L’Ajuntament ofereix un solar per convertir-lo en un habitatge cooperatiu d’entre 15 i 18 habitatges
- 01/10/2019
- 0 comments
- Albert San Andrés
- Categoria: Actualitat
- 0
El consistori i Fundació La Dinamo presenten les línies mestres del projecte de construcció per a cooperatives
IMATGE | Ferran Aguiló, de la Fundació La Dinamo, explica les línies mestres del projecte al parc Onze de Setembre. > A. San Andrés
L’Ajuntament de Caldes i la cooperativa La Dinamo van presentar dimecres passat el projecte d’habitatge cooperatiu en cessió d’ús que el consistori planteja sobre el solar situat entre el carrer Nou i la Plaça Onze de Setembre, un espai actualment condicionat per a ús públic.
La manca d’habitatge accessible a Caldes és un dels problemes més preocupants per a tothom que vulgui accedir a un domicili al terme municipal, on els preus s’han disparat en el lloguer i en la compra. Són molts els que han de marxar a poblacions de la rodalia a causa de la falta de preus competitius –la poca oferta que hi ha és a preus, sovint, desorbitats–, motiu pel qual el consistori planteja aquesta opció després de confeccionar un pla de viabilitat per a l’espai ofert. Actualment, a la vila “hi ha molta demanda i poca oferta” com va reconèixer l’alcalde Isidre Pineda durant la presentació, en què els membres de la cooperativa Fundació La Dinamo, Ferran Aguiló i Lali Daví, van presentar les línies mestres sobre com funciona un projecte associatiu d’aquesta mena.
L’habitatge cooperatiu planteja la construcció d’un edifici de pisos, d’entre 15 i 18 habitatges, amb zones d’ús comú com bugaderies, horts ecològics o zones d’esbarjo –que es crearan a partir dels habitants interessats en el projecte– on La Dinamo farà el seguiment del projecte, donarà suport i guiarà amb ponències i reunions la cooperativa que aconsegueixi guanyar el concurs. La cessió de l’espai té com a principal requeriment que la construcció sigui a càrrec d’un grup cooperatiu.
L’estudi demanat per l’Ajuntament a la Diputació creu viable el projecte de cessió d’ús del terreny municipal, sempre que estigui vinculat al terreny entre 50 i 75 anys, tot i que abans s’haurà de preparar el plec de bases en què es definiran totes les característiques per accedir al concurs públic, a més de redactar un reglament de règim intern i uns estatuts de funcionament per regular l’espai per viure.
PROJECTE DE FUTUR
Lali Daví va destacar que aquests projectes “són a quatre o cinc anys vista”, i calcula per l’experiència en altres projectes a Catalunya que la inversió inicial ronda dels “18.000 als 25.000 euros inicials, amb un pagament mensual d’uns 500” tot i que l’import pot variar en funció del projecte.
Aquest sistema de construcció és comú al nord d’Europa, on Dinamarca, Regne Unit, Alemanya i França en els darrers anys han iniciat projectes d’aquesta mena, són més sostenibles amb el medi ambient i sovint amb una “reducció de la petjada ecològica de fins a un 70%” com afirma Aguiló, resident en un d’aquests projectes a la ciutat de Barcelona.
La recuperació de la vida de poble i de valors en la convivència, avui dia perduts, és una altra de les intencions d’aquests tipus de projectes, en què les zones d’ús comú de l’edifici permeten la interacció veïnal. A banda, no queden enrere la modernitat i la integració tecnològica, ja que el teixit cooperatiu permet una inversió superior en domòtica que redueix al màxim la despesa energètica i converteix l’edifici en un espai autosuficient en molts aspectes.
Autor
Addicte de l’esport i al món del motor. Llicenciat en periodisme per la UAB i màster esportiu per Blanquerna, col·laboro en diversos mitjans locals en ràdio i paper. Fotògraf accidental i amant de la velocitat. Enamorat de Caldes de Montbui.