• Portada
  • Actualitat
  • Cultura
  • Esports
  • Calderins
  • Opinió
  • Autors
  • Contacta

  • Portada
  • Actualitat
  • Cultura
  • Esports
  • Calderins
  • Opinió
  • Autors
  • Contacta
PortadaCalderinsMireia Canet, gestió integrada d’Agrovitae
MIREIA CANET

Mireia Canet, gestió integrada d’Agrovitae

  • 30/03/2021
  • 0 comments
  • redacció
  • Categoria: Calderins
  • 1
> Mireia Clapers

 

De família pagesa de sempre, va decidir deixar el món de l’empresa ara fa un any per incorporar-se a l’empresa familiar que es dedica a l’explotació agrícola de les 5 hectàrees que tenen repartides pel terme municipal de Caldes. Una dedicació sacrificada però al mateix temps molt agraïda. Tots els seus productes els podeu trobar a la parada del mercat sedentari setmanal dels dimarts a la vila.

 

“És una feina molt interessant perquè estàs molt connectada amb la terra”

 

 

· Què és Agrovitae?

Agrovitae com a nom neix l’any passat, just amb el confinament, però és quelcom que va molt més enllà. En realitat és un negoci familiar de fa molts i molts anys, que com a mínim se’n va a cinc generacions. És un negoci de pagesos, agricultors que treballem la terra i, a més a més, anem als mercats i venem aquest producte. Agrovitae va néixer per fer-nos conèixer a nivell més digital ara fa un any. Per les circumstàncies de la Covid i confinament ens havíem de donar a conèixer d’una altra manera que no fos la directa d’un mercat, cara a cara.

· Com vas decidir seguir amb el projecte familiar?

No fa molt, va ser durant aquest anyet, i va ser a causa de les circumstàncies. Vaig estar al món d’empresa durant diversos anys i m’he dedicat a altres àrees i aleshores va haver-hi un punt a la meva vida que vaig haver de prendre una sèrie de decisions, vaig deixar aquest món d’empresa i una mica m’ho vaig trobar, però a poc a poc n’he quedat enamorada. Sí que és veritat que ja ho coneixia de tota la vida, però és com un altre tipus de contacte, valorant més, perquè tornes als orígens i que fa que valoris més en aquest sentit els cicles, la terra, la natura. És un negoci bonic que comporta feina, però la trobo molt interessant perquè estàs molt connectada amb la terra.

· Quina és la teva formació?

Jo sóc psicòloga i em vaig especialitzar en psicoteràpia. Vaig estar uns anys amb aquesta part, tot i que era molt joveneta. Aleshores per reinventar-me i poder tenir una feina que em donés un salari i poder tirar endavant em vaig dedicar a l’àrea dels recursos humans durant nou anys, el canvi ha estat bastant radical.

· Quins productes cultiveu a les vostres terres? N’hi ha d’autòctons de Caldes?

Hi ha alguns productes que es valora molt que siguin de Caldes, com les cireres, hi ha alguns tomàquets que són nostres de bastants generacions enrere i dels quals conservem la llavor i que, per tant, o no es troben o seria molt difícil de trobar-los o no existeixen directament a mercat. Hi ha l’oli de vera, molt preuat al Vallès. Tenim una sèrie de productes que no és que siguin DO Caldes, però que o no els trobem habitualment, molts pocs pagesos en tenen o no sabem de ningú que els tracti o que els faci. Seria el cas de la ceba vermella, que és una ceba molt especial, més dolça que la normal. Aquí fem tot el procés, ceba tendra, ceba seca, després fem el calçot vermell que només el tenim nosaltres, és un dels nostres productes estrella. També tenim carabassó blanc, albergínia blanca…

· Amb la tècnica tradicional i ecològica és com conreeu les vostres terres?

Sí, amb aquesta forma de treballar la terra de tal manera que estiguis el més pròxim possible o totalment realitzant tècniques ecològiques. Què vol dir això? Que no hi tiraràs cap producte químic i el que no fem és que arribi un punt on no produeixis per culpa de plagues, fongs o el que sigui i que no puguis arribar a treure cap mena de producte. Tenim una tècnica, que fem cada quinze dies, que fa que mantinguem sa el mateix ecosistema de depredadors pròxims gràcies a certa flora, perquè hi ha flors o plantes que ajuden a tenir determinats insectes que després faran que no hi hagi pugó.

· Creus que actualment hi ha hagut un canvi d’hàbits en l’alimentació?

Jo tinc la sensació, i crec que és força certa, que hi ha una tendència important a anar cap a aquesta part més o ecològica o orgànica o, en tot cas, de posar més consciència en saber què és el que mengem, com ens alimentem que al final és la font de tot allò que som. Som el que mengem. Com ens alimentem, com ens nodrim, què introduïm al nostre cos, ens dirà com estem de salut, de benestar, etc. Sí que em dona aquesta sensació, sí que hi ha demanda, sí que hi ha gent als mercats. A Caldes hi ha molta tradició de mercat i hi ha consciència.

· La gent es preocupa més per consumir producte de proximitat i per una alimentació ecològica?

Aquesta és la sensació, evidentment no es pot generalitzar, perquè hi haurà de tot i també hi ha persones que no poden anar cada dia a pagès, o mirar-s’ho tant, però cada dia hi ha més facilitat per fer-ho. Sí que el més fàcil és anar a l’envasat, més de súper.

· Heu trobat un canvi generacional de la gent que compra a mercat? La gent jove es preocupa més a l’hora de comprar?

