
El ‘record’ estarà per sempre en nosaltres
- 20/10/2020
- 0 comments
- redacció
- Categoria: Actualitat
- 0
> Ivette Hijano
La vila de Caldes s’atura per retre homenatge a les víctimes de la Covid-19 en una emotiva cerimònia que va celebrar-se el divendres passat 9 d’octubre
IMATGE | Mª Àngela Barriel, un dels testimonis vivencials que, davant dels assistents, va explicar la seva experiència personal arran del confinament. > J. SERRA
El divendres 9 d’octubre havia de tenir lloc l’inici de la Festa Major a Caldes de Montbui, la qual va ser suspensa “per prudència i responsabilitat” arran la situació de pandèmia d’àmbit mundial. En el seu lloc, i amb motiu d’aquesta data assenyalada, l’Ajuntament de Caldes va voler dedicar el dia a totes aquelles persones que han patit importants pèrdues a causa de la malaltia, i també agrair la lluita incansable de tots aquells col·lectius que encara avui dia segueixen a primera fila, treballant per fer front a la pandèmia.
‘Record’, el sentit acte d’homenatge, d’agraïment i d’esperança dels calderins i calderines es va celebrar a la plaça del Molí de l’Esclop sota l’atenta mirada d’una setantena de persones, les quals van poder assistir-hi de manera presencial (atenent la condició de l’aforament limitat arran les mesures de prevenció). En aquest, Caldes va dibuixar el relat de què ha estat l’impacte de la Covid-19 al municipi a través de diversos testimonis, els quals van narrar les seves experiències personals durant la pandèmia, i a través de diferents disciplines artístiques, que es van anar intercalant amb les intervencions.
“Caldes és un poble molt ric i molt viu que s’ha apagat durant un temps, però ara hem de tornar a fer bullir la cultura, perquè és un bé essencial”
Laia Cuscó
regidora de Cultura
La primera intervenció va anar a càrrec de la regidora de Cultura, Laia Cuscó, qui en condicions ‘normals’ hagués donat la benvinguda a la Festa Major. En el seu torn, la regidora va explicar el propòsit de l’acte: “Volem mantenir en el record totes aquelles persones que ens han deixat per culpa de la malaltia de la Covid-19. Ells sempre estaran presents i no els podem oblidar perquè, com diuen, una persona realment mor quan es deixa de recordar”. També en la seva intervenció, Cuscó va reiterar la decisió del consistori de suspendre la Festa Major donades les circumstàncies: “Avui hem de deixar a un costat l’oci, les aglomeracions i les trobades típiques i tan esperades de la nostra festa, tot per responsabilitat i per prudència”. No obstant això, “Caldes és un poble molt ric i molt viu que s’ha apagat durant un temps, però ara hem de tornar a fer bullir la cultura, perquè és un bé essencial” va dir la regidora, tot donant el tret de sortida a una nova programació cultural estable que aviat farà públic el seu calendari.
Donant veu als ciutadans i ciutadanes de carrer de Caldes, van pujar a dalt de l’escenari Ferran Rodríguez, jove vinculat a la vida jove calderina pel seu activisme associatiu i vocació professional; M. Àngela Barriel, mare, àvia i membre activa de la comunitat associativa de Caldes, i Daniel López, professor de la Universitat Politècnica de Catalunya i investigador del grup de recerca de Biologia Computacional i Sistemes Complexos. Joves, gent d’edat i el col·lectiu científic van ser representats per a aquests tres calderins que amb els ulls brillants i les paraules plenes d’emoció van fer vibrar al públic assistent.
Rodríguez, per la seva banda, va definir aquests temps passats com “un cúmul d’emocions” on el contacte –tot i que telemàtic- amb els seus amics i amigues va ser crucial per sobreviure al confinament. No va dubtar, en canvi, en reservar el vessant més lamentable de la pandèmia a la pèrdua de la seva àvia, una de les tantes víctimes que s’ha cobrat la malaltia, especialment d’entre el sector de la població més vulnerable: la nostra gent gran.
“Rendim homenatge als calderins i calderins que ens han deixat, un deure que tenim amb tots ells i elles, i amb les seves famílies”
Isidre Pineda
Alcalde de Caldes de Montbui
Barriel, al seu torn, va narrar de manera cronològica com va viure la malaltia que no li va ser diagnosticada per cap prova mèdica, però que la simptomatologia evidenciava un cas més de Covid en els primers temps de la pandèmia: “Em despertava a les nits. M’ofegava. Aleshores no dormia per por a deixar de respirar”.
