Els carrers s’omplen de vida amb la sortida dels infants
- 01/05/2020
- 0 comments
- redacció
- Categoria: Actualitat
- 0
Després de més de 40 dies de confinament obligat, els nens i nenes han pintat de primavera un temps que oscil·lava entre el negre i el gris
IMATGE | Una nena calderina, amb mascareta personalitzada de color vius, ens somriu des de la plaça de la Font del Lleó. De fons, dues persones adultes mantenint una distància de seguretat interpersonal. > J. SERRA
Són temps difícils, amb tonalitats tristes i apagades i on es fa difícil trobar una escletxa de llum. Però des del diumenge passat, el sol i els colors més vius han inundat els carrers per fer més evident que mai una primavera imperant.
Després de més de 40 dies d’aïllament social arran la pandèmia del coronavirus, la societat –i, especialment els infants- necessitaven agafar aire. Diumenge 26 d’abril s’obria la veda i començava la campanya de sortida al carrer de la mainada i adolescents menors de 13 anys. Així ho va decretar l’Estat espanyol, després que la Generalitat de Catalunya –dies abans- dissenyés un pla de sortida perquè s’efectués “de forma controlada, regulada, segura, limitada en el temps, esglaonada i supervisada per adults individualment”, segons explicava el Departament de Salut.
Al final, ambdues propostes dels dos executius presentaven moltes similituds però algunes de les seves diferències s’han fet evidents als carrers de tot el territori aquesta setmana: famílies que passejaven juntes amb els dos progenitors; adults i joves sense mascaretes; aglomeracions de gent en certs indrets; distàncies de menys de 2 metres… Potser les condicions finals no van quedar massa clares, o potser alguns adults no acaben de ser del tot responsables, al·ludint les recomanacions de les autoritats sanitàries. Altres, per por al possible contagi o per precaució i evitar la sortida massiva, encara s’han quedat a casa, donant prioritat a aquelles famílies per les que sortir al carrer era una necessitat urgent. En qualsevol de les variants, la decisió de cada família és igual de respectable – quan es té el permís de sortir a l’exterior i es mantenen les mesures de seguretat recomanades- i potser, prenent consciència de les circumstàncies especials i úniques que poden estar vivint a cada casa, podem arribar a entendre, des de l’empatia, el comportament de cadascú de nosaltres.
UN TRET DE SORTIDA SENSE INCIDENTS
Més enllà de les imatges que han atemorit i alertat a molts provinents d’indrets de grans ciutats, on la massa de gent inundava els carrers sense prendre mesures de prevenció, a Caldes de Montbui no es van registrar incidències el primer dia de “desconfinament”: “La Policia Local comunica que la sortida dels infants a la vila termal ha succeït amb força normalitat i respecte per les normes establertes” explicava l’Ajuntament de Caldes, tot i afegir que “s’han fet alguns avisos i recomanacions, però cap sanció al respecte”.
El consistori calderí va disposar a agents municipals per supervisar la sortida dels menors des del diumenge passat i així controlar que aquesta es realitzava de manera segura, seguint les indicacions de les autoritats. Els amplis espais públics i verds dels que compta el municipi han facilitat una sortida dels infants cívica, controlada, respectuosa i espaiada entre els ciutadans, permetent uns passejos agradables i, sobretot, necessaris i molt esperats per la mainada.
Amb l’arribada del bon temps, comença també el desconfinament progressiu. Després de dos mesos a casa, els nens han pogut tornar a sortir.> J. SERRA
LA NECESSITAT REAL DE RESPIRAR AIRE FRESC
Els infants, després d’acatar religiosament el confinament, estan gaudint dels grans beneficis que aporta l’aire lliure al seu desenvolupament físic, emocional i psicocognitiu.“En aquests moments, els infants necessiten sortir al carrer, que els toqui l’aire, que puguin córrer. L’ideal seria que poguessin tornar a relacionar-se amb els iguals i amb altres persones, que poguessin jugar sense por ni neguit… Però, de moment, amb què puguin sortir a agafar aire, serà suficient”, explica Vanessa Olmos, fundadora de Saüc Psicologia i psicòloga general sanitària.
La mesura presa pel Govern de permetre el retorn als carrers dels infants i adolescents era, evidentment, especialment necessària per a aquelles famílies sense sortida a l’espai exterior a les seves cases: “Hi ha famílies que viuen a cases, que mínimament han pogut estar a l’aire lliure, però també hi ha moltes famílies que viuen en un pis, sense cap sortida, que duien des del 14 de març sense respirar aire pur”, segueix Olmos.
