Marta Sternecker Morcillo
- 02/07/2019
- 0 comments
- Jordi Rius
- Categoria: Calderins
- 9
Autora de literatura fantàstica
Què fa al seu temps lliure? Doncs escriure i escriure. Ja porta quatre llibres de la saga Oyrun, que ella mateixa ha autoeditat. Funcionària de professió, no perd cap oportunitat de promocionar els seus llibres. Fins i tot ha fet dues aparicions als concursos televisius ‘Ahora caigo’ i ‘La ruleta de la suerte’. Això sí, vestida amb una samarreta de la saga Oyrun.
IMATGE > J. SERRA
· Sempre t’ha agradat la literatura fantàstica?
Sempre no. Quan era petita o adolescent, no m’agradava llegir, potser perquè a la meva època t’obligaven a llegir llibres molt concrets. Quan vaig fer 18 anys, van aparèixer les pel·lícules d’El senyor dels anells. Em van agradar tant la pel·lícula que em vaig decidir a llegir els llibres. Llavors vaig veure que el gènere fantàstic era el que m’agradava. Vaig anar descobrint nous autors i va ser un no parar.
· Quins altres autors has seguit per escriure ?
Vaig llegir novel·les com El nom del vent de Patrick Rothfuss, després una autora que es diu Trudi Canavan amb la trilogia de Crónicas del mago negro. El toc romàntic del que escric ve de la saga Crepúsculo.
· Què és la saga Oyrun?
Són quatre novel·les de gènere fantàstic èpic amb un to important romàntic. A l’inici es tracta d’una noia que és originàriament de la Terra que hereta un penjoll màgic que la trasllada un món que es diu Oyrun. Allà hi trobarà elfs, mags, orcs… Hi ha un grup de mags que són foscos i que practiquen la màgia negra. La noia, que es diu Ayla, com és la portadora d’aquest penjoll màgic, és la destinada a acabar amb aquests mags foscos, que fan sacrificis a tothom, que miren d’esclavitzar tothom i convertir-se en amos del món.
· Com has ideat tot aquest món fantàstic d’Oyrun?
Vaig escriure tota la saga de cop, però com que era molt llarga la vaig anar fraccionant. Des que vaig començar i fins que va aparèixer el primer llibre va ser un treball d’uns cinc anys, més o menys.
“Hi ha qui utilitza tot el seu temps lliure anant a escalar i jo una part, no tota, la dedico als llibres”
· Quin seguiment ha tingut la saga?
He rebut missatges de lectors a qui els ha agradat molt. A Caldes, quan és Sant Jordi, em poso a les paradetes i he venut molts llibres. A mesura que anava publicant, se m’anaven acostant lectors ansiosos perquè sortia un nou llibre i dient-me què els agradava dels llibres.
· Per ser una dedicació, déu n’hi do el temps que dediques a la literatura fantàstica.
Suposo que és com tot. Quan t’apassiona una cosa li dediques molt de temps. Hi ha qui utilitza tot el seu temps lliure anant a escalar i jo una part, no tota, la dedico als llibres.
· Dels teus llibres se n’han fet ‘book trailers’?
Sí, els he fet jo mateixa. A través d’unes pàgines web compres uns drets per utilitzar les imatges. Això ho he editat i ho he muntat amb música.
· És un element de promoció més, tenint en compte que els llibres són autoeditats…
Els quatre llibres van estar amb l’editorial Círculo Rojo. Ells et publiquen el llibre, però t’has de moure tu. Ara només tinc el tercer i quart llibre amb l’editorial perquè els dos primers els he fet de venda exclusiva per Amazon, ara amb la nova edició. He resumit alguns capítols i he unificat dues aventures per sumar com a molt 800 pàgines, que és el que permet editar Amazon. El llibre es pot comprar amb suport físic i e-book. A més, hi ha un servei tipus Spotify de llibres i sempre hi apareixen pàgines llegides del meu llibre.
· Com està el mercat de literatura fantàstica?
A Espanya està molt difícil. A Llatinoamèrica hi ha públic a tenir en compte. Fins i tot hi ha una noia a l’Argentina que ha fet una pàgina de seguidors a Llatinoamèrica. Són coses que t’alegren i que t’animen a continuar escrivint. Potser allà llegeixen més que aquí. Que aquí una editorial es fixi en una autora de gènere fantàstic és molt difícil. Abans trien un autor estranger que ha tingut fama i el tradueixen. Aquí hi ha autores com Laura Gallego i Aranzazu Serrano, però poca cosa més.
· La literatura fantàstica agrada molt als joves?
Crec que sí. Són els que estan més posats en la literatura fantàstica èpica o paranormal.
· En quin projecte et trobes ara?
En un projecte de ciència-ficció/apocalíptic. De fet, encara no sé ben bé on ubicar-lo. Abans que acabi l’estiu ja el tindré fet. Ja l’he escrit, però estic en la fase de repàs. Normalment acostumo a fer quatre o cinc repassos. Fins que no vegi que estigui 100% bé no el dono per acabat. Tinc dues lectores que llegeixen el llibre abans de publicar-lo. Em donen la seva opinió sobre els diferents fragments del llibre, em fan aquest favor i a més elles el gaudeixen.
· Has fet mai el peregrinatge per les editorials?
Sí, al principi de tot. Vaig veure que primer has de demostrar que tens un grup de seguidors al darrere potenciat amb les xarxes socials. Si no et coneix ningú, ja pots tenir el millor llibre del món, que no es dignaran ni a llegir la presentació que els puguis donar.
· T’has presentat mai a cap concurs?
No. Si arribo a temps perquè soc molt perfeccionista, i si no la veig bé no la presentaré, vull presentar aquesta novel·la de ciència ficció al concurs Minotauro, que és per a ciència-ficció, fantasia i terror. Soc conscient que no guanyaré perquè les males llengües diuen que el premi ja està donat abans que s’obri el concurs. Tot i que diuen que és el moment d’enviar el teu manuscrit perquè com a mínim se’l llegeixin o tinguin curiositat per saber qui ets.
Altres notícies
Autor
Ha treballat a mitjans comarcals, com ara El Punt, i també a Barcelona. Ara fa una aposta per descobrir els racons amagats de Caldes.