Les eleccions es mantenen i els partits inauguren la campanya
- 02/02/2021
- 0 comments
- redacció
- Categoria: Actualitat
- 0
Les agrupacions polítiques locals analitzen un 14-F altament qüestionat per la situació epidemiològica actual
IMATGE | Imatge d’arxiu de la última cita electoral (Municipals i Europees 2019) a Caldes de Montbui. > J. Serra
Divendres passat va arrencar la campanya electoral per a les eleccions al Parlament de Catalunya del pròxim 14 de febrer, una data que molts i moltes apostaven perquè fos posposada –“per responsabilitat enfront de la situació epidemiològica actual” defensava el Govern de la Generalitat-, però tot apunta que els comicis catalans finalment se celebraran en el marc de la tercera onada de la pandèmia.
“Davant d’unes eleccions convocades per un tribunal, nosaltres no renunciem a les urnes. No seran quan haurien de ser, però ens esforçarem perquè cap vot no es quedi a casa” declara Ángeles Llive, 5a tinenta d’alcalde de Caldes i candidata d’ERC del Vallès Oriental per la demarcació de Barcelona el 14-F. ERC defensa el fet de fer política amb l’objectiu d’ajudar a la gent d’aquest país i construir un futur millor per a ells: “Som en política per construir un país millor que garanteixi les oportunitats i un futur digne per a tothom. Que tingui uns bons serveis públics que puguin respondre en moments durs com els actuals. I que permeti construir futur i una societat més igualitària, avançada i que respecti l’entorn”, seguia la regidora. Esquerra Republicana persegueix la independència de Catalunya “perquè sabem que és l’única manera de construir un país millor, més just, més lliure, més pròsper” diu Llive, “però mentre treballem per culminar el camí cap a l’alliberament nacional, no podem renunciar a cap instrument que permeti ajudar la gent d’aquest país avui. Fer-ho seria sacrificar el benestar de la gent per simbolisme polític i això no ho farem mai” acaba dient la candidata calderina que es presenta per diputada al Parlament.
Votar sense necessitat de sortir de casa
per primera vegada és possible en uns comicis a Catalunya
Des del PSC, la segona força amb més representació en el consistori calderí, “els interessos electoralistes s’han prioritzat per sobre del bé comú i això ha portat al Govern, el qual ha estat un desastre fa mesos, a realitzar una pèssima gestió d’aquesta convocatòria”, explica Carla Millán, portaveu dels socialistes a Caldes de Montbui. “Un cop més han volgut judicialitzar la política passant la decisió al TSJC, qui és un òrgan independent i per tant pren la seva decisió davant un decret amb força carències jurídiques”, afegeix. Davant del repte de guanyar les eleccions, Millán diu que és urgent “un gir de 180º a les prioritats de la Generalitat i atendre el que afecta el dia a dia dels catalans i catalanes. Una reconstrucció sanitària, econòmica i social on s’inverteixi en els nostres sistemes públics i es reforci el teixit empresarial, protegint les nostres empreses i els seus llocs de treball”.
Marta Barnils, portaveu local de la CUP, explica que “ens presentem a les eleccions amb una determinació clara i inequívoca: posar les bases perquè l’esperança guanyi el desencís. I perquè mai més afrontem una crisi -econòmica, sanitària o de qualsevol altra naturalesa- despullats i despullades dels drets més bàsics”. Segons Barnils, la CUP-UNCPG persegueix el repte de construir una república “on tothom, vingui d’on vingui, pugui gaudir dels mateixos drets. Volem construir i construirem un futur habitable per a nosaltres, per a la nostra gent i per a tots els qui vindran. No ens espanta el repte ni tot el que comporta. Volem fer-ho i estem preparades. Guanyar i governar-nos amb dignitat!”. El fet de mantenir uns comicis en aquestes circumstàncies és fruit, “en gran part, per la mala gestió que l’actual govern ha estat fent de la crisi d’emergència sanitària”, diu Barnils, i des de la CUP “reivindiquem que s’hauria d’haver ajornat les eleccions i d’haver pres mesures dràstiques davant la pandèmia. A més, referent al paper del TSJC, només podem dir que: Si volen governar els jutges que es presentin a les eleccions”.
Junts Per Catalunya també ha defensat la necessitat de posposar la data de les eleccions fins que les dades epidemiològiques fossin millors. Tanmateix, “en una altra ingerència flagrant del poder judicial, el TSJC ha imposat la data dels comicis just en el moment que la pandèmia està en un punt màxim”, diu Pere Morcillo, regidor i portaveu del partit a Caldes. “Sent molt probable que l’abstenció sigui alta, recomanem enèrgicament el vot per correu”, afegeix. No obstant això, hi ha unes eleccions que es volen guanyar, evidentment. “Des de Junts situem la crisi sanitària com a màxima prioritat i la independència com a ambició”, explica Morcillo, qui afegeix que “necessitem finançament, instruments i força institucional per enfrontar-nos a la crisi com ho fan la resta de països del món, amb les mateixes condicions. Volem sortir de la crisi, ser lliures, tenim el dret com a poble a disposar dels recursos i les eines per decidir el nostre futur i això només ho podem fer amb gent que hi cregui de veritat”.