On no hi ha cap mena de dubte és en la necessitat innata de moviment, “estem acostumats a moure’ns, a anar d’un lloc a altre”, però la crua realitat s’imposa i hem hagut d’aprendre a seguir amb el nostre dia a dia –i el dels nostres fills i filles- des d’un espai molt més limitat: “Si una cosa vaig aconsellar des del dia 1 de confinament a les famílies, va ser l’establiment, dins del possible, de rutines a casa. És important que el dia estigui organitzat dins uns límits, que hi hagi una hora per llevar-se i esmorzar, vestir-se de manera còmode, que hi hagi una estona destinada a les feines escolars, una estona d’oci, una estona per a realitzar activitat física, una estona per estar en contacte amb la família o els amics, una estona per “no fer res”, una hora per anar a dormir…”, recomana Olmos, com a experta en psicologia sanitària, també adreçada als infants.
Però lluny de la necessitat d’esbargir-se a l’aire lliure, de passejar amb els nostres fills i filles, de viure noves experiències amb l’entorn familiar arran el permís de sortir amb els infants, és imprescindible prendre consciència en la manera com els adults afrontem la situació d’alarma i la transmetem als nostres fills i filles: “La manera com s’hagi gestionat el confinament a casa haurà estat decisiu en l’afectació d’aquest aïllament en el benestar psicològic i emocional dels infants. En termes generals, si la situació s’ha intentat dur des de la tranquil·litat i escoltant als nens i nenes, i responent al que sentien, l’afectació per a ells haurà estat menor”, segueix Vanessa Olmos.
D’altra banda, cal tenir present que durant aquest temps de confinament l’estimulació que hem rebut ha disminuït considerablement. “Potser un nen o nena que passava el dia entre l’escola, els avis i els seus pares, ha passat a tenir com a únic model i centre d’estimulació als seus pares (que segur que l’estimen moltíssim, però que al final, es redueix la font d’estimulació i d’aprenentatge de 5 o 6 models, per exemple, a 2)”. La riquesa en els entorns susceptibles de ser socialitzadors intensifica la capacitat d’adaptació i aprenentatge dels infants. “Ara, en canvi, el modelatge només és un: el de casa, el dels pares”.
Tanmateix, amb els adolescents també és important “tenir cura de les particularitats que aquesta època ja implica” diu Olmos. Durant aquesta etapa, cobren especial importància les relacions socials, el fet de sentir-se pertinent a un grup, mentre es forja de manera més ferma la identitat d’un/a mateix/a. En aquest sentit, “és important que aquests dies tinguin moments de connectar-se amb els seus amics, de fer videotrucades, de poder tenir les converses que tindrien una hora del pati qualsevol o a la sortida de l’institut”.
Els infants i adolescents han estat els grans protagonistes d’aquesta setmana, aportant oxigen al municipi i a les seves famílies. A partir d’aquest cap de setmana, també estarà permès sortir a l’exterior per a pràctiques esportives. . > J. SERRA
LES RECOMANACIONS OFICIALS PER SORTIR AMB MENORS
El pla de sortida establert pel Govern que permet una primera fase de desconfinament dels menors no significa ‘passejades en família’ sinó tan sols la sortida o esbarjo dels infants i adolescents a l’exterior. Això significa que les sortides poden dur-se a terme en un radi inferior a 1 quilòmetre de distància des del domicili, per qualsevol via o espai d’ús públic i zones verdes autoritzades. En aquest punt, cal ressaltar que l’ús de les zones creatives a l’aire lliure i les instal·lacions esportives no està permès, en aquesta fase.
D’altra banda, només un progenitor o adult responsable del mateix nucli familiar pot acompanyar als menors durant la passejada, amb un màxim de tres menors sota la supervisió d’un adult; i és permès un passeig diari -de màxim una hora-, tot i que pot efectuar-se en qualsevol moment del dia, des de les 9 fins les 21 hores del vespre.
Per tan d’evitar un nou brot de contagis de coronavirus, és important, segons les autoritats sanitàries, respectar les mesures de seguretat i d’higiene, especialment arran la sortida al carrer dels menors. En aquest sentit, cal mantenir una distància interpersonal amb tercers de mínim dos metres i, evidentment, no es pot sortir amb infants que presentin símptomes o estiguin en aïllament domiciliari a causa de la Covid-19.
En el cas de menors de 14 a 18 anys, els joves poden sortir sense acompanyament en els mateixos supòsits que el Reial Decret 492/2020 ho permet a les persones majors d’edat.