Mari Luz Talavera, enferema del CAP calderí: “El Covid no enten de categories”
- 17/06/2020
- 0 comments
- redacció
- Categoria: Actualitat
- 0
Personal sanitari del CAP Joan Mirambell i Folch reivindiquen acabar les obres de l’equipament i disposar de millors condicions per poder fer front a una possible 2a onada de Covid-19
IMATGE | Professionals sanitaris del centre d’atenció primària de Caldes manifestant-se a la porta de l’equipament a les 14 hores d’avui, dimecres 17 de juny.> CONXI SÁNCHEZ
Cap a les 14 hores de la tarda, quan coincideix el torn de matí i tarda del personal sanitari del CAP Joan Mirambell i Folch de Caldes de Montbui, els professionals de la salut del CAP calderí han fet una parada de la seva activitat, sumant-se així a les reivindicacions de la resta de centres d’atenció primària d’arreu de Catalunya, convocades per avui, dimecres 17 de juny.
Més d’una trentena de professionals sanitaris que treballen al CAP de Caldes s’han manifestat a la porta de l’equipament en resposta a molts dels fronts que resten oberts en l’actualitat en el sector salut, després d’uns mesos de forta activitat arran la pandèmia: “Reivindiquem una atenció primària amb recursos suficient i que tampoc hi hagi diferències entre metges i auxiliars en aquest reconeixement econòmic que vol dur a terme Salut als professionals sanitaris”, explica Mari Luz Talavera, infermera del CAP de Caldes. Talavera es refereix a una retribució econòmica que es pretén aplicar als professionals sanitaris arran la seva tasca durant la pandèmia, “una paga que serà en funció de la categoria professional”, segueix Talavera, qui afegeix que “la Covid-19 no entén de categories, ataca de la mateixa manera més enllà de professió de cada sanitari. De fet, a vegades ha estat més exposada al contagi una auxiliar que un metge”.
En qualsevol cas, els mateixos professionals que han estat exposats a patir un contagi, treballant en la primera línia del focus des de l’inici de la declaració de l’estat d’alarma, consideren més adequat restablir “una situació econòmica professional justa i adequada i no aquests contractes que se cedeixen d’afegit a causa de la situació actual”.
Però les reivindicacions a Caldes no acaben aquí. “També ens aturem amb motiu de les obres de l’equipament. Fa dos anys que estan en funcionament i segueixen parades. A més, no es veu cap indici de què comencin aviat”, segueix Talavera. La intervenció al centre de salut calderí ha obligat a una redistribució dels espais durant la pandèmia: “Fins ara hem anat fent, però amb aquestes condicions és realment molt complicat fer una bona assistència”. En aquest sentit, la llevadora del centre d’atenció primària calderí, Rita Soñé, afegeix que “a Caldes, és a dir, els treballadors de l’ambulatori, hem patit per doble partida a causa de la situació en la qual es troba l’equipament. No es pot mantenir un circuit net, les sales d’espera són deficients, dones embarassades visitant-se al costat de la consulta de respiratoris… Aquí estem tots molt apinyats”.
La petició dels treballadors sanitaris del CAP calderí és ben clara: “No sabem qui n’és el responsable, però el que volem és que es prioritzin les obres. Perquè si ve una segona onada de Covid-19, com diuen que vindrà, el que volem és que els professionals ens puguem protegir i, al mateix temps, puguem protegir a la població. Fins ara no ho hem pogut fer bé perquè teníem la casa a mitges” explica la llevadora, Rita Soñé.
Talavera també posa l’accent en la importància que la Conselleria pretengui externalitzar les tasques de seguiment dels pacients de Covid-19 a empreses privades, per unes sumes econòmiques importants. “Aquesta tasca s’ha de fer des de l’atenció primària i des de salut pública”, sentencia l’infermera i afegeix que “al final, som les persones que formem part de la comunitat, som les que detectem els casos i les que coneixem tots els circuits per fer el rastreig d’una malaltia infecciosa”. El que es necessita, segons Talavera, “és que se’ns cedeixin els recursos necessaris per poder continuar amb aquesta tasca”.