Jordi Solé Ferrando
- 16/06/2020
- 0 comments
- Jordi Rius
- Categoria: Calderins
- 0
Secretari de política internacional d’ERC
“Aquesta crisi ha posat en evidència les disfuncionalitats i la ineficàcia de l’estat espanyol”
Alcalde de Caldes de Montbui entre 2007 i 2019, té una llarga experiència com a polític a Catalunya i Europa: diputat del Parlament, secretari d’Afers Exteriors i Unió Europea i diputat al Parlament Europeu al grup Verds-ALE, entre gener de 2017 i el juliol del 2019. Amb ell, hem volgut reflexionar al voltant de la resposta de les autoritats respecte a la pandèmia.
IMATGE | Jordi Serra
- Com està reaccionant la Unió Europea respecte a la crisi del coronavirus?
Primer va haver una primera etapa molt decebedora perquè va haver-hi molta descoordinació, els estats membres prenien decisions sense consultar-les i consensuar-les amb els altres. Semblava que no hi hagués Unió Europea (UE) en aquell moment. Aquesta crisi va posar de relleu les pròpies limitacions de la UE en el sentit que és una Unió que per a la seva efectivitat encara depèn molt del que facin els estats. Més endavant, la resposta en aquest cas liderada per la Comissió Europea, va millorar i va fer propostes bastant ambicioses que s’haurà de veure on porten.
· Com valores aquest pla de recuperació europeu?
El que tenim sobre la taula és aquest pla de recuperació europeu que va presentar la presidenta, Ursula von der Leyen, a la Unió Europea i ara tots els 27 estats membres han de donar el seu vistiplau a part del propi Parlament. És un pas endavant el fet que la Comissió Europea, en nom de la UE, s’endeuti per poder finançar la gran majoria d’aquest pla de recuperació que en bona part seran inversions.
- La UE està deixant passar l’oportunitat per ser econòmicament més justa?
Crec que és el moment de posar instruments i polítiques en marxa per reduir les enormes disparitats territorials i socials que hi ha en el si de la UE, no només entre els estats sinó també dins dels estats o àmbits subestatals. El que passa és que aquest pla de recuperació europeu el que diu és que aquesta recuperació s’ha d’aprofitar per reconvertir les economies i el model de desenvolupament econòmic en dos eixos: en la transició ecològica i en la transició digital. Em sembla molt bé però una altra vegada ens deixem la transició social.
- Com analitzaries les respostes que han tingut el govern espanyol i l’alemany?
Aquesta crisi ha posat en evidència les disfuncionalitats i la ineficàcia de l’estat espanyol. El primer que fa el govern espanyol davant d’aquesta crisi enorme és centralitzar, posar en marxa un ministre i un ministeri que estava buit de competències per fer la gestió d’una crisi sanitària enorme, declarar l’estat d’alarma i posar militars a les rodes de premsa. Qui coneix millor la realitat sobre el terreny en recursos sanitaris són les comunitats autònomes. A més, sembla que hi hagi una necessitat de l’estat de demostrar que la millor manera que pot manar és des de Madrid. Alemanya ha fet absolutament el contrari i al ser un estat federal de veritat ha deixat que els länder es coordinessin entre ells i no treure’ls competències.
- Com a persona que ha patit el coronavirus, com creus que ha estat la resposta de la sanitat catalana?
Vaig agafar el virus molt al principi de tota la crisi. Jo l’he passat a casa, no he hagut de necessitar hospitalització però quan va haver tot el boom era difícil contactar amb professionals de la salut pública. Passats aquests primers dies, m’han pogut fer seguiment des del CAP per telèfon i també he anat alguna vegada. Crec que dintre de la dimensió de tot plegat, és evident que ha agafat, no només al nostre sistema de salut sinó pràcticament a tots, desprevinguts. Exceptuant els primers dies que van ser caòtics, crec que he tingut un seguiment correcte, almenys en el meu cas. No tinc cap queixa tenint en compte la magnitud de la situació.
- Com veus les mesures per afavorir la mobilitat de les persones que s’han pres a Caldes?
Crec que són mesures molt encertades i el moment és l’adequat. Feia temps que aquestes mesures estaven sobre la taula o eren molt similars. Són necessàries perquè necessitem donar més espai a la mobilitat sostenible, a peu o amb bicicleta, i guanyar espai per a la gent perquè pugui passejar i comprar tranquil·lament. Tots d’alguna manera o altra hem passat per una situació de xoc i una de les conclusions a la que molta gent ha arribat és que hem de transitar cap a un mode de vida més sa i més sostenible.
- La crisi és una bona ocasió per a repensar les nostres ciutats?
Sí, segur. De fet, hi ha moltes ciutats com Londres o Barcelona que han pres mesures similars a altra escala que Caldes en el sentit de restringir la mobilitat de vehicles a motor i guanyar espais per altres mitjans de transport i per a la gent. El que ha fet la crisi en aquest àmbit és accelerar les decisions i accelerarà la digitalització, l’economia, la relació dels ciutadans amb el govern. L’acceleració d’aquesta nova mobilitat serà una de les conseqüències positives d’aquesta situació que hem viscut.
- En els 12 anys que vas ser alcalde recordes algun moment de crisi i de saber com actuar?
No és comparable amb la intensitat del xoc que hem viscut. Vaig començar l’alcaldia el 2007 i el 2008 ja va venir la crisi immobiliària iq eu va durar molt. De fet, crec que encara no n’hem sortit mai del tot d’aquella crisi. Es va haver de gestionar des dels ajuntaments aquella crisi, sobretot les conseqüències socials a nivell d’atur i de necessitats bàsiques de la població.
- Per la teva feina, has de viatjar a l’estranger. Ara no deus poder-ho fer?
Just abans de l’estat d’alarma vaig estar fora. Però des de llavors no m’he mogut i de fet, no tinc previst durant els propers 2 o 3 mesos moure’m per feina. Evidentment, hi ha desplaçaments que són inevitables però altres com reunions es poden fer per via telemàtica.
- Gaudeixes més Caldes des del teu nou càrrec?
Tret d’aquests darrers tres mesos que he sortit molt poc de casa, crec que gaudeixo del poble d’una manera diferent. Abans el gaudia des de la perspectiva de l’alcaldia i la implicació de la política municipal. Ara agafant la distància necessària, veus i gaudeixes el poble d’una altra manera sense la pressió i la responsabilitat del càrrec, com un ciutadà normal i corrent.
- És difícil mantenir l’equidistància respecte a l’Ajuntament?
És molt difícil quan has estat 12 anys al peu del canó, al capdavant de l’Ajuntament. Sempre et queda aquell cuc de ganes, de fer coses de política municipal. Sempre estàs pensant: com hagués solucionat jo aquesta crisi si hagués estat alcalde? O quins projectes faria jo durant aquest mandat? Però vaja, has de saber recuperar el teu lloc com a ciutadà normal però això no és fàcil. Fins i tot en el meu cas que va ser una decisió voluntària i meditada. Teòricament m’havia preparat per a aquell moment, però tot i això és difícil.
Altres notícies
Autor
Ha treballat a mitjans comarcals, com ara El Punt, i també a Barcelona. Ara fa una aposta per descobrir els racons amagats de Caldes.