Reobren les escoles, les cuines i els entrenaments
- 16/06/2020
- 0 comments
- redacció
- Categoria: Actualitat
- 0
Caldes segueix una setmana més en la segona fase, protagonitzada pel retrobament d’estudiants a les aules, la degustació de la gastronomia local i la tornada de l’esport amateur
IMATGE | Dos infants calderins, alumnes de l’Escola Pia de Caldes, jugant al pati del centre educatiu, mantenint les distàncies de seguretat i fent ús de la corresponent mascareta.> Q. PASCUAL
Dilluns 8 de juny Caldes de Montbui entrava en la fase 2 del Pla per a la transició cap a una nova normalitat. En aquesta nova etapa de la desescalada, la ciutadania ha gaudit de passejades en família -ara sí, amb tot el nucli familiar- sense franges horàries específiques ni restriccions de distància i temps durant el recorregut.
Però la flexibilització en les restriccions ha anat més enllà en aquesta segona fase, reobrint les portes de nous equipaments, així com l’interior dels bars i restaurants, amb un aforament màxim del 40%. Ara bé, si la data era assenyala per a algun sector en especial, sense dubte ha estat el de l’educació, ja que, tal com va avançar fa unes setmanes Josep Bargalló, conseller d’Ensenyament de la Generalitat, “tots aquells centres educatius dels territoris que es trobin en fase 2 a partir del mes de juny podran reobrir les instal·lacions”.
Isidre Pineda, alcalde de Caldes, també assenyalava la reobertura dels centres educatius com una de les mesures més rellevants en aquest període del desconfinament esglaonat, en roda de premsa celebrada el 4 de juny. Tot i que les escoles públiques, segons va dir, no entren dins de les competències municipals, “hem col·laborat amb els centres calderins”, en el marc del seu retorn voluntari adreçat a l’acompanyament dels alumnes que faran el salt a un cicle d’ensenyament superior el pròxim curs.
Des de fa setmanes que els equips directius dels centres educatius han estat treballant per adequar els espais, organitzant tasques de manteniment, neteja i desinfecció, a més d’establir plans o normatives específiques per guiar aquesta reobertura tot seguint les pautes marcades pel Departament d’Educació.
Des del consistori, “hem estat més centrats en les escoles bressol municipals, la reobertura de les quals tindrà lloc a partir del 15 de juny fins al 15 de juliol”, explicava Pineda. El servei d’acollida dels infants – d’1 i 2 anys, amb l’excepció dels nadons de 0 a 12 mesos- a l’Escola Bressol La Lluna i El Gegant del Pi és “un servei gratuït i en horari especial, de 9 a 13 hores”, amb entrades i sortides esglaonades i en grups estables de màxim 5 infants. Aquest primer mes de funcionament abans de les vacances d’estiu “servirà per fer-ne una valoració i encarar la reobertura amb totes les garanties de cara al pròxim curs. Creiem que és important impulsar aquesta mesura pensant en la conciliació de la vida laboral i familiar de totes aquelles famílies que requereixen aquest servei” afegia l’alcalde, en un moment en el qual es fa difícil la guarda dels infants.
En el cas de l’Escola Pia de Caldes, l’equip directiu ha hagut de gestionar l’acollida d’infants i joves que cursen des de l’educació infantil fins a 2n de batxillerat. En la primera setmana de reobertura, el centre va acollir a 17 alumnes d’infantil, un centenar d’alumnes de primària, una quarantena d’alumnes de 4t d’ESO i uns cinquanta més de 2n de batxillerat, “els quals són els que assisteixen en un major nombre i cada dia per preparar les proves de la Selectivitat”, explica el director de l’escola, Gregori Martínez. La setmana anterior va transcórrer amb tranquil·litat a les aules. De fet, “ha suposat més enrenou el muntatge previ del que després ha estat l’activitat com a tal”, segueix Martínez. Les circumstàncies actuals han obligat a un seguit de mesures que han fet diferent l’experiència a l’escola: “Vam fer una enquesta a les famílies per calcular els alumnes que vindrien i amb aquestes dades vam separar les taules tot respectant les distàncies de seguretat i les ràtios per aula. També vam demanar a tot l’alumnat les declaracions responsables; hem fet controls de temperatura i rentat de mans a l’entrada, i tots els alumnes majors de 6 anys han de fer ús obligat de la mascareta”, matisa el director.
IMATGE | Els estudiants de 2n de batxillerat són els únics alumnes que assisteixen diàriament al centre educatiu i fan repàs de la matèria per preparar les PAU. > Q. Pascual
TORNA EL SERVEI DE SALA DELS RESTAURANTS LOCALS
Molts restaurants de la vila han tornat a les cuines per oferir, ara ja sí, un servei complet a l’interior dels seus establiments, tot i amb un aforament màxim de fins al 40% de la seva capacitat. El fet de no comptar amb terrassa a l’aire lliure ha obligat a molts establiments a una aturada més dilatada: “Tota la nostra activitat és d’interior, pel que hem hagut d’esperar a obrir a la fase 2”, explica Alicia Montero, gerent d’Alis Caldes.
