El CN Caldes es consolida a l’elit de la natació
- 02/03/2021
- 0 comments
- Albert San Andrés
- Categoria: Esports
- 1
L’actual grup de nedadores del club està replet de promeses que volen donar la campanada als estatals
IMATGE | Les atletes infantils del CN Caldes durant una pausa en l’entrenament de diumenge en la piscina nova de la Torre Roja.> A. San Andrés
12:00 de diumenge. José Muñoz, responsable de la natació del CN Caldes ja està a peu de pista amb set nedadores i un nedador per a completar l’enèsim entrenament de la setmana en la piscina nova de la Torre Roja. No hi ha lloc per les excuses: un campionat d’Espanya s’ha de preparar al màxim i no val a badar. És un entrenament de recuperació i Muñoz no els exigeix en excés mentre atén al Calderí per parlar de l’alt nivell que la natació calderina està assolint en els últims temps.
El club s’ha posicionat en el top10 dels millors clubs catalans en competició, barallant amb mítics com el CN Sabadell, el CN Terrassa o el Sant Andreu, entitats d’un major volum i tradició històric. El club blau es permet fins i tot exportar talent, com en el cas d’Ainhoa Campabadal i Lourdes Becerra -nedadora i entrenadora- que han canviat les instal·lacions calderines per les del CAR de Sant Cugat, posicionant-se en el cas de l’atleta com a una de les principals promeses internacionals espanyoles.
Les dues són el pal de paller dels èxits del club calderí: l’Ainhoa va ser campiona d’Espanya en piscina curta i finalista en l’últim mundial junior. Becerra, olímpica a Barcelona ‘92, Atlanta ‘96 i Sidney 2000, va exportar tot el seu know-how juntament amb Muñoz -que també és el seu marit- a la base del club des de fa uns anys, una feina recompensada i valorada per la Federació Catalana, que va requerir-la al CAR per a la formació de futurs talents, retrobant-se amb Campabadal en l’equip júnior.
“Ens hem compromès amb els nedadors, les famílies i el club a intentar arribar al nivell necessari”
José Muñoz, director i tècnic de l’equip de natació de competició del CN Caldes
Les set nedadores i el nedador compleixen l’entrenament amb una disciplina que sorprèn veure en nenes i nens d’edats entre els 12 i els 15 anys. A banda del nivell, el seu estat físic és envejable tot i els entrebancs que la pandèmia ha provocat en el món de l’esport. Per sort, el club els recolza fins al punt de permetre’ls entrar a les instal·lacions quan estan tancades al públic, sempre amb el suport dels tècnics i de Muñoz, màxim responsable de la secció, que en temps de competició ha de sacrificar el seu temps lliure per a seguir pujant el nivell.
“El club dóna les facilitats per a poder entrenar i fer-ho tot de la millor manera. Això és possible gràcies a la implicació de molta gent: famílies, treballadors i club. Aquest és un equip de categoria nacional i el nivell i exigència ha de ser superior” explica Muñoz, mentre no treu la vista de sobre de les seves atletes. Les tracta com a filles -de fet, la seva està en el grup- però amb aquell punt d’autoritat que un entrenador ha de tenir. Es tracta de guanyar, sí, però mai sense descuidar la formació i els valors esportius, un aspecte difícil de trobar avui dia.
Enric Claret, Fabián Ferrari i Muñoz formen la tripleta tècnica del club nedador que té en Xènia Torrejón, Carolina Oliveira, Clàudia Muñoz, Emma Budi, Carla Gol, Marc Martí i Àlex Jiménez, el nucli més dur d’esportistes infantils amb possibilitats en els campionats d’Espanya. Campabadal, de més edat, ja va fer el salt anteriorment i s’ha consolidat com a la “referència esportiva del club” i probablement la culpable que en l’àmbit competitiu “hi hagi més noies que nois”, tot i que en categories més baixes “tenim més varietat” com remarca Muñoz. “La pandèmia ha minvat el nivell d’algunes atletes que no han continuat amb la formació per diferents motius” afirma, mentre afegeix que “si pogués ajuntar a totes les nedadores dels últims tres o quatre anys, estaríem entre els quatre primers equips de Catalunya”.
Assolir un bon nivell en natació no és gens fàcil. A diferència d’altres, “aquest és un esport tècnic que requereix molt entrenament des de jove. Poder competir amb clubs més potents i amb més mitjans ens obliga a treballar de dilluns a diumenge” diu l’entrenador, mentre va corregint la tècnica de les atletes que fan una vegada i una altra, llargs a la piscina. És un entrenament de recuperació, però no és apte per la resta de mortals, que en la majoria de casos ja estaríem ofegats de tantes voltes. Elles, com si res. “Ens hem compromès amb els nedadors, les famílies i el club a intentar arribar al nivell necessari. Estem entrenant tot el cap de setmana, ja que si volem estar a l’altura ho hem de fer entre nou i deu cops”, un ritme sorprenent, però necessari si volen ser competitives als nacionals.
“L’objectiu és arribar al millor nivell possible. Tenim nedadores molt joves, de qualitat i amb talent. A partir d’aquí hem de proporcionar les eines i buscar els objectius individuals, ja que cadascú fa estils diferents” confessa Muñoz, que tot i marcar-se fites molt tangibles –“fer-ho el millor possible a la Copa d’Espanya”– desprèn una lluentor d’ulls molt marcada quan parla de les seves i els seus deixebles. “Hi ha algunes que són futures atletes del CAR” deixa anar, assenyalant sense concreció els vuit esquitxos d’aigua que es veuen en aquell moment en la piscina.
Autor
Addicte de l’esport i al món del motor. Llicenciat en periodisme per la UAB i màster esportiu per Blanquerna, col·laboro en diversos mitjans locals en ràdio i paper. Fotògraf accidental i amant de la velocitat. Enamorat de Caldes de Montbui.