1619 i, de passada, permeten conèixer alguns dels punts patrimonials més destacats de Caldes.
Tot això seran prèvies que conduïran a l’acte principal de les bruixes, com sempre, la vigília de l’Escaldàrium: enguany, enlloc de la multitudinària execució de les 13 dones, es farà la representació teatral No eren bruixes, eren dones, a càrrec de l’associació La Forca. Serà a l’aparcament de les Cremades a les 10 de la nit, al mateix escenari on l’endemà es farà el Concertàrium. En acabat, l’acció es traslladarà al parc de Can Rius, amb el concert del grup femení Ketekalles.
L’endemà dissabte, 10 de juliol, al matí hi haurà una donació de sang a Can Rius I a les 6 de la tarda, concert de la coral Guisla I contacontes. A les 7, hi haurà activitats organitzades per diverses entitats del poble i, finalment, a les 10, el Concertàrium. El programa d’actes de l’Escaldàrium es tancarà a les 11 de la nit a Can Rius, amb el concert de la banda de versions vallesana La Tribut FM.
Reserva gratuïta d’entrades a partir del 28 de juny
Tots els espectacles tindran entrada gratuïta, però caldrà reservar-la a partir del 28 de Juny a través del web caldescultura.cat. La coordinadora de l’Escaldàriu, Erènia Díaz, va posar èmfasi a demanar que les persones que reservin entrades, després vinguin a l’espectacle i que, si finalment no ho poden fer, ho comuniquin perquè altra gent pugui assistir.
Samarreta especial commemorativa
Finalment, el subdirector de l’Escaldàrium, Jaume Martínez Munné, va explicar que enguany s’ha fet una samarreta commemorativa d’aquesta edició tant excepcional de la festa. La samarreta és una edició limitada que caldrà precomprar. En els propers dies, el Ball de Diables de Caldes explicarà fer-ho a les xarxes socials.