Finalment, el professor i investigador Daniel López –qui també és membre de Caldes Solidària- posava el toc científic d’entre els testimonis vivencials. El calderí posava el focus en la lluita que es perllongarà durant un temps indeterminat, a la qual, diu, “ens hem d’armar de paciència i energia per minimitzar els danys que la pandèmia està provocant”: “El virus segueix present, no ha canviat, però sí que ha canviat el nostre coneixement. Al març-abril la gent moria quasi abandonats, ara la mortalitat ha disminuït notablement. Però, això continua. La tardor està avançant, el fred s’acosta, la gent fa activitats en espais tancats i ja comença a veure’s la incidència de tot plegat”. En la lluita contra la Covid, López ho té clar: “Cal la col·laboració de la població, evitar comportaments de risc perquè el cost és molt dur i difícil d’assumir”.
L’última de les intervencions va anar a càrrec de l’alcalde de la vila, Isidre Pineda. En la seva intervenció, Pineda va aprofitar l’ocasió per manifestar el seu condol a totes aquelles persones que durant la pandèmia han patit la dolorosa pèrdua d’un ésser estimat: “Rendim homenatge als calderins i calderins que ens han deixat, un deure que tenim amb tots ells i elles, i amb les seves famílies”. Segons l’alcalde, l’acte d’homenatge també va ser “un moment per aturar-nos i prendre consciència d’on som, de què ens ha passat i què ens està passant”. I és que, malauradament, el repte de superar la Covid-19 és encara per assolir, una lluita que estem mantenint tots i totes “sense perspectiva històrica” i on és important trobar aquell motor personal que ens impulsi a seguir ferms en la lluita, “a seguir creixent com a poble, com a persones i com a comunitat cohesionada i solidària”.
A banda dels diferents testimonis, l’acte ‘Record’ va tenir un marcat component cultural amb la participació de diferents modalitats artístiques que van aportar altres interpretacions, més abstractes però igual de sensibles i emotives.
El grup calderí Terra, format per Marçal Pàmies i Rubén Caneiro, va ser el responsable d’amenitzar l’acte amb la seva música d’estil intimista, mentre l’artista local Esther Tenedor va pintar en directe una obra inspirada en la situació excepcional que estem vivint. La seva pintura commemorativa, la qual és ara exposada a la Sala de Plens de l’Ajuntament, està inspirada en una interpretació personal d’El Petit Príncep, on s’hi veu representat el virus que amenaça la pau i tranquil·litat de la nostra societat, així com l’esperança de despertar d’aquest malson. “Era un quadre difícil i amb molta càrrega emocional”, va explicar Tenedor en acabar l’obra davant del públic assistent.
Junt amb la música i la pintura, la dansa va ser la tercera expressió artística que va acompanyar l’acte. La companyia de dansa Silver Drops dirigida per la coreògrafa calderina Anna Macau, va presentar una peça del seu espectacle “Silver Drops”.
IMATGES | Ferran Rodríguez, un dels testimonis que va narrar la seva experència arran la pandèmia. A sota, l’artista local Esther Tenedor pintant l’obra en directe. > J. SERRA
NOU ESPAI PER ALS AGRAÏMENTS DE LA CIUTADANIA
En el marc de l’acte ‘Record’ del divendres 9 d’octubre, l’Ajuntament de Caldes ha habilitat un espai on traslladar els agraïments de la ciutadania calderina a persones o entitats que contribueixen a la superació de la crisi sanitària, econòmica i social provocada per la Covid-19. Aquest espai es mantindrà actiu fins al 12 de març. S’hi pot participar a través d’un formulari habilitat al web del consistori calderí per a tal efecte o enviant imatges (dibuixos, fotografies, etc) a comunicació@caldesdemontbui.cat, indicant sempre: inicials de nom i cognoms, edat, adreça de correu electrònic i a qui s’envia l’agraïment.
L’Ajuntament de Caldes de Montbui farà un recull d’imatges i missatges recollits a través d’aquest espai que posarà a disposició de la ciutadania. D’altra banda, el consistori es reserva el dret de retirar tots els comentaris i aportacions que vulnerin el respecte a la dignitat de la persona, que siguin discriminatoris, xenòfobs, racistes, pornogràfics, que atemptin contra la joventut o la infància, l’ordre o la seguretat pública o que, al seu parer, no resultessin adequats per ala seva publicació.