Des del PPC de Caldes es mostren indignats amb la gestió del Govern en aquestes eleccions: “Un cop més ha quedat palès la nefasta gestió de la Generalitat. Els assessors legals de la Generalitat ja van advertir al Govern que no suspengués les eleccions a Catalunya per oportunisme polític i aquest caos instaurat en el Govern català des de fa temps ens ha propiciat que l’última paraula la tinguin els tribunals”, diu Montserrat Romano, portaveu dels populars a Caldes de Montbui. Segons Romano, Catalunya necessita un govern que prioritzi i resolgui els problemes reals dels ciutadans: “Cal un govern útil en la gestió de solucions per resoldre la greu situació econòmica i sanitària que vivim. Cal un pla de xoc per a reactivar i estimular als sectors més colpejats per la pandèmia i per la mala gestió de la Generalitat. Un pla real que contingui mesures possibilistes fiscals, laborals, d’impuls i estímul” acaba Romano.
VOTAR SENSE SORTIR DE CASA: LA GRAN NOVETAT DEL 14-F
Amb l’objectiu de contribuir a evitar desplaçaments i la presencialitat en els locals electorals, el Govern de Catalunya ha insistit en la modalitat de la votació per correu que, per primera vegada en uns comicis a Catalunya, permeten votar sense necessitat de sortir de casa.
Per accedir a aquesta modalitat, cal sol·licitar la votació per correu abans del 5 de febrer, telemàticament amb un certificat digital vàlid o, presencialment, en qualsevol oficina de Correus. Un cop rebuda la documentació electoral –que està sent lliurada en mà en qualsevol dels casos- es pot lliurar el vot al mateix funcionari de Correus -que actuarà com a custodi del vot-, o bé, es pot enviar el vot a la mesa per correu certificat des d’una oficina de Correus, no més tard del 12 de febrer. En ambdós casos, Correus lliurarà el vot a la mesa electoral corresponent el dia de les eleccions.
A 10 dies de celebrar les eleccions- el 27 de gener- el Govern comptabilitzava 84.000 sol·licituds de vot per correu a tot Catalunya, xifra que en aquella data ja superava el total de sol·licituds dels comicis catalans del 2017, quan es van acceptar 78.876 sol·licituds. De les 84.000 persones que han demanat el vot per correu, 32.755 ho han fet de manera telemàtica, xifra que representa quasi el 40% del total.
LOCALS ELECTORALS SEGURS
“Votar presencialment el 14-F serà segur des del punt de vista sanitari”. Amb aquesta rotunditat s’expressa l’executiu català, qui diu haver treballat –tot i la seva insistència en posposar les eleccions- per garantir col·legis electorals segurs. Amb aquest propòsit, el Departament d’Acció Exterior de la Generalitat ha elaborat un total de 5 protocols, tots ells aprovats pel Procicat.
Pel que fa a aquestes mesures, es prioritzen les votacions en pavellons o espais grans, que garanteixin una baixa densitat de persones i amb una bona ventilació constant i adequada. Els punts d’accés i de sortida seran independents per evitar el creuament de persones, i les cues d’espera es faran a l’exterior, respectant la distància d’1,5 metres. Una vegada a l’interior, es garantirà un espai d’1,5 metres entre els electors, entre els membres de les meses i hi haurà un límit de meses dins del col·legi electoral. A més, tots els espais comptaran amb punts dispensadors de gel hidroalcohòlic i s’haurà de netejar i desinfectar l’espai abans, durant i després del seu ús el dia de la votació. Evidentment, s’haurà de portar la mascareta en tot moment i es recomana portar el vot preparat des de casa per agilitzar les votacions.
Una de les novetats destacades d’aquests comicis és la figura dels responsables de seguretat sanitària. Aquestes persones rebran una formació específica i seran presents a cada col·legi per controlar el compliment de les mesures higièniques i de seguretat.
L’Ajuntament de Caldes diu haver rebut i implementat totes les mesures de control de la pandèmia, i per a tals efectes, ha anunciat modificacions en els col·legis electorals per al 14-F. Tot i que es mantenen la majoria dels locals electorals habituals, hi haurà tres excepcions: l’electorat que tradicionalment votava a l’Escola Bressol Gegant del Pi votarà a Les Cases dels Mestres; l’electorat que habitualment ho feia a l’Escola Bressol La Lluna votarà a l’Espai Can Rius, i l’electorat que tradicionalment votava a la Biblioteca, en aquesta ocasió ho farà a l’Espai Jove El Toc. Al marge d’aquests, repetiran com a locals electorals l’Ajuntament, El Centre Cívic i Cultural, l’Institut Manolo Hugué i Caldes Empren.