Potser sí, però com que no és tan fàcil, ho hem de dir. Normalment el mercat és als matins, si és entre setmana al teu poble, és complicat, a no ser que estiguis teletreballant o siguis autònom i t’ho puguis muntar. Si vas a una oficina o una feina on hi has de ser és més complex. Per això existeixen, com en el nostre cas, , comandes més en línia, és a dir t’ho porto a la tarda el dia que tu vulguis.

· Com ha marcat la pandèmia el desenvolupament de la vostra activitat en els mercats sedentaris?

Ens vam haver de reinventar, donar-nos a conèixer, utilitzar les xarxes socials, cartells… Diferents eines més tecnològiques ja que en aquell moment tot es repartia. No hi havia cap mercat, estaven tancats, depenia de cada municipi, però els nostres els van tancar tots. Repartíem tot el dia, treballant de dilluns a dissabte, de vegades de dilluns a diumenge, crear les comandes pràcticament a casa i després repartíem. La feina al camp era més trampejat, el pare i l’ajudant hi anaven als matins, ens anàvem reinventant cada dia.

· Els vostres clients, a l’hora de fer-vos la comanda, es deixa aconsellar sobre els productes que oferiu per temporada, o són llistes tancades?

Tenim la sort que el client que tenim valora molt el know how que tenim de pagès. Si en un moment no tenim una cosa, però en tenim una altra que s’hi assembla molt els hi oferim, o algú que et pregunta directament què hi ha de temporada, o els hi diem aquesta setmana justament hi ha pèsols i faves doncs a part de tenir el llistat que ja ho incorpora, fem èmfasi, perquè és un producte que en aquell moment serà molt tendre, serà molt especial.

· Sou els únics productors de Caldes que veneu a particulars?

Exacte, directe a particulars i amb un canal o circuit, com per exemple un mercat o amb un punt de venda similar, som els únics. En un passat sí que hi havia algun altre pagès, però ara venen més a l’engròs o a tercers o altres pagesos o diferents proveïdors més grans.

· De tots els productes que cultiveu, quin és l’estrella?

És difícil, però et diria que el tomàquet és superespecial. És molt potent i té un gust molt profund, molt d’abans, molt de tota la vida. Tenim més de 9 varietats, nostres n’hi ha dos o tres, que és llavor nostra i és molt especial per nosaltres. És un producte que crec que agrada moltíssim i està molt ben valorat. L’oli també és especialíssim, perquè el fem amb fred, primeres collites, un punt verd, sense filtrar. Té tota una sèrie de procediments, de classes molt bones, arbequina, vera, són productes superestrella valorats. Els nostres tomàquets visualment moltes vegades dius: Uf, quina forma més estranya, però de gust són molt potents. Fan aquesta olor que reconeixes de quan érem petits i et venen tots aquests records, igual que una pastanaga, real de tota la vida, d’aquestes més lletges, però que són meravelloses.

· També produïu oli propi, com ho feu?

Amb les classes vera i arbequina, amb aquestes oliveres que tenim aquí, però també de la vinya que tenim a prop de Sentmenat i diferents oliveres que envolten aquests camps. El que fem és la recollida i després anem al molí. És un molí en concret, que hem buscat amb molt carinyo perquè volíem que fos com molt fet d’abans, i quan menys es filtra millor. Oli filtrat, oli espatllat, diuen. Realment conserva molt més les propietats. El fem amb fred amb una part de verdor d’aquestes olives i es conserven totes les propietats. El nostre oli el podeu trobar a la nostra parada del mercat i nosaltres també en som els distribuïdors, es pot demanar per telèfon, o enviant un directe a Instagram, per Wahtsapp, enviant un missatge a Facebook. És un oli d’un verd profund a la vista, és d’un color bonic.

· Heu pensat a incorporar alguna novetat?

Ara, a la part més del camp, farem una prova pilot. Volem plantar luffes, una espècie de carabassons, que es van assecant i es converteixen en un fregall, per utilitzar a les cuines, que està bastant sol·licitat. També volem fer pastanagues liles, volem fer coses diferents i anar optimitzant el tema del camp. També volem crear una web, una e-commerce.

Altres notícies

Carme Canals
0 comments
Calderins

Carme Canals Riba

isidre pineda
0 comments
Calderins

Isidre Pineda Moncusí

Berta Mayol
0 comments
Calderins

Berta Mayol Dotú, il·lustradora i dissenyadora gràfica

Comparteix

Autor

redacció
redacció

Altres notícies

Carme Canals
0 comments
Calderins

Carme Canals Riba

isidre pineda
0 comments
Calderins

Isidre Pineda Moncusí

Berta Mayol
0 comments
Calderins

Berta Mayol Dotú, il·lustradora i dissenyadora gràfica

Josepa Forns
0 comments
Calderins

Josepa Forns i Pujol

Tags

  • Agrovitae
  • alimentació
  • cultiu
  • DO Caldes
  • ecologisme
  • mercat sedentari
  • Mireia Canet
  • productes de la terra

Do not miss

Carme Canals
0 comments
Calderins

Carme Canals Riba

Calderí

Publicació quinzenal independent
Caldes de Montbui

937 070 097 hola@calderi.cat
© · Avís Legal · Política de Cookies · ielou Comunicació SL
Got a hot tip? Send it to us!

    Your Name (required)

    Your Email (required)

    Video URL

    Attach Video

    Category
    SportNewsTechMusic

    Your Message

    Got a hot tip? Send it to us!

      Your Name (required)

      Your Email (required)

      Subject

      Your Message