![]({"full":{"0":"2020\/12\/Portada.jpg","1":980,"2":650,"3":false,"file":"http:\/\/www.calderi.cat\/wp-content\/uploads\/2020\/12\/Portada.jpg"}})
Tornen els cafès i les cerveses de tarda
- 01/12/2020
- 0 comments
- redacció
- Categoria: Actualitat
- 0
> Ivette Hijano
El sector de la restauració recupera el dret d’obertura després de 40 dies de tancament
IMATGE | ‘Salut, ara i sempre’. Gràcies a la millora dels indicadors que descriuen la situació epidemiològica, el sector de la restauració reobre els seus negocis, després de 40 dies de tancament. > J. SERRA
Des del 23 de novembre que els bars i restaurants de Caldes –i de la resta del territori català- han pogut tornar a aixecar les persianes. Després de 40 dies de tancament obligat arran de les mesures imposades per l’executiu català amb la intensió de frenar la segona onada de contagis de coronavirus, el sector de la restauració recupera el dret a seguir funcionant de cara al públic. No obstant això, les circumstàncies amb les quals es troben actualment els bars i restaurants no són les mateixes de quan es van veure obligats a tancar. El temps transcorregut des d’aleshores no ha parat la marxa, i lluny de frenar les despeses en paral·lel amb els ingressos, aquestes han seguit funcionant a ple rendiment.
Josep Lluís Fernández és al capdavant –juntament amb la seva germana- d’una de les cafeteries més emblemàtiques del casc antic de Caldes, el Cafè Totote. Des del bell mig de la plaça de la Font del Lleó, la cafeteria ha estat sempre a primera línia per viure molts dels actes que durant anys s’han celebrat a la plaça. Veure la seva terrassa tancada, i durant tants dies, ha evidenciat una realitat crua i trista, del tot desencisada.
Amb comptagotes, el pla de la desescalada comença el seu curs. Els bars i restaurants recuperen la seva activitat amb un aforament màxim del 30% en interior, i del 100% a l’aire lliure (mantenint una separació entre les taules de 2 metres i amb un màxim de 4 comensals per taula). Fernández diu que “aquesta vegada, la reobertura està sent diferent de l’anterior, la qual va ser millor”. Ho justifica dient que l’anterior reobertura coincidia amb l’estiu i, sobretot, “aleshores no teníem la restricció del confinament nocturn que obliga a ser a casa a les 22 hores”. Ara, “el fet d’haver de recollir al vespre influeix moltíssim i no ens deixa treballar com ho fèiem abans”. No obstant això, al Cafè Totote estan animats i se senten agraïts de poder tornar a treballar: “Treballem amb moltes ganes i amb ganes de fer-ho bé”, acaba Fernández.
IMATGE | Una de la terrassa ubicada a l’Avinguda Pi i Margall, aquest cap de setmana. L’ocupació en aquestes va en progressió. > J. SERRA
En el cas d’aquesta cafeteria de Caldes, el permís de reobertura del sector de la restauració ha significat passar de zero a alguna cosa més de zero. En canvi, pel Cafè del Centre ha significat una acceleració de la feina que ja portaven fent durant aquest temps de tancament, la permissibilitat d’oferir el servei de menjar per emportar: “Hem anat fent take away i això ens ha permès mantenir-nos vius” assenyala David Rivera, un dels cinc socis de l’establiment, i també cap de sala. Tot i que la situació no és la ideal, amb personal encara en ERTO i treballant a mig gas per les restriccions d’aforament, El Cafè del Centre se sent afortunat de poder tornar a obrir i oferir els serveis de sala. A més, el caliu i escalf dels comensals, que segueixen confiant en la seva cuina, els reconforta: “La gent té ganes de venir i això ens reactiva molt”, explica Rivera.
Tot i tornar a la qüestionable normalitat, la situació amb què es troben els bars i restaurants no facilita la reobertura:
“En el seu moment, vam demanar un ICO i estem pendents de les ajudes, però aquestes són les que són i no ens salvem de gaire” segueix Rivera, qui afegeix que “ens sentim despullats davant d’aquest caos, sent un dels sectors més afectats”.
L’actual realitat tan canviant, dinamitada per la pandèmia, obliga a aquest –i a la resta dels sectors econòmics- a superar la incertesa imperant i buscar solucions a cada obstacle per seguir endavant: “De cara a Nadal, no sabem què passarà. Això ens obliga a estar sempre pendents i preparar-nos pel que pugui passar. Evidentment, això suposa una feinada diària perquè després t’ho desmuntin tot en un moment”, acabava un dels socis d’El Cafè del Centre.
el cafè el
A L’ESPERA DEL SEGON TRAM
El pròxim 7 de desembre està previst començar la segona fase del pla de la desescalada d’aquesta segona onada de la pandèmia a Catalunya. Aquesta continuació només es portarà a terme si els índexs del risc de rebrot i el nombre d’ingressos hospitalaris evolucionen favorablement. En cas de poder fer-ho, el territori català seguirà sotmès al confinament nocturn i al comarcal dels caps de setmana, amb la mobilitat restringida entre les 6 hores de divendres fins les 6 hores del dilluns. Les activitats culturals ampliaran la capacitat d’aforament al 70% en cinemes i teatres, i del 50% en museus i sales d’exposició; i els bars i restaurants podran obrir en interior fins a un 50% de l’aforament, amb bona ventilació.