‘Difusos’, quin paisatge vols heretar?
- 05/11/2019
- 0 comments
- Marta Puigdueta
- Categoria: Cultura
- 0
El fotoassaig de Jaume Parera visibilitza els rastres de la urbanització descontrolada de la Vall del Tenes, tractant l’entorn natural com un objecte i no com un valor
IMATGE | Una de les singulars imatges que es pot veure al fotollibre. S’hi veu una cabana, prop de la carretera de Palaudàries, que ens convida a reflexionar sobre la degradació del nostre entorn i recordar els espais de la infantesa que ja no hi són. > CEDIDA
‘Difusos’ és el títol del fotollibre de Jaume Parera que està a punt de veure la llum. L’artista visual de Lliçà d’Amunt ha estat deu anys fotografiant el seu entorn, l’escenari de la seva infantesa, la Vall del Tenes. En aquestes passejades ha descobert que els seus records s’han convertit en residus. De fet, aquesta àrea del territori concentra l’aglomeració d’urbanitzacions residencials més gran de la península Ibèrica i queda amagada darrere els boscos de la vall.
L’obra presenta una visió particular del nostre entorn natural en contraposició a les zones urbanitzades i postindustrials. Les imatges no parlen només d’un context local, sinó de la degradació i especulació del paisatge en un àmbit més ampli, i de costums globals, més enllà del detonant de l’esclat de la bombolla immobiliària.
Aquest llibre és coproducció autoeditada a l’obrador de llibres La Bibliogràfica, de Caldes de Montbui, i pretén fer-nos conscients de l’estat del nostre entorn per així repensar quin paisatge volem per a les noves generacions. No busca culpables, sinó visibilitzar una realitat: com la natura ha passat a ser un escenari de rovells, el rastre d’una urbanització descontrolada. Es tracta de parlar d’ecologia sense sentenciar el passat. Simplement de ser conscients del present, per tal de millorar el futur.
Difusos mostra la nostra relació amb el paisatge i ens fa pensar com volem que sigui: si triem perpetuar la concepció de la natura com a objecte o bé com a valor. El fotoassaig s’acompanya de diversos textos, com el del periodista i activista Gustavo Duch, que fa un manifest sobre com l’arribada de l’apocalipsi natural ens ajudarà a tornar a ser rurals.
Jaume Parera ha trobat en la plataforma de micromecenatge Verkami una bona manera de donar vida al seu projecte cultural. Hi ha temps fins el 12 de novembre per contribuir-hi. Si tot va bé, aquest desembre es publicarà Difusos i es presentarà arreu del Vallès.
El foto llibre comença amb un plànol on se situen les localitzacions de les fotografies i continua amb tres eixos temàtics: l’autoconstrucció, els rastres de la urbanització descontrolada dels anys 70; l’espai de lleure a la natura, i el motor, amb la influència del Circuit de Montmeló. Amb aquests capítols Parera busca remoure consciències i recordar-nos que podem deixar de ser consumidors passius i adoptar una actitud crítica.
Per això, Difusos vol anar més enllà del paper i proposa als mecenes i a tots aquells a qui l’assaig els hagi despertat quelcom, descobrir l’escenari de l’obra. Al lloc web de Verkami es poden trobar passejades i activitats d’arqueologia en format de tallers familiars a les localitzacions fotografiades. Encara que mostri una realitat dura, l’obra està farcida d’imatges belles, gràcies a la llum i l’entorn, que converteixen els objectes abandonats en tresors.
La Bibliogràfica, un somni fet realitat
El calderí Ignasi López ha fet realitat el seu somni: ajudar a convertir projectes en objectes llibre a dos minuts de casa. López, especialitzat en l’edició de projectes visuals, va obrir fa un any, La Bibliogràfica a Caldes. Ara tot aquell que tingui un treball de fotografia, il·lustració o bé poesia visual té un espai físic on adreçar-se per fer-ho realitat. La Bibliogràfica ofereix una microgaleria als autors. De fet, ara mateix hi ha una mostra de ‘Difusos’, el primer llibre que s’hi ha produït amb tota la seva complexitat.
IMATGE | Amb el QR podreu veure l’enllaç a la plataforma de micromecenatge Verkami, on s’està donant vida al projecte cultural. Hi ha temps fins el 12 de novembre per contribuir-hi. > CEDIDA
Autor
Enganxada a Caldes de Montbui i la seva gent. Em caracteritzo per ser una persona feliç. Graduada en Periodisme per la Universitat Pompeu Fabra, corresponsal d'Ona Codinenca i la Xarxa a la vila termal. Anteriorment Cap de Redacció del Setmanari Montbui. El que em mou és veure què té d'interessant cada persona que m'envolta i explicar-ho.