
Fina Soley: “Les injeccions de moral que necessitarem seran ajudar-nos els uns als altres”
- 07/07/2020
- 0 comments
- Albert San Andrés
- Categoria: Actualitat
- 0
La gerent del càmping El Pasqualet fa balanç de la pandèmia i explica el que espera de la campanya turística d’aquest estiu
IMATGE | Q. PASCUAL
Fa 28 anys que la Fina Soley i el seu marit van obrir el càmping El Pasqualet a peus de la muntanya d’El Farell, una instal·lació que no ha parat de créixer des de llavors i que és tot un referent a la comarca pels campistes.
El turisme està sent un dels rams més afectats després de la pandèmia i les perspectives per aquest estiu no són gaire positives, sobretot si parlem de turisme exterior, que es veurà molt limitat de cara al mes d’agost. Una vessant però, que tot i les dures perspectives, s’encara des de l’optimisme després de la reunió d’aquesta setmana de la taula de turisme de Caldes, des d’on s’ha activat una nova proposta en forma de campanya, anomenada “Aquest estiu, vine a Caldes”.
Amb un 60% d’usuaris fixos, el càmping tracta de recuperar-se del dur cop de la crisi sanitària, on han hagut d’afrontar un ERTO per 16 dels 18 treballadors de l’empresa, però que a través de noves ofertes vol fer quadrar balanços per seguir sent rendible econòmicament.
Com heu viscut la situació de confinament?
Doncs molt difícil, com totes les empreses. Ha sigut una situació que si ens l’haguéssim explicat, no l’hauríem cregut. Hem passat una etapa difícil i esperem per afrontar la que ve que no serà fàcil.
Com us va agafar la situació, perquè d’un dia a un altre, el 14 de març vau haver de tancar amb gent a dins.
El dia 13 de març al matí ens van dir de tancar i a la nit fèiem el comunicat de tancar. Va ser un repte difícil perquè no t’ho esperes. És improvisar-ho tot i prendre decisions molt importants i transcendentals. Teníem famílies a dins que vam haver d’esperar uns dies per a reubicar. A vegades corre la fama que tenim gent vivint, no les tenim, però sí que hi ha gent que fa estades temporals per motius sanitaris, feina o estudis i aquestes persones havien de buscar una alternativa. Es va resoldre i es va poder tancar, però s’ha de fer amb totes les ajudes i garanties per resoldre aquestes situacions.
Com ha estat la relació amb els clients durant la pandèmia?
Tenim la sort que vam començar fa molts anys a les xarxes socials i el correu electrònic, per comunicar-nos amb la gent d’estades llargues i els turistes. En un primer moment es va comunicar als clients el tancament i es van fer comunicats cada quinze dies. Les reserves va ser un altre dels problemes greus, ja que teníem pel davant la Setmana Santa i l’estiu, amb la Fórmula 1, MotoGP, l’Escaldàrium i fins i tot la festa major,
Quines mesures s’han implementat per a compensar els mesos sense ús?
Es va prendre la decisió de compensar als clients amb un 50% el greuge de les estades que no es podrien rebre. En el nostre cas les estades són d’un any sencer que es paguen per endavant i tot no tenir cap mena d’obligació legal de fer-ho, era una obligació moral. Es va suggerir fer-ho i molts van estar d’acord per fer-ho als mesos d’abril i maig i per la quinzena de març es compensarà amb la quinzena del desembre que obrirem fins al dia 31, quan tancàvem el 15. Si això torna a succeir dubto que ho puguem repetir.
Per sort, de moment ja s’ha acabat. Com esteu vivint l’etapa de represa? Estan totes les instal·lacions actives?
Hem fet una reobertura per fases, respectant el desconfinament. Es va aconseguir des de l’Associació de Càmpings fer un projecte de normativa de seguretat, desenvolupant cartellera i protocols per a les set diferents àrees de càmping. Vam començar el 27 de maig sota mínims a l’expectativa de veure què passava i amb el compromís del respecte a la convivència.
En el vostre cas, teniu dos tipus de campistes, els de tot l’any i els que vénen de pas. Quin impacte heu tingut amb el campista de tot l’any?
La majoria segueix igual. El que hem notat més son els vehicles camper. Rebem usuaris de tota Europa, però aquest és un usuari que va més per lliure i no entra tant als càmpings. Ara sembla que per la situació sanitària prefereix fer-ho i els caps de setmanes de juny hem estat molt plens de campers i autocaravanes. Molts han descobert l’estabilitat que es troba en un càmping i que no es té en una àrea o pàrquing. En clients d’estades llargues, potser al setembre o l’octubre baixaran per tema econòmic si això no avança, però ara mateix el negoci ha crescut i ara mateix tenim uns 10-12 clients més d’estada llarga.
Quin panorama es preveu per aquest estiu respecte a l’ocupació?
Als caps de setmana de juny hem tingut molta gent. Al juliol està fatal, està molt buit. Normalment, a nivell de turisme sense reserva entraven a partir del 10-12 de juliol, però veient com està ara, crec que passarem un juliol molt trist, tot i que tenim la sort de tenir els clients de llarga estada. El turista diversificat el trobarem a faltar i serà difícil que vagi bé. A l’agost les reserves van entrant i sembla que serà millor. Ara entren les reserves de bungalous i mòbil-home, ja que la gent està acostumada a reservar amb temps.
Serà el turisme local el que salvarà la temporada?
Sí, però malauradament no hi ha tant com per omplir els establiments, tenint en compte que encara hi ha molts tancats. Evidentment ha de ser aquest, però sabem que el turisme constant que hi ha es trobarà molt a faltar.
Comença una campanya anomenada “Aquest estiu, vine a Caldes” per atraure el turisme. Com la valoreu?
Totes les iniciatives que es puguin fer a nivell d’administracions són benvingudes. Hem d’anar tots de la mà perquè necessitem impulsar-ho tot i incentivar l’economia. L’ajuda de l’administració és vital. La gent necessita sortir i s’ha de tractar que el turista i l’usuari pugui sortir i conèixer l’oferta. Per la nostra part fem campanyes, ofertes i bonificacions, perquè entenem que la situació econòmica ho requereix. Són campanyes que obtenen resposta.
Un total de 433.000 € en ajudes del consistori municipal. Seran suficients?
No ho sabem. Tots els diners i ajudes que vinguin, benvinguts seran. Les empreses, petites o grans ho hem notat molt. Totes les reserves cancel·lades les hem hagut de tornar i econòmicament quedem tocats. El 31 d’agost no tancarem amb beneficis. Les despeses fixes s’han de seguir sumant i fan un forat econòmic que compensar-ho amb un crèdit de l’ICO tampoc és una solució. Hem fet un ERTO a 16 dels 18 treballadors. Això és una ajuda que t’estalvia les despeses de personal i vista la perspectiva de futur esperem que s’allarguin més enllà del setembre. Totes les ajudes seran benvingudes.
Quines altres accions creus que s’haurien d’implementar per promocionar el turisme a Caldes?
Sempre he defensat molt el cooperativisme. En el cooperativisme un estira de l’altre. És molt difícil d’implantar però en aquests moments crec que tots ho valorem molt. Que un recomani a l’altre és vital. Tot és funcionar així, tot i que aquí costa molt, ja que treballem individualment a nivell d’establiments, tot i que a Caldes tenim molta cooperació. Les injeccions de moral que necessitarem seran ajudar-nos els uns als altres.
Altres notícies
Autor
Addicte de l’esport i al món del motor. Llicenciat en periodisme per la UAB i màster esportiu per Blanquerna, col·laboro en diversos mitjans locals en ràdio i paper. Fotògraf accidental i amant de la velocitat. Enamorat de Caldes de Montbui.