L’Escaldàrium 2020 manté viva la seva essència en un format adaptat
- 07/07/2020
- 0 comments
- redacció
- Categoria: Cultura
- 0
Les entitats organitzadores programen propostes per fer arribar l’esperit de la festa a través de les pantalles i les ones radiofòniques
IMATGE | Dos infants miren a través del vidre la Godra. La bèstia de foc calderina no sortirà a cremar a la plaça en aquest Escaldàrium.> Q. PASCUAL
Aquest any no es podrà viure la popular festa del foc i de l’aigua en viu, per això, el Ball de Diables, Bombers Voluntaris, La Forca i l’Ajuntament han dissenyat un programa per mantenir viu l’esperit de l’Escaldàrium i que els calderins i calderines el puguin gaudir, de manera confinada, des de casa.
Aquest dissabte 11 de juliol no hi haurà foc ni pluja d’aigua a la plaça de la Font del Lleó, però gràcies a La Xarxa i VOTV, hi haurà una programació específica i especial de la festa. A partir de les 18. 30 h i fins a les 20 h es farà un especial en directe de Caldes, a les 20 h VOTV emetrà Sense Rostre, un curtmetragte autoeditat pel Ball de Diables inspirat en el procés de bruixeria calderí, que ret homenatge a les que, en temps passats, van morir de bruixeria pel simple fet de ser dones. A les 20. 30 h, també VOTV, recuperarà el reportatge Escaldàrium. La Festa entre el cel i l’infern, un documental de Sergi Moreno, que explica com va sorgir la festa i s’endinsa en l’organització de l’edició de l’any 2014, mostrant vivències en primera persona dels organitzadors, abans i durant l’Escaldàrium. A les 21.30 h es podrà gaudir de la nova edició de l’Escaldàrium de Cambra. Un concert de cambra amb les músiques de l’Escaldàrium, les composicions de Ramon Solé s’han enregistrat exclusivament per a la seva retransmissió per VOTV a les Termes Romanes, sota la nova direcció musical d’Andreu Brunat. A les 22.30 h la cadena de televisió comarcal emetrà l’edició de l’Escaldàrium 2019 i arribada la mitjanit Ràdio Caldes oferirà la gravació de la festa de l’anterior edició, que va suposar la tornada de la festa a la plaça de la Font del Lleó i que va incorporar una nova bèstia d’aigua, l’Hidra, el principal enemic de la Godra, la bèstia de foc més coneguda dels Diables.
IMATGE | Membres del Ball de Diables porten la Godra a Can Rius on serà exposada, juntament amb l’Hidra, tot i l’edició confinada de l’Escaldàrium. Q.PASCUAL
L’EXECUCIÓ DE LES BRUIXES A CÀRREC DE LA FORCA HAURÀ D’ESPERAR
El divendres previ a l’Escalàrium s’hauria de representar l’acte de l’execució de les bruixes, que aquest any anava a càrrec de l’Associació La Forca, però la pandèmia i l’anul·lació de l’edició d’enguany de l’Escaldàrium ha fet impossible l’estrena d’aquesta representació que “consisteix a obrir una finestra a la història de les dones i de Caldes, que representa una part negra de la història, que van patir la cacera de bruixes”.
A Caldes de Montbui, aproximadament 13 dones, van ser executades acusades de bruixeria entre 1619 i 1620. A l’Escaldàrium estan representades obrint les portes de l’infern i l’obra representa l’inici de la festa. Amb aquest espectacle es vol fer un homenatge a aquestes dones. El desenvolupament de l’obra cada any té un eix situacional diferent, per tal de donar diferents arguments a l’obra, al final, les dones ressorgeixen per donar pas a l’Escaldàrium de l’endemà jurant venjança. L’execució de bruixes és un espectacle que barreja realitat, història, fantasia i tradició.
La Forca, com a associació tot just té l’any de vida, però les seves membres han participat en la creació de l’execució des del seu inici, l’any 2014, però a causa de l’alt nivell de treball que suposa l’Escaldàrium, van decidir crear aquesta associació per a la creació de l’execució “i qui millor que nosaltres que estem lligades d’alguna manera, encara, a la colla i formem part de la creació d’aquest espectacle”, apunten des de La Forca. Aquest col·lectiu feminista també neix amb la necessitat d’aportar a la vila de Caldes la visió del feminisme des de diverses fonts culturals, com el programa que han creat per a Ràdio Caldes i que amb el nom del col·lectiu, La Forca, volen simbolitzar l’opressió que van patri algunes dones “i que fins i tot vam patir en aquest sistema patriarcal”.
Per a l’organització i gestió de l’espectacle, les membres de La Forca, dissenyen i escriuen el guió, s’organitzen amb la comissió de bruixes, la comissió de tabalers i les dones del poble que hi participen que en són els principals actors. També es fan càrrec de la música, la posada en escena, la coordinació amb els tècnics de so tot i que “resulta complicat perquè són moltes coses, però estem molt contentes de dur a terme l’execució perquè té molts aspectes que ens motiven i ens fan seguir endavant” expliquen des de l’Associació.
Les novetats que tenien previstes per l’espectacle d’aquest any hauran d’esperar, estan treballant per tenir millores en la música, en la il·luminació, mantenir la part audiovisual, novetats pel que fa a les ubicacions “però sobretot volem buscar que el públic empatitzi més i que realment sàpiga que això li va passar a dones com nosaltres” puntualitzen des de La Forca.