Un dia per tornar a ser tots un sol poble
- 27/11/2018
- 0 comments
- redacció
- Categoria: Actualitat
- 0
El matí del 25 de novembre, centenars de calderins i calderines van reunir-se per celebrar plegats la gran estrena de la remodelació de l’espai més emblemàtic de la vila termal
IMATGE | Visió panoràmica de la nova plaça de la Font del Lleó durant l’acte d’inauguració el matí del 25 de novembre.> J. SERRA
Tot i que les temperatures havien baixat considerablement, el fred no va fer minvar la gran celebració que es va viure a la nova plaça de la Font del Lleó el passat diumenge 25 de novembre. Centenars de veïns i veïnes de la vila calderina van reunir-se a l’espai més emblemàtic del municipi per celebrar la remodelació de la nova plaça, unes obres que s’han perllongat des del passat mes de febrer i que pocs dies després de la inauguració encara es perfilaven els últims detalls.
L’acte començava amb l’aixecada d’una lona que ocultava un seguit de plaques representants de les principals activitats de la cultura popular que tradicionalment s’han celebrat en aquest espai, i que rendeix un homenatge a les entitats calderines més representatives de la vila: L’Agrupació Sardanista Calderina, Ball de Diables, Escaldàrium, Bastoners, Castellers de Caldes, Colla de Gegants i Caprgrossos, Comissió de Reis, Ball de Plaça, Corpus i l’Olla.
Tot seguit, es va donar pas al concert de música clàssica de l’Orquestra de Cambra de Terrassa 48, que va concloure el seu repertori amb l’Oda a l’Alegria, peça composta per Beethoven i que ha esdevingut l’Himne Europeu. Just aleshores el president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, va sumar-se a la celebració calderina, i Núria Carné, regidora de Comunicació, Esports i Desenvolupament Econòmic, va ser la responsable d’inaugurar la tanda de parlaments davant les termes romanes i la nova font. Durant el discurs, Carné va recordar que l’espai és, sense dubte, molt estimat per a tots els calderins i calderines, i és just per aquest motiu que, “de vegades, quan fas canvis a una cosa que és tan estimada, genera reaccions diferents i mai plou a gust de tothom. Però això és normal, i en democràcia poder pensar i expressar-se lliurament hauria de ser quelcom normal”.
L’alcalde de Caldes, Jordi Solé, prenia el relleu en els parlaments i explicava a la ciutadania en què ha consistit la remodelació de la nova plaça. “Aquesta plaça que és tan nostra i singular, mereixia ser cuidada, mereixia una remodelació profunda, i així ho hem fet”. L’espai més emblemàtic de la vila, on fa més de 2.000 anys es va fundar el poble com a assentament romà, és ara una plataforma única i diàfana, més accessible, còmoda per celebrar-hi qualsevol activitat i on la ciutadania en té tot el protagonisme, sense témer per la seva seguretat mentre hi circula lliurement. “És una plaça del segle XXI inspirada en el passat, perquè es posa en valor, de manera senzilla i elegant, tot el passat, la història i el patrimoni històric i cultural que tenim en aquesta plaça, que és únic”, seguia Solé.
L’encarregat de concloure els parlaments va ser Roger Torrent, president del Parlament de Catalunya, que durant el seu discurs va destacar q“el mètode amb què s’ha dut a terme aquesta reforma i que aboca la idea de governar bé”. Es referia al procés de participació ciutadana, on hi van participar entitats, veïns, associacions i representats institucionals, i d’on va sorgir el projecte i les idees vertebrals de la remodelació. “Governar bé vol dir prendre decisions conjuntament tot aplicant els valors de la llibertat, la igualtat i la fraternitat”. Torrent va insistir en què “un alcalde de veritat no passa per l’ajuntament pensant només en què passarà demà o en les pròximes eleccions, sinó intentant deixar alguna cosa per a les següents generacions”; i en aquest sentit, “avui hi ha gent a la presó per intentar deixar un futur millor als nostres fills, per ser conseqüents amb la democràcia i lluitar perquè la gent decideixi lliurement”. Tot i el possible desencís que pot viure la ciutadania arran els últims fets a Catalunya i amb encara la existència d’exiliats i presos polítics, “no tingueu cap dubte que aviat inaugurarem també un nou país pensat per a tots els calderins i calderines, catalans i catalanes. Perquè l’aigua, si té prou força, sempre acaba brollant”.
En acabar l’acte, Jordi Solé i Roger Torrent, acompanyats de representants del consistori local, van adreçar-se a la casa de la vila on Torrent va signar el Llibre d’Honor de l’Ajuntament, a més de fer entrega al municipi de l’exemplar número 61 d’una edició limitada de la Senyera. Solé, finalment, i atès que aquest és l’últim any de la seva alcaldia, declarava que “aquesta inauguració té un significat especial perquè posa fi a una etapa, però també és l’exemple del que hem volgut fer durant tots aquests anys al nostre poble. Per tot plegat, crec que ha estat un dia magnífic”.