Aquest últim temps d’inactivitat obligada s’ha viscut “amb foça tensió i sensació d’inutilitat” relaten la Marta i en Vincenzo, gerents del restaurant Na Madrona. En el seu cas, “hem hagut de posar en ERTE a tot el personal, i per poder començar amb tots ells hem decidit oferir servei tota la setmana, migdia i vespre, organitzant torns”, segueixen explicant. També a Alis Caldes s’ha viscut una situació complicada, molt accentuada tractant-se “d’un negoci familiar que no ha facturat res en els darrers tres mesos”. L’ERTE els ha permès “intentar suportar la pressió econòmica”, però encara tenen a una treballadora afectada.
Ara, els establiments gastronòmics afronten una nova etapa on el suport de la clientela es fa més imprescindible que mai: “Estem molt satisfets amb la reacció dels clients. Això ens anima molt!”, diuen des de Na Madrona.
IMATGE | El restaurant local Na Madrona ha reobert la cuina i l’atenció de sala en el seu interior des del dilluns 8 de juny.> Q. PASCUAL
NOVETATS EN L’ESPORT
L’esport no professional va reprendre l’activitat la setmana passada. L’Ajuntament de Caldes va reobrir les instal·lacions esportives municipals, seguint les instruccions fetes públiques pel Ministeri de Sanitat.
De moment, i seguint aquestes mesures, “només s’han cedit les instal·lacions esportives als equips sèniors de les entitats calderines, als equips federats i, en el cas d’esports individuals federats, al grup d’esportistes que romanen en la màxima categoria possible” detalla el consistori. Aquesta és una primera presa de contacte pel que s’han organitzat torns d’horaris, fora dels quals no es pot romandre a la instal·lació, i l’aforament es limita al 30% en cada espai, sota concertació de cita prèvia.
IMATGE | Interior de les instal·lacions esportives del CEM Les Cremades.> AJ. CALDES
Paral·lelament a aquests espais de titularitat municipal, el Complex Esportiu Municipal (CEM) Les Cremades -el gestor del qual n’és el Club Natació Caldes- ha reobert les portes una setmana després, aquest dilluns 15 de juny. Centenars d’abonats i abonades desitjaven poder tornar a aquestes instal·lacions, les quals acullen les piscines, les sales d’activitats dirigides i el gimnàs. Per fer-ne un ús adequat a les necessitats requerides, el club calderí ha elaborat un document en format guia on s’informa els usuaris i usuàries de quines són les noves mesures d’obligat compliment: només hi poden accedir els socis en unes franges horàries, amb restriccions d’aforament pel qual cal fer reserva prèvia, control de la temperatura a l’entrada, desinfecció del calçat, ús obligat de mascareta pels espais comuns, distància de seguretat, desinfecció del material individual a cada ús, etc.
LA REOBERTURA D’ALTRES EQUIPAMENTS I SERVEIS
Després de quasi tres mesos, el Cementiri Municipal ha reobert les portes al públic en el seu horari habitual. “Som conscients que en els darrers mesos moltes persones no han pogut acomiadar-se dels seus éssers estimats per culpa de la Covid-19 i, per tant, és especialment rellevant la reobertura del cementiri”, explicava Pineda, qui creu que “és un dels equipaments que més calderins i calderines agrairan que es pugui tornar a obrir”. L’equipament és accessible des del dimarts passat 9 de juny, on ja s’hi poden celebrar enterraments amb certes restriccions: hi poden assistir un màxim de 25 famílies i amics, més la persona que oficia el sepeli. En aquest punt, l’Ajuntament recorda que “és obligatori l’ús de mascaretes a partir de 6 anys, la higiene de mans i mantenir la distància de seguretat de 2 metres entre persones”.
També en el marc de la fase 2 de la desescalada, altres dos equipaments calderins han reobert les portes al públic, amb cita prèvia i horaris especials. D’una banda, el Museu Thermalia, el qual està novament operatiu des del passat 5 de juny, en horari reduït de cap de setmana: de divendres i dissabte de 18 a 20 h i diumenge de 12 a 14 h. El museu tan emblemàtic de la vila va celebrar una inauguració virtual de l’exposició “Presos Polítics a l’Espanya contemporània”, la qual no va poder estrenar-se en el marc del Mercat de l’Olla i la Caldera, just a l’inici de l’esclat de la pandèmia.
D’altra banda, la biblioteca municipal va reactivar el servei de préstec el passat 2 de juny, quan Caldes era en la fase 1, i també en horari reduït: dilluns, dimarts, dijous, divendres de 16 a 19:30 h i dimecres de 10 a 13:30 h. Al llarg de la primera setmana d’obertura, s’ha atès a un total de 18 persones i s’ha gestionat uns seixanta préstecs. Abans de l’esclat de la pandèmia, “teníem repartits més de 1.000 documents en domicilis calderins, cosa que posa en valor el paper que juga la biblioteca municipal a la nostra vila”, apuntava l’alcalde de Caldes. Les devolucions dels documents prestats es poden realitzar a través de la bústia exterior de la qual disposa l’